Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Επιθέσεις στα Bitcoin και τρόποι αντιμετώπισης

Το Bitcoin δημιουργήθηκε ειδικά για ανώνυμες πληρωμές και έχει γίνει ευρέως αποδεκτό και δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Η τιμή του έχει αυξομειωθεί πολλές φορές, αλλά από τον Απρίλιο του 2013 κυμαίνεται στα 80$. Αναπόφευκτα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ηλεκτρονικών απατεώνων εκτός από τους απλούς χρήστες. Σύμφωνα με αναφορές της Kaspersky, ο αριθμός των επιθέσεων για το 2013 ανέρχεται στα 8,3 εκατομμύρια, 2,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 2012.


Σε έρευνα της Kaspersky, περισσότερα από 30 δείγματα malware που σχετίζονταν με οικονομικές επιθέσεις επιλέχθηκαν και τα 9 από αυτά ήταν προγράμματα σχεδιασμένα να κλέβουν τα ψηφιακά νομίσματα. Αυτά τα 9 δείγματα αντιστοιχούν στο 29% όλων των ψηφιακών οικονομικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με την χρήση κακόβουλων εφαρμογών.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους ψηφιακούς εγκληματίες. Εφαρμογές αναπτυγμένες για να κλέβουν τα αρχεία των ψηφιακών πορτοφολιών και εφαρμογές που εγκαθιστούν λειτουργικό για την παραγωγή Bitcoin σε μολυσμένους υπολογιστές, λειτουργία γνωστή και ως “mining”.

Μιλώντας αυστηρά σε αριθμούς, πραγματοποιήθηκαν διπλάσιες επιθέσεις το 2013 από τους κυβερνο-κλέφτες. Ωστόσο, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αναπτύχθηκαν πολύ ταχύτερα.

Aσφαλίστε τα Bitcoins σας

Προσέξτε τις online υπηρεσίες
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με οποιαδήποτε υπηρεσία σχεδιασμένη να αποθηκεύει τα χρήματα σας online. Επιπλέον, συνίσταται η χρήση επικύρωσης δύο παραγόντων.
Μικρά ποσά για καθημερινές χρήσεις
Ένα ψηφιακό πορτοφόλι είναι όπως ένα κανονικό. Αν δεν θα κρατούσατε ποτέ χιλιάδες ευρώ στην τσέπη σας, τότε θα έχετε την ίδια άποψη και για το ψηφιακό πορτοφόλι σας.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του πορτοφολιού σας
Αποθηκευμένο σε ένα ασφαλές μέρος, το backup του πορτοφολιού σας μπορεί να σας προστατεύσει από βλάβες του υπολογιστή ή ανθρώπινα λάθη.

  • Δημιουργήστε backup ολόκληρου του πορτοφολιού. Κάποια πορτοφόλια χρησιμοποιούν πολλά ιδιωτικά κλειδιά στο εσωτερικό τους. Εάν έχετε backup μόνο για αυτά τα ιδιωτικά κλειδιά των ορατών Bitcoin διευθύνσεων, τότε υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσετε να ανακτήσετε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων σας με το backup.
  • Κρυπτογραφείστε τα online backups. Όλα τα backups, τα οποία είναι αποθηκευμένα online, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κλοπές. Ακόμα και ένας υπολογιστής, απλά συνδεμένος στο internet, είναι ευάλωτος. Κατά συνέπεια, κρυπτογραφώντας οποιοδήποτε backup που είναι εκτεθειμένο στο διαδίκτυο με οποιοδήποτε τρόπο είναι μια ορθή πρακτική ασφαλείας.
  • Συχνά backups. Πρέπει να κάνετε συχνά backup έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι όλες οι αλλαγμένες ή καινούριες διευθύνσεις εμπεριέχονται στο backup σας.
Κρυπτογραφείστε το ψηφιακό σας πορτοφόλι
Κρυπτογραφώντας το πορτοφόλι ή το smartphone σας σας επιτρέπει να ορίσετε έναν κωδικό για όποιον προσπαθεί να αποσύρει χρήματα από τον λογαριασμό σας. Ένας δυνατός κωδικός περιέχει γράμματα, αριθμούς και σύμβολα και παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο είναι αναγκαίο να μην ξεχαστεί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου