Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Cloud Computing… το μέλλον χτυπάει την πόρτα μας!


Όλο και περισσότερο γίνεται λόγος στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής για την έννοια του cloud computing. Τι πραγματικά σημαίνει όμως ο όρος ‘cloud computing’ και πόσοι ειδικοί και μη, τον γνωρίζουν; Απόδειξη της σύγχυσης που επικρατεί είναι μία από τις πολλές μελέτες, η οποία έγινε το καλοκαιρί του 2009 και παρουσιάζει ότι το 41% των ειδικών του κλάδου της πληροφορικής δεν γνώριζαν τον όρο, ενώ τα δύο-τρίτα τον ανθρώπων που τον γνώριζαν  δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για αυτόν. Δύο χρόνια μετά, με την ισχυρή παρουσία του cloud στο τομέα της τεχνολογίας, μπορεί να δοθεί ένας ικανοποιητικός ορισμός, να απαντηθούν πολλά ερωτήματα και σιγά σιγά ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, οργανισμοί και ιδιώτες να ακολουθούν το ‘σύννεφο’.

Τι είναι cloud computing λοιπόν; Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και κεντρικούς απομακρυσμένους εξυπηρετητές (servers) για τη διατήρηση μεγάλου όγκου δεδομένων και εφαρμογών. Επιτρέπει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις  να χρησιμοποιούν εφαρμογές χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση αλλά και να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα αρχεία οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκονται έχοντας μόνο έναν υπολογιστή  συνδεδεμένο στο διαδικτύο. Με άλλα λόγια, το cloud computing προσφέρει την Πληροφορική Τεχνολογία (Information Technology) ως υπηρεσία (IT-as-a-Service). Αντί να δημιουργήσει κανείς ολόκληρη τεχνολογική υποδομή για να φιλοξενεί βάσεις δεδομένων και λογισμικά, τρίτοι αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη φιλοξενία σε μεγάλες εκτάσεις με servers.


Η cloud τεχνολογία αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές με ονόματα όπως  η Google, η Apple, η Amazon, η Microsoft, η Salesforce.com, η Dell και πολλά άλλα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται πολλοί χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες cloud computing χωρίς να το γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα το Gmail και το Chrome Store που πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστό και καθημερινά αποκτά χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν εκατοντάδες εφαρμογές και παιχνίδια χωρίς καμία εγκατάσταση στον σκληρό τους δίσκο και χωρίς το φόβο μήπως χαθούν δεδομένα σε περίπτωση βλάβης του υπολογιστή. Από την άλλη πλευρά είναι εύλογο να υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ως προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία θέτοντας θέματα όπως η ασφάλεια και η προστασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μία επιχείρηση ακολουθώντας το cloud computing εξασφαλίζει μείωση των δαπανών και των λειτουργικών της εξόδων, άμεση πρόσβαση στα δεδομένα όπου κ αν βρίσκεστε με στόχο την απομακρυσμένη εργασία καθώς και άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε αλλαγή της τεχνολογίας και της επιχείρησής σας χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου