Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Red Star OS: ένα σπάνιο Linux Distro

To Red Star OS δεν μια τυχαία διανομή Linux. Είναι το λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει το κομμουνιστικό καθεστώς της Pyongyang για να απαλλαγεί μια για πάντα από τα ιμπεριαλιστικά windows που έτρεχαν στα ελάχιστα κυβερνητικά PCs.

Οι πληροφορίες για το σοσιαλιστικό λειτουργικό διέρρευσαν γύρω στο 2010 από ένα Ρώσο blogger που σπούδαζε στην Βόρειο Κορέα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αντιπάλων  κρατών (Ν. Κορέα, Αμερική), σκοπός του λειτουργικού είναι η πλήρης καταγραφή της δραστηριότητας των χρηστών, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον άσκοπο καθώς ελάχιστοι πολίτες έχουν Η/Υ ή πρόσβαση στο Internet.


Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Red Star OS είναι η ύπαρξη ενός web browser βασισμένου στο Mozzila, με default page το webiste της κυβέρνησης και με δικλείδες αποκλεισμού περιεχομένου, η ενσωμάτωση της δωρεάν και ανοιχτής έκδοσης του Microsoft Office (!!!), καθώς και η ύπαρξη ενός mail client (Pigeon).
Το μενού του Red Star OS θυμίζει αρκετά τα Windows XP, ενώ κατά την εκκίνηση παίζει ένα παραδοσιακό κορεάτικο τραγούδι, μετρώντας τα χρόνια από την ημερομηνία γέννησης του υπέρτατου ηγέτη Kim Il-sung (το 2013 είναι το έτος 102).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου