Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Καμία αλλαγή στις Ταμειακές Μηχανές προς το παρόν!


Aιωρούνται το τελευταίο διάστημα οι φήμες σχετικά με τις υποτιθέμενες νέες προδιαγραφές των ταμειακών μηχανών, οι οποίες βρήκαν αρκετούς να ισχυρίζονται πως ήδη έχουν στη γκάμα των προϊόντων τους κατάλληλα μοντέλα. Τέλος στη συγκεκριμένη φημολογία, περί νέων προδιαγραφών, έδωσε υπεύθυνα και κατηγορηματικά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο «καμία αλλαγή δεν έχει αποφασιστεί στις προδιαγραφές των ΦΗΜ / ΕΑΦΔΣΣ μέχρι σήμερα», ενώ γνωστοποιήθηκε ότι βρίσκεται υπό σύσταση Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, με θέμα τη διερεύνηση πιθανών αλλαγών  στις  υφιστάμενες  προδιαγραφές. Συμπερασματικά, λοιπόν, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιές θα είναι οι προτάσεις – αποφάσεις της επιτροπής αυτής, πότε θα νομοθετηθούν και από πότε θα ισχύσουν.  


Κατά τη γνώμη μας, το μοναδικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέξει ο αγοραστής μίας καινούριας ταμειακής μηχανής είναι η θύρα επικοινωνίας με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πιθανότερη την τροποποίηση των υφιστάμενων ταμειακών μηχανών μέσω της σύνδεσης κάποιας εξωτερικής συσκευής, ενώ το ενδεχόμενο αντικατάστησης χιλιάδων υφιστάμενων ταμειακών μηχανών φαντάζει απίθανο.

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Cloud Computing… το μέλλον χτυπάει την πόρτα μας!


Όλο και περισσότερο γίνεται λόγος στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής για την έννοια του cloud computing. Τι πραγματικά σημαίνει όμως ο όρος ‘cloud computing’ και πόσοι ειδικοί και μη, τον γνωρίζουν; Απόδειξη της σύγχυσης που επικρατεί είναι μία από τις πολλές μελέτες, η οποία έγινε το καλοκαιρί του 2009 και παρουσιάζει ότι το 41% των ειδικών του κλάδου της πληροφορικής δεν γνώριζαν τον όρο, ενώ τα δύο-τρίτα τον ανθρώπων που τον γνώριζαν  δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για αυτόν. Δύο χρόνια μετά, με την ισχυρή παρουσία του cloud στο τομέα της τεχνολογίας, μπορεί να δοθεί ένας ικανοποιητικός ορισμός, να απαντηθούν πολλά ερωτήματα και σιγά σιγά ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, οργανισμοί και ιδιώτες να ακολουθούν το ‘σύννεφο’.

Τι είναι cloud computing λοιπόν; Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και κεντρικούς απομακρυσμένους εξυπηρετητές (servers) για τη διατήρηση μεγάλου όγκου δεδομένων και εφαρμογών. Επιτρέπει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις  να χρησιμοποιούν εφαρμογές χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση αλλά και να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα αρχεία οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκονται έχοντας μόνο έναν υπολογιστή  συνδεδεμένο στο διαδικτύο. Με άλλα λόγια, το cloud computing προσφέρει την Πληροφορική Τεχνολογία (Information Technology) ως υπηρεσία (IT-as-a-Service). Αντί να δημιουργήσει κανείς ολόκληρη τεχνολογική υποδομή για να φιλοξενεί βάσεις δεδομένων και λογισμικά, τρίτοι αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη φιλοξενία σε μεγάλες εκτάσεις με servers.


Η cloud τεχνολογία αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές με ονόματα όπως  η Google, η Apple, η Amazon, η Microsoft, η Salesforce.com, η Dell και πολλά άλλα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται πολλοί χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες cloud computing χωρίς να το γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα το Gmail και το Chrome Store που πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστό και καθημερινά αποκτά χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν εκατοντάδες εφαρμογές και παιχνίδια χωρίς καμία εγκατάσταση στον σκληρό τους δίσκο και χωρίς το φόβο μήπως χαθούν δεδομένα σε περίπτωση βλάβης του υπολογιστή. Από την άλλη πλευρά είναι εύλογο να υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ως προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία θέτοντας θέματα όπως η ασφάλεια και η προστασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μία επιχείρηση ακολουθώντας το cloud computing εξασφαλίζει μείωση των δαπανών και των λειτουργικών της εξόδων, άμεση πρόσβαση στα δεδομένα όπου κ αν βρίσκεστε με στόχο την απομακρυσμένη εργασία καθώς και άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε αλλαγή της τεχνολογίας και της επιχείρησής σας χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.
Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Βοηθήστε το περιβάλλον και την τσέπη σας...Εκτυπώνοντας!


Οι ίνες του χαρτιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέντε με επτά φορές μέχρι να γίνουν τόσο μικρές ώστε να είναι κατάλληλες για ανακύκλωση. Έτσι, λοιπόν, ένα φύλο χαρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά φορές μέχρι να το στείλουμε για ανακύκλωση. Ο οικολογικός εκτυπωτής έρχεται να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία με στόχο τη μείωση παραγωγής χαρτιού και των εξόδων μας!
Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί μία ειδική συσκευή ακτινοβολίας UV,  η οποία αφού σαρώσει το ήδη τυπωμένο χαρτί, αφαιρεί το μελάνι και έτσι παρέχει ξανά έτοιμο και καθαρό χαρτί για εκτύπωση. Το μελάνι που χρησιμοποιείται είναι κατάλληλο για  να εξαφανίζεται μετά από έκθεση σε UV ακτινοβολία. Τη διαδικασία αυτή την επιτρέπουν τα φωτογραφικά υλικά από τα οποία είναι συντεθειμένο το μελάνι. Σίγουρα πρόκειται, λοιπόν, για έναν εκτυπωτή φιλικό προς το περιβάλλον και την τσέπη μας.