Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τα 6 καλύτερα δωρεάν antivirus της αγοράς

Με την αγορά ενός καινούργιου υπολογιστή το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ποιο Antivirus πρέπει να αγοράσουμε. Η αγορά ενός antivirus απαιτεί ένα σεβαστό ποσό (συνήθως άνω των 40€) αν θέλετε μια ολοκληρωμένη προστασία. Η χρήση "σπασμένων" antivirus από την άλλη, είναι επίφοβη για πολλούς και διαφόρους λόγους. Οι εταιρείες καταφέρνουν και μπλοκάρουν τους παράνομους χρήστες, απενεργοποιώντας την δυνατότητα του προγράμματος για αναβάθμιση, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής από ένα σημείο και μετά να παραμένει εκτεθειμένος. Ο αποκλεισμός των δύο παραπάνω εναλλακτικών, ωθεί πολλούς χρήστες να στραφούν στα λεγόμενα freeware antivirus. Πρόκειται για δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς, που προσφέρουν βασικές λειτουργίες όπως virus scan, web και e-mail scanner. Η εγκατάστασή τους είναι απλή και το θετικό είναι πως δεν θα "βαρύνουν" πολύ τον υπολογιστή σας. Ψάξαμε και βρήκαμε τα έξι δημοφιλέστερα, για να επιλέξτε εσείς αυτό που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις σας.

1. Avast Free Antivirus 

Αν δεν έχει δουλέψει κάποιος με το Avast Free Antivirus δεν γίνεται να καταλάβει γιατί είναι ένα από τα πιο διάσημα προγράμματα ασφαλείας της αγοράς. Το πρόγραμμα είναι εύκολο στην εγκατάσταση του και διαθέτει απλό interface. Ένα γρήγορο πρώτο σκανάρισμα θα εντοπίσει τις πιθανές απειλές που βρίσκονται στον υπολογιστή σας. Ανεξάρτητα τεστ από την AV-Test έχουν δείξει ότι το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σωστά και ήταν ένα από τα «Products of 2012». Το Avast Free έχει κάποια χρήσιμα έξτρα. Μία ειδοποίηση για ανανέωση έκδοσης υπενθυμίζει το update που πρέπει να γίνει ενώ το Browser Cleanup εργαλείο παρέχει ένα απλό τρόπο κατάργησης των ανεπιθύμητων πρόσθετων που βρίσκονται στον browser σας. Το Avast πρόσφατα πρόσθεσε το "Grime Fighter" το οποίο η εταιρία αναφέρει ότι υποστηρίζει 12 επιπλέον γλώσσες και προσφέρει μια προηγμένη κονσόλα δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να έχει περισσότερο έλεγχο.


2. Panda Cloud Antivirus Free

Μικρό και απλό το Panda Cloud Antivirus είναι ένα ελαφρύ εργαλείο το οποίο παρέχει δωρεάν προστασία σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με πολλά άλλα εργαλεία ασφάλειας χωρίς προβλήματα. Αυτή είναι η ελεύθερη έκδοση του προϊόντος γι’ αυτό και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Το Panda πρόσφατα κυκλοφόρησε την νέα έκδοση 3.0 η οποία περιλαμβάνει ένα πλήθος νέα χαρακτηριστικών για τους pro χρήστες. Όμως οι χρήστες της δωρεάν έκδοσης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα καινούργιο interface και τους δίνεται η δυνατότητα να προγραμματίσουν σκαναρίσματα καθώς και να εντοπίσουν πιθανές απειλές που μεταφέρονται μέσω USB θείρας. Η βασική προστασία παραμένει ίδια και ενώ το antivirus δεν διαθέτει τα καλύτερα ποσοστά ανίχνευσης ιών, ανεξάρτητα τεστ δείχνουν ότι είναι πολύ καλό κερδίζοντας μάλιστα και πιστοποίηση στην τελευταία αναφορά της AV-Test.


3. ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Υπάρχουν 1-2 ανησυχίες σχετικά με το ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall. Πιο σημαντική είναι ότι η βάση του antivirus ανανεώνετε 1 φορά την μέρα(Οι ανανεώσεις ανά ώρα διατίθενται στην επι- πληρωμή έκδοση του προγράμματος) και όχι κάθε ώρα κάτι που αφήνει τον υπολογιστή εκτεθειμένο σε ιούς. Το πρόγραμμα παρέχει πολλές δυνατότητες και είναι πιστοποιημένο από την AV-Test. Περιλαμβάνει ένα εύκολο στην χρήση firewall και προστατεύει από ιούς τον browser σας. Ανοίγοντας το μενού της εφαρμογής υπάρχουν μόνο 10 κουμπιά και ρυθμίσεις ( Τα περισσότερα από αυτά δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσεις ο χρήστης). Η ελλιπής ενημέρωση της βάσης δεδομένων σημαίνει ότι δεν θα είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά αν είστε οπαδός του ZoneAlarm, ή απλά θέλετε ένα firewall και antivirus εργαλείο από την ίδια εταιρεία, τότε θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή.


4. Avira Free Antivirus 

Το Avira προσφέρει 2 βασικά χαρακτηριστικά προστασίας. Μια ισχυρή μηχανή antivirus (Διαθέτει υψηλά ποσοστά από ανεξάρτητα εργαστήρια στην αναγνώριση κακόβουλων φακέλων που υπάρχουν στο σύστημα) και παρακολουθεί συνεχώς τον υπολογιστή σας διαγράφοντας τις απειλές που υπάρχουν. Ακόμα υπάρχει η επιλογή τοποθέτησης του Avira toolbar προσφέροντας επιπλέον εργαλεία στην διάθεση σας (Προστασία από κοινωνικά δίκτυα, μπλοκάρισμα διαφημίσεων) με βασικό όμως μειονέκτημα την αντικατάσταση προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης με την σελίδα του Avira. Βασικά προβλήματα του συγκεκριμένου antivirus είναι το πολύπλοκο interface και ότι το πρόγραμμα έχει μεγαλύτερη επιρροή στις επιδόσεις του υπολογιστή από άλλα παρόμοια εργαλεία. Παρόλα αυτά το Avira παραμένει ένα καλό και αποτελεσματικό Antivirus. Το Avira πρόσφατα διέθεσε στην αγορά το Avira Protection Cloud (APC) το οποίο χρησιμεύει στην ανίχνευση και την αποφυγή κακόβουλων επιθέσεων.


5. Bitdefender Antivirus Free Edition

Το Bitdefender είμαι μια από τις καλύτερες μηχανές αναζήτησης και μια από τις αγαπημένες των ανεξάρτητων εργαστηρίων που δοκιμάζουν την ποιότητα των Antivirus. Το πρόγραμμα κατεβαίνει και εγκαθιστάτε σε λιγότερο από ένα λεπτό. Περιλαμβάνει ένα πολύ καλό interface το οποίο παρέχει αυτόματο σκανάρισμα, δυνατότητα antivirus σε πραγματικό χρόνο και πολλά άλλα. Υπάρχουν πολλοί λίγα κουμπιά για χειροκίνητο έλεγχο του προγράμματος. Πιο αναλυτικά δεν περιλαμβάνει ούτε ρυθμίσεις, ούτε δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους σκαναρίσματος ούτε και προγραμματισμένο σκανάρισμα κάτι που ίσως είναι θέμα σε περίπτωση που θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς από κακόβουλες επιθέσεις στον υπολογιστή σας. Όμως αν προτιμάτε ένα απλό πρόγραμμα το Bitdefender Antivirus Free Edition είναι μια εξαιρετική επιλογή. 


6. AVG Free Antivirus

Το AVG Free Antivirus είναι μια καλή επιλογή με πληθώρα χαρακτηριστικών όπως σκανάρισμα email, ταυτοποίηση - διαγραφή απειλών και linkscanner που σας βοηθάει στην ασφαλή περιήγηση στο internet. Με μια πρώτη ματιά το πρόγραμμα φαίνεται αρκετά σύνθετο με το μεγάλο μενού και τα μεγάλα κουμπιά. Στην συνέχεια όμως ο έξυπνος σχεδιασμός του βοηθάει να κάνουμε αυτά που θέλουμε με 1-2 κλίκ κάνοντας μας να εξοικειωθούμε πολύ γρήγορα με το πρόγραμμα. Το AVG Free Antivirus δέχεται ανάμικτες κριτικές για την αποτελεσματικότητα του. Το AV-Comparatives ποσοστό του είναι στην μέση περίπου ενώ το AV-Test αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ καλύτερο από μερικά επι πληρωμή Antivirus. Οι γνώμη μας είναι ότι περιλαμβάνει ένα πολύ καλό πακέτο και είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν Antivirus της αγοράς. Η AVG πρόσφατα κυκλοφόρησε το AVG Zen εργαλείο το οποίο η εταιρία ισχυρίζεται ότι προσφέρει επιπλέον προστασία.



Και τι γίνεται με το antivirus της Microsoft?

Γιατί δεν είναι το Microsoft Security Essentials στην λίστα μας? Είναι απλό, μικρό και δεν καθυστερεί το σύστημα μας όμως δεν είναι αρκετά αξιόπιστο ώστε να το βάλουμε στην λίστα με τα καλύτερα ελεύθερα antivirus της αγοράς. Όταν το Microsoft Security Essentials συμπεριλήφθηκε στο τεστ AV Comparatives το ποσοστό του προγράμματος ανίχνευσης κακόβουλων αρχείων ήταν  94.9% τοποθετώντας το στην 13 θέση από το σύνολο των 15 θέσεων. Ακόμα σε μια ανάλυση που έγινε το 2012 από τους χρήστες το Microsoft Security Essentials κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των 20 συμμετεχόντων. 






2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είχα βάλει τον AVG και δεν έμεινα ευχαριστημένη. Επειδή δεν είχε απεγκατάσταση.! Είναι τρομερό! Κατά τ'άλλα, καλό ήταν. Και το Panda, μια από τα ίδια. Ούτε κι αυτό δεν είχε απεγκατάσταση. Άστε που το Panta, έκανες την πρώτη φορά μόνο σκανάρισμα και μετά από την 2η χρήση δεν έβρισκε άλλους ιούς... Έχω διαβάσει σε ένα ιντερνετικό άρθρο, ότι το Bitdefender είναι καλό... Εσείς, τί μου προτείνετε; (Ενοείται ότι θέλω να έχει και απεγκατάσταση). (Λέτε για δωρεάν, προτείνετέ μου και για επί πληρωμής, δε με πειράζει). Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και επειδή το διαβάσατε. Ευχαριστώ πολύ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις το Eset το οποίο έχει εμπορική έκδοση και είναι αρκετά δημοφιλές. Γενικότερα όμως, κανένα λογισμικό δεν σου παρέχει 100% προστασία.

      Διαγραφή