Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

RAID

Raid είναι μια λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα στους σκληρούς δίσκους να δουλεύουν σε συστοιχίες και να συνεργάζονται για να εκτελούν κάποιες λειτουργίες μαζί, πράγμα που δε θα μπορούσε να γίνει με έναν μόνο σκληρό δίσκο. Υπάρχουν 2 τρόποι κατασκευής συστοιχιών RAID ( με τη χρήση υλικού και με τη χρήση λογισμικού ) και διάφοροι τρόποι χρήσης και σύνδεσης οι οποίοι καλούνται επίπεδα.


  
RAID-0: Σε αυτό το επίπεδο τα δεδομένα διαχωρίζονται σε όλους τους δίσκους, έχοντας καλύτερο συνολικό όγκο δεδομένων και πολύ καλή απόδοση. Το λειτουργικό βλέπει όλους τους δίσκους σαν έναν, με συνολική χωρητικότητα το άθροισμα αυτών. Το μειονέκτημα είναι πως αν χτυπήσει-χαλάσει κάποιος από αυτούς τους σκληρούς δίσκους, τότε θα χαθούν κάποια απο τα δεδομένα και δεν θα λειτουργεί τίποτα.

 

RAID-1: Σε αυτό το επίπεδο δημιουργείται ένα ακριβώς ίδιο αντίγραφο του ενός σκληρού στον άλλον. Πιο αναλυτικά αν σε ένα σύστημα υπάρχουν 4 σκληροί δίσκοι θα δουλεύουν οι 2 και οι άλλοι 2 χρησιμοποιούνται για να γίνεται το backup. Αυτή η λειτουργία γίνεται αυτόματα και ουσιαστικά έχουμε αυτόματο backup όλων των δεδομένων.


RAID-2: Εδώ επιτυγχάνεται υψηλή ταχύτητα στα δεδομένα και αυτόματη διόρθωση σφαλμάτων. Υπάρχουν βοηθητικές μονάδες αποθήκευσης για πληροφορίες των δεδομένων, ώστε να διορθωθούν τυχόν σφάλματα. Έχουμε δηλαδή δίσκο/ους με τα δεδομένα και δίσκο/ους με τις πληροφορίες για διόρθωση σφαλμάτων. Είναι καλή για SCSI δίσκους, επειδή εμπεριέχουν από μόνοι τους, λειτουργία διόρθωσης σφαλμάτων.

RAID-3 Είναι κάτι σαν το RAID-0 αλλά εδώ χρησιμοποιείται ένας ή και παραπάνω σκληροί δίσκοι για υποστήριξη σε θέματα ασφάλειας. Δηλαδή, αν αστοχίσει ένας δίσκος, τότε, ο extra δίσκος(για την περίπτωση 2 δίσκων) που υπάρχει, υποβοηθάει ώστε να ανακτηθούν τα δεδομένα. Λειτουργεί σε επίπεδο byte.  Το μειονέκτημα είναι οτι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση πόρων του συστήματος και δεν είναι η καλύτερη λύση.

RAID-4 Είναι παρόμοιο με το RAID-3 με τη διαφορά ότι λειτουργεί σε επίπεδο block και όχι byte. Εδώ γίνεται γρήγορη ανάγνωση των δεδομένων(όπως στο RAID-0), όμως σχετικά αργή εγγραφή αυτών, στους δίσκους. Μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη αν χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετεί βάσεις δεδομένων που γίνεται κυρίως ανάγνωση.

RAID-5 Εδώ, γίνεται ουσιαστικά συνδιασμός του RAID-0 και RAID-1. Είναι παρόμοιο με το RAID-4, αλλά εδώ, η πληροφορία της ισοτιμίας διαμοιράζεται στους δίσκους των δεδομένων. Είναι προτιμότερο για χρήση σε servers.


Υπάρχουν και συνδιασμοί RAID όπως πχ το RAID-10 που συνδιάζει ουσιαστικά το RAID-1 με το RAID-0. Απαιτεί το λιγότερο τέσσερις μονάδες δίσκων, εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιούνται για mirroring και οι άλλοι δύο για striping.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

IPv4...4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις είναι λίγες!!


Εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούλιο δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες διευθύνσεις IP . Η έκδοση IPv4 παρέχει τόσες διευθύνσεις όσες ο συνδιασμός 32 θέσεων 0 και 1, δηλαδή πάνω απο 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις οι οποίες πλέον εξαντλούνται.
Για τη διάθεση παραπάνω διευθύνσεων δημιουργήθηκε η έκδοση IPv6 η οποία προσφέρει διευθύνσεις που προκρύπτουν από το συνδιασμό 128 θέσεων 0 και 1. Η πληθώρα αυτών των διευθύνσεων επιτρέπει τη σύνδεση στο διαδύκτυο συσκεύων όπως smartphone, τηλεοράσεων, αισθητήρων κάθε μορφής, συστημάτων πλοήγησης, φωτογραφικών μηχανών κ.α.
Το πρόβλημα είναι οτι για να γίνει η μετάβαση από τη μια έκδοση στην άλλη θα πρέπει οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και που στεγάζουν ή φιλοξενούν διαδυκτυακές εφαρμογές ( π.χ. η Google που έχει το Gmail και το Youtube ) να υποστηρίζουν την έκδοση 6 αλλά και οι χρήστες να έχουν εξοπλισμό και λογισμικό συμβατό με την έκδοση 6. Τα λειτουργικά συστήματα ( Windows, Mac OS X, Linux κτλ )  παρέχουν ήδη υποστήριζη του IPv6.
Τέλος θα ήταν σημαντικό να δούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα έκδοση, όπως ότι πλέον η τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση (το ιντερνετικό τηλέφωνο θα έχει τη δική του μοναδική διεύθυνση) και ότι κάθε smartphone θα έχει τη δική του IP  αυξάνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια στην επικοινωνία.
Το IPv6, αναμένεται να δώσει ώθηση στο e-mobile commerce καθώς και στη VOIP τηλεφωνία.



Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Digi ReFail - Έλα μωρέ. Θα δώσουν παράταση. Χαλάρωσε!

Το πρόγραμμα Digi Retail, είναι ουσιαστικά η πρώτη σημαντική επιδότηση στον τομέα της μηχανογράφησης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Αποτελεί όμως και το πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ειδικά στον τομέα της πληροφορικής. Από την προδημοσίευση του προγράμματος μέχρι και το στάδιο υποβολών των προτάσεων, παρατηρούνται σημαντικές αστοχίες και ανεπάρκειες καθιστώντας το πρόγραμμα επί της ουσίας μη υλοποιήσιμο.
Τόσο η προδημοσίευση όσο και η προκήρυξη του προγράμματος, αντιμετωπίστηκε από τους συμβούλους επιχειρήσεων και από τις εταιρείες πληροφορικής με αμηχανία και προβληματισμό.
Οι συντάκτες των προτάσεων προσπαθούσαν να βρουν το βέλτιστο συνδυασμό των επιλέξιμων δαπανών για να τηρήσουν τους περιορισμούς του προγράμματος. Ο συνδυασμός αυτός όμως, απέκλειε εκ των προτέρων μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικής που δεν είχαν ανάγκη αλλά ούτε και πόρους να υλοποιήσουν το ευρύ φάσμα των απαραίτητων, λόγω προγράμματος, δαπανών. Ενδεικτικά, ένα κατάστημα λιανικής πώλησης υποδημάτων, που θα ήθελε να υλοποιήσει ηλεκτρονικό κατάστημα, θα έπρεπε να το μεταφράσει υποχρεωτικά σε δεύτερη γλώσσα, να το υποστηρίξει με παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και να το διαδώσει με διαδικτυακή διαφήμιση. Τα προηγούμενα, σε θεωρητικό επίπεδο είναι σωστά, οι μικρές όμως επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου δεν μπορούν να το υποστηρίξουν.
Από την άλλη μεριά, η ασαφής περιγραφή των δαπανών δημιούργησε σύγχυση στους προμηθευτές πληροφορικής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δαπάνης για εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης αποθήκης. Ποια λύση εννοούσε ο οδηγός υποβολής; Ένα τερματικό χειρός με scanner (PDA) και λογισμικό για απογραφές, παραλαβές, παραγγελίες (κόστος 2500€) ή ένα ολοκληρωμένο σύστημα WMS (μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ κόστος);
Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, το Digi Retail αποτελεί και ένα εξαιρετικό δείγμα του τρόπου διακυβέρνησης. Αν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 15η Φεβρουαρίου 2011, το πρόγραμμα απαιτούσε οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2010 με την απειλή μάλιστα ότι πιθανή απόκλιση στα υποβληθέντα στοιχεία θα έχει ως συνέπεια ακόμα και την απόρριψη της πρότασης. Πόσες επιχειρήσεις έχουν «κλείσει χρήση» μέσα στο Φεβρουάριο; Το αποτέλεσμα: μέχρι 12/2/2011 είχαν υποβληθεί 149 προτάσεις πανελλαδικά με απορροφητικότητα κάτω του 5%!
Έτσι , υπό τον κίνδυνο εξευτελισμού τόσο του προγράμματος όσο και των σχεδιαστών του προγράμματος, δόθηκε παράταση ενός μήνα. Πολλοί θα αναρωτηθούν που είναι το παράξενο. Πουθενά! Απλά για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ο ερασιτεχνισμός του κρατικού μηχανισμού αλλά και η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού που συνοψίζεται στη φράση «Έλα μωρέ. Θα δώσουν παράταση. Χαλάρωσε!»

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καλώδια UTP, FTP

Η ταχύτητα ενός τοπικού δικτύου υπολογιστών (LAN) εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τον τύπο του καλωδίου που πρόκειτε να χρησιμοποιηθεί.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος καλωδίων που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα είναι ο UTP ( Unshielded Twisted Pair ). Τα UTP καλώδια διακρίνονται σε κατηγορία 5( cat5 ) και 6( cat6 ). Η διαφορά των δύο κατηγοριών συνίσταται στην ταχύτητα ( 10/100 Mbps και 10/100/1000 Mbps αντίστοιχα)

Σε τοπικά δίκτυα ειδικών συνθηκών υπάρχει η δυνατότητα χρήσης FTP ( Foiled Twisted Pair ) καλωδίων. Το FTP καλώδιο, λόγω της θωράκισης του, μπορεί να εγκατασταθεί μαζί με καλώδια ισχυρών τάσεων (καλώδια ρεύματος)

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΔΗΜΕ, εκτυπωτής και φορολογικός μηχανισμός μαζί.


Ένα από τα βασικά προβλήματα της εντατικής λιανικής με πολλαπλά σημεία πώλησης είναι η ανάγκη ύπαρξης θερμικού εκτυπωτή και φορολογικού μηχανισμού για κάθε σημείο.
Το μοντέλο αυτό παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα όπως ο αυξημένος χώρος που καταλαμβάνουν, η διπλή κατανάλωση χαρτιού, η μεγαλύτερη πιθανότητα προβλημάτων επικοινωνίας μεταξύ των συσκεύων.
Οι φορολογικοί εκτυπωτές
ΑΔΗΜΕ ( Αυτόνομη Δημοσιονομική Μονάδα Επεξεργασίας ) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος φορολογικής σήμανσης παραστατικών για τη λιανική πώληση.
Ο ΑΔΗΜΕ ενσωματώνει θερμικό εκτυπωτή και φορολογικό μηχανισμό σε μια συσκευή με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει πολύ περιορισμένο χώρο, ενώ απαιτεί λιγότερα αναλώσιμα (λόγω του μονού θερμικού ρολλού των 80mm πλάτους)

Μειονέκτημα των ΑΔΗΜΕ είναι το αυξημένο κόστος, ειδικά όταν στο κλασσικό μοντέλο εκτυπωτή - μηχανισμού, χρησιμοποιείται δικτυακός φορολογικός μηχανισμός




Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Λύσεις Backup

Υπάρχουν πολλές λύσεις για backup ώστε να διασφαλιστούν τα πολύτιμα προσωπικά αρχεία αλλά και τα δεδομένα μιας επιχείρισης. Backup μπορείτε να πάρετε σε CD ή DVD, σε memory stick, σε σκληρό δίσκο ή ακόμη και σε SSD δίσκο. Στο Internet είναι διαθέσιμα αρκετά δωρεάν προγράμματα για τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας.

Μερικά από τα πιο διαδεδομένα ειναι: Time Machine, Acronics, Superduper!, SyncTwoFolders, Dropbox, Toucan, SyncToy, dd και rsync.

Επίσης αξιόπιστες λύσεις αλλά όχι δωρεάν είναι τα συστήματα NAS ( μπορείτε να ενημερωθείτε σε προηγούμενο άρθρο μας ). Τα NAS έχουν τη δυνατότητα της αυτόματης δημιουργίας backup από σκληρούς δίσκους σε διάφορα σημεία του τοπικού δικτύου. Πιο εξειδικευμένες λύσεις είναι το DX Object Storage Solution της Dell όπως και το Assist v.6 το οποίο κάνει συγχρονισμό και αποθηκεύση αρχείων μέσω διαδικτύου για Windows Server.

Το τελευταίο διάστημα, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η χρήση της τεχνολογίας cloud για τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Amazon S3, για την αποθήκευση αρχείων στο "σύννεφο" .

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Microsoft Certifications



Οι πιστοποιήσεις της Microsoft προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους φοιτητές, τους εργαζόμενους αλλά και τις εταιρίες που τους απασχολούν και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν την αναγνώριση που χρειάζεται ως σημαντικό εργαλείο στην εξέλιξη και την καριέρα όσων τις αποκτήσουν. Οι πιστοποιήσεις της Microsoft είναι διαθέσιμες για τις περισσότερες εφαρμογές της και σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων.
Οι επιλογές κατάρτισης που παρέχονται είναι πολλές και δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τις γνώσεις που χρειάζονται γ ια να επιτύχουν στις εξετάσεις.
Για την απόκτηση της πιστοποίησης πραγματοποιούνται σεμινάρια από εκπαιδευτές της Microsoft όπου προσφέρονται υψηλής ποιότητας γνώσεις.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης μέσω
e-learning, μέσα από ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες που παρέχει η Microsoft όπου δίνονται πληθώρα βιβλίων και συγγραμμάτων, αλλά και με τη βοήθεια του Silverlight learning snacks, μια σειρά λεπτομερών εκπαιδευτικών βίντεο που έχει αναπτύξει η Microsoft για καλύτερη κατανόηση των προγραμμάτων της.
Παρακάτω παραθέτουμε το διάγραμμα με τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις καθώς επίσης και το
link της Microsoft όπου μπορείτε να ενημερωθείτε πλήρως για τις πιστοποιήσεις.