Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΕΞΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOG

Nομοθετικά μέτρα για την λειτουργία των blogs - ιστολογίων προς την κατεύθυνση της ταυτοποίησης των διαχειριστών, καθώς και τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για περισσότερα εγκλήματα απ' όσα επέτρεπε ο νόμος μέχρι σήμερα, εξήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Βήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρήστηκε ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η αυτοδέσμευση των δημοσιογράφων, αφού έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα σχολιασμού στο Διαδίκτυο περιστατικών πολιτικής βίας, ο οποίος εξυπηρετεί συμφέροντα που αντίκεινται στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοκρατία.

Τα μέλη της της νέας νομοθετικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Α. Ράντου, θα μελετήσουν μια σειρά ρυθμίσεων για την ταυτοποίηση των διαχειριστών/blogs αλλά και τη διεύρυνση των λόγων για τους οποίους θα ζητείται η άρση του απορρήτου και θα καταθέσουν προτάσεις. 

Υπέρ της θέσης ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει για τις διαδικτυακές αναρτήσεις έχει ταχθεί επανειλημμένα και ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του, οι Αρχές πρέπει να μπορούν να ζητούν από τους παρόχους τα στοιχεία χρηστών που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις χωρίς να ζητούν άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. 


Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι νομοθετικές αλλαγές δεν θα ξεπερνούν την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης ώστε να μην περιοριστέι η ελευθερία του λόγου, η οποία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.



Πήγες: http://dikastis.blogspot.com/2011/08/blog.html
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=413666&wordsinarticle=blog






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου