Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Το UPS προστατεύει τις συσκευές μας


    Το UPS, αρχικά των λέξεων Uninterruptible Power Supply (Σύστημα αδιάλειπτης παροχή ισχύος), είναι μια συσκευή που παρέχει αδιάλειπτα ηλεκτρική ισχύ σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και ασφαλίζει τις συσκευές από υπερτάσεις ή υποτάσεις. Φροντίζει επίσης να φιλτράρει το δίκτυο της ΔΕΗ έτσι, ώστε να τροφοδοτεί τις συσκευές με ένα καθαρό ρεύμα.



    Τα UPS χρησιμοποιούνται τόσο από επιχειρήσεις όσο και για οικιακή χρήση σε συσκευές όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές, ανελκυστήρες, δικτυακό εξοπλισμό, εκτυπωτές, ιατρικά μηχανήματα, μηχανογραφικά κέντρα κ.α. Αναλόγως της εσωτερικής τους τοπολογίας τα UPS χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τα standby (offline), τα line-interactive και τα online (double-conversion).


    Το standby UPS προσφέρει βασικές υπηρεσίες όπως προστασία από υπερτάσεις και μπαταρία για διατήρηση της τροφοδοσίας όταν αυτή κοπεί από το δίκτυο. Σε κανονικές συνθήκες η συσκευή συνδέεται κατευθείαν στην πηγή ρεύματος η οποία φορτώνει παράλληλα την μπαταρία. Όταν έχουμε πτώση τάσης κάτω από ένα επίπεδο ή ολική διακοπή του ρεύματος τότε ένας διακόπτης συνδέει τη συσκευή με έναν AC-DC inverter που τροφοδοτείται από την εσωτερική μπαταρία (inverter είναι η συσκευή που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο). Το switch αυτό καθυστερεί περίπου 25ms. Η συγκεκριμένη κατηγορία UPS λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορες συσκευές όπως προσωπικούς υπολογιστές.
standby (offline) UPS


    H δεύτερη κατηγορία UPS είναι τα line-interactive, τα οποία μοιάζουν πολύ στη λειτουργία  με τα standby με τη διαφορά ότι διαθέτουν επιπλέον έναν αυτομετασχηματιστή. Ο αυτομετασχηματιστής είναι ένα είδος μετασχηματιστή με ένα τύλιγμα στον οποίο μπορείς να ρυθμίσεις την τάση εξόδου. Έτσι αυτά τα UPS έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις υπερτάσεις και υποτάσεις, ακόμα και αν αυτές είναι συνεχόμενες, χωρίς να δαπανήσουν την ενέργεια της μπαταρίας καθώς ο αυτομετασχηματιστής ρυθμίζει τη τάση εκεί που πρέπει. Οι υπερτάσεις/υποτάσεις που μπορεί να καλύψει χωρίς τη χρήση της μπαταρίας είναι της τάξης των 90 με 140 V.
line-interactive UPS


    Το online UPS είναι ιδανικό για περιβάλλοντα όπου είναι απαραίτητη η ηλεκτρική (γαλβανική) απομόνωση για μηχανήματα ευαίσθητα σε διακυμάνσεις του ρεύματος (γαλβανικά απομονωμένο λέγετε ένα κύκλωμα όταν δεν συνδέεται με τη παροχή ισχύος μέσω κάποιου αγωγού αλλά επαγωγικά, δηλαδή μέσω μετασχηματιστή). Αν και αρχικά χρησιμοποιούνταν σε μεγάλες εγκαταστάσεις 10 kW και πάνω, πλέον είναι διαθέσιμα και για κοινές συσκευές. Το κόστος για την αγορά ενός τέτοιου UPS είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τις άλλες δύο κατηγορίες αλλά αυτό ισοσκελίζεται από την μακροβιότητα της μπαταρίας. Η βασική του τεχνολογία είναι παρόμοια με των άλλων δύο αλλά κοστίζει περισσότερο γιατί έχει ανορθωτή/φορτιστή μπαταρίας υψηλότερου ρεύματος και καλύτερο σύστημα ψύξης (o ανορθωτής μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές). Λέγεται και double-conversion γιατί ο ανορθωτής είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον inverter ακόμα και όταν στο UPS φθάνει "υγιές" ρεύμα. Η μπαταρία είναι πάντα συνδεδεμένη στον inverter, έτσι όταν έχουμε απώλεια τάσης ο ανορθωτής βγαίνει από το κύκλωμα και η μπαταρία κρατάει την ισχύ σταθερή. Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των UPS είναι ότι προσφέρουν ένα τοίχος προστασίας μεταξύ της παρεχόμενης από το δίκτυο ισχύος και του ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
online (double-conversion) UPS




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου