Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Format υπολογιστή από USB

Για να κάνετε format και εγκατάσταση των Windows 7 θα χρειαστείτε το DVD της εγκατάστασης, είτε τα αρχεία εγκατάστασης σε USB. Αν δεν σας έδωσαν ένα DVD των Windows μαζί με τον υπολογιστή όταν τον αγοράσατε, είτε το χάσατε ή καταστράφηκε, έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε τα Windows 7 σε DVD και USB μέσα σε λίγα λεπτά, νόμιμα και δωρεάν. Προσοχή όμως απευθύνεται σε χρήστες που έχουν ήδη έναν κωδικό των windows (π.χ. σε αυτοκόλλητο κάτω από τον υπολογιστή τους) και χρειάζονται το DVD των Windows 7 για format και επανεγκατάσταση. Στην συνέχεια πρέπει να γίνει ρύθμιση του Bios  ώστε να γίνει εκκίνηση από το USB των Windows. Παρακάτω θα δούμε τα βήματα πιο αναλυτικά.


Βήμα 1. Κατέβασμα και μεταφορά των Windows 7 σε USB

Κατεβάζετε τα Windows 7 στον υπολογιστή σας σε μορφή iso αρχείου επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω συνδέσμους ανάλογα την έκδοση που θέλετε.


Στην συνέχεια κατεβάζετε το πρόγραμμα Windows 7 USB/DVD Download Tool από τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταφέρετε το iso αρχείο στο USB stick σας


Ανοίγετε το πρόγραμμα και επιλέγετε το iso αρχείο των windows 7

Επιλέγουμε την συσκευή που θέλετε να περαστεί το αρχείο εγκατάστασης των Windows 7, προσοχή όμως γιατί με την αντιγραφή των αρχείων στο USB stick θα διαγραφούν όλα τα αρχεία που έχετε περασμένα.


Από τη λίστα επιλέγουμε το USB stick που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο Begin Copying.


Το πρόγραμμα μας ενημερώνει πως πρέπει να σβήσει τα περιεχόμενα του stick. Εφόσον βεβαιωθούμε άλλη μια φορά πως δεν έχουμε αρχεία στο USB που δεν θέλουμε να χαθούν, επιβεβαιώνουμε, με το Erase USB Device


Βήμα 2. Ρύθμιση του Bios ώστε να γίνει εκκίνηση από το USB των Windows 

Στους περισσότερους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, η εκκίνηση από το DVD-ROM είναι προεπιλεγμένη από το σύστημα.
Δοκιμάστε να βάλετε το USB stick των Windows 7 στον υπολογιστή και να κάνετε επανεκκίνηση. Αν ξεκινήσει η εγκατάσταση των Windows 7, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, και προχωράτε με τα επόμενα βήματα.
Αν ο υπολογιστής σας βάλει στην παλιά εγκατάσταση των Windows (ή σας βγάλει κάποιο μήνυμα Operating System Not Found σε καινούριο υπολογιστή), θα χρειαστεί να μπείτε στο BIOS και να επιλέξετε ο υπολογιστής να ελέγχει το USB πριν από το σκληρό δίσκο.


Για να μπείτε στο bios πρέπει, αμέσως μόλις ανοίξετε τον υπολογιστή και όσο είστε στην πρώτη οθόνη (με το λογότυπο της εταιρείας ή με λευκά γράμματα), να πατήσετε το πλήκτρο delete πολλές φορές διαδοχικά, για να "πιάσει".
Κάποιοι υπολογιστές (κυρίως laptop) δεν μπαίνουν στο Bios με το Delete, αλλά με κάποιο από τα πλήκτρα F1 έως F12. Συνήθως αναφέρεται στην αρχική οθόνη για ποιο πλήκτρο πρόκειται.


Αν βλέπουμε κάποιο λογότυπο της μητρικής και όχι την παραπάνω οθόνη, συνήθως η αλλαγή γίνεται πατώντας το πλήκτρο Tab. 
Έχοντας πατήσει το κατάλληλο πλήκτρο εγκαίρως, θα ανοίξει το Boot menu με όλες τις διαθέσιμες συσκευές από τις οποίες μπορεί ο υπολογιστής να κάνει boot. 


Κάποια Boot Menu μπορεί να μην έχουν τις συσκευές σαν είδος, αλλά με τα ονόματά τους. Στο παρακάτω boot menu, για παράδειγμα, το boot από CD / DVD γίνεται επιλέγοντας το "TSSTcorp CDDVDW"

Επίσης διαθέτει δύο σκληρούς δίσκους, Kingston και Western Digital (WDC), και ένα φλασάκι USB KingstonDT. Τέλος, θα βρούμε και Boot menu που συνδυάζουν και τα δύο, έχουν το είδος με ένα + και πατώντας Enter εμφανίζουν το όνομα της συσκευής.


Όπως κι αν είναι το δικό μας Boot menu, απλά επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε, πατάμε Enter, και το σύστημα θα επιχειρήσει να κάνει boot από εκείνη. Η μέθοδος του boot menu, αν το υποστηρίζει η motherboard μας, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Κατ' αρχάς είναι εξαιρετικά γρήγορη, χωρίς να χρειάζεται να μπλέκουμε σε μενού και υπομενού του BIOS. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως είναι προσωρινή - ισχύει αποκλειστικά για ένα Boot από CD / DVD ή φλασάκι USB. Την επόμενη φορά που θα κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή, θα κάνει boot κανονικά από το σκληρό δίσκο, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε καμία ρύθμιση.
Και επειδή για την εγκατάσταση οποιουδήποτε λειτουργικού αρκεί ένα μόνο το πρώτο, το boot menu είναι η ιδανική μέθοδος.

Βήμα 3.  Τα Windows φορτώνουν αρχεία...


Βήμα 4. Επιλογή ρυθμίσεων και εγκατάσταση 

Αν το DVD μας έχει Ελληνικά Windows, αφήνουμε τις επιλογές όπως στην εικόνα και πατάμε επόμενο. Σε κάθε περίπτωση το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι Ηνωμένων πολιτειών. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη γλώσσα, αλλά με τη διάταξη των πλήκτρων του πληκτρολογίου.


Κάνουμε κλικ στο βελάκι.


Βήμα 5. Αποδοχή Όρων Χρήσης και τύπος εγκατάστασης - προσαρμοσμένη (για προχωρημένους)

Πατάμε επόμενο


Επιλέγουμε εγκατάσταση για προχωρημένους ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε διαμόρφωση στον σκληρό μας δίσκο. (format) 


Βήμα 6. Επιλογή σκληρού δίσκου για διαμόρφωση και εγκατάσταση

Εδώ υπάρχουν 3 σενάρια

Σενάριο 1ο: Εντελώς κενός δίσκος

Αν και ο δικός σας δίσκος είναι εντελώς κενός όπως στην παρακάτω εικόνα (πχ αγοράσατε καινούριο δίσκο), αρκεί να πατήσετε "Επόμενο" και να πάτε στο επόμενο βήμα.


Σενάριο 2ο: Κάνετε Format από προηγούμενη εγκατάσταση Windows 

Αν κάνετε επανεγκατάσταση των Windows στον υπολογιστή σας, το πιθανότερο είναι εδώ να υπάρχουν περισσότεροι από 1 δίσκο
Αγνοήστε το δίσκο των 100.0 MB, που είναι δεσμευμένο από το σύστημα, και επιλέξτε αυτό που είχε την προηγούμενη εγκατάσταση των Windows (συνήθως είναι το μικρότερο, αν υπάρχουν πάνω από δύο). Στη συνέχεια κάντε κλικ στις "επιλογές μονάδας (για"


Και επιλέξτε τη Διαμόρφωση


Σενάριο 3ο: Δεν βλέπετε κανένα δίσκο 

Τώρα, αν από την αρχή αυτού του βήματος δεν βλέπετε κανένα δίσκο, θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο "Φορ/ση προγ." (όπως βλέπετε, δεν είχαν χώρο για να γράψουν "φόρτωση προγραμμάτων") και να εγκαταστήσετε ενδεχομένως κάποιο SATA driver στον υπολογιστή σας.


Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλετε κάποιο CD που ήρθε μαζί με τη Motherboard στον υπολογιστή σας, και να πατήσετε ΟΚ, για να βρει το σύστημα τον κατάλληλο driver. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, ο δίσκος θα φαίνεται κανονικά.

Βήμα 7. Διαμόρφωση δίσκου και αποδοχή προειδοποιητικού μηνύματος

Συνεχίστε λοιπόν μόνο αν είστε 100% βέβαιοι πως έχετε κάνει αντίγραφο ασφαλείας όλων των σημαντικών σας αρχείων σε κάποιον εξωτερικό δίσκο ή σε δεύτερο partition.
Αφού είστε 100% βέβαιοι, κάντε κλικ στο ΟΚ .


Βήμα 8. Αναμονή για εγκατάσταση των Windows και αυτόματη επανεκκίνηση υπολογιστή


Ανάλογα με την ταχύτητα του συστήματός σας και του δίσκου, αυτή η διαδικασία θα πάρει μερικά λεπτά. Κάποια στιγμή κατά την πορεία της εγκατάστασης, ο υπολογιστής θα κάνει μόνος επανεκκίνηση, μετά από αντίστροφη μέτρηση 10 δευτερολέπτων


Βήμα 9. Εισαγωγή ονόματος χρήστη

Βάλτε το όνομα χρήστη της επιλογής σας. 


Προτείνουμε να γράψετε το όνομα χρήστη με Λατινικούς χαρακτήρες. Υπάρχουν κάποια λίγα προγράμματα που ίσως έχουν πρόβλημα αν το βάλετε στα Ελληνικά.
Αν, παρ' όλα αυτά, θέλετε να γράψετε Ελληνικά, αλλάζετε γλώσσα από την ένδειξη στο πάνω μέρος, ή με alt+shift. 


Βήμα 10. Εισαγωγή κωδικού προστασίας

Δεν είναι υποχρεωτικό να βάλετε κωδικό πρόσβασης, αλλά για την ασφάλεια του υπολογιστή σας οφείλετε να βάλετε.


Βήμα 11. Εισαγωγή κλειδιού προϊόντος 

Εδώ εισάγετε το 25ψήφιο κλειδί που συνοδεύει την έκδοση των Windows που αγοράσατε. 


Συνήθως αυτόν τον αριθμό-κλειδί (Product Key) θα τον βρείτε σε κάποιο αυτοκόλλητο κάτω από το laptop σας ή στο πλάι του κουτιού του υπολογιστή σας.


Αν αγοράσατε τα Windows 7 μετά την αγορά του υπολογιστή, θα τον βρείτε στο εσωτερικό του κουτιού που περιείχε το DVD.

Βήμα 12. Επιλογή προεπιλεγμένων ρυθμίσεων updates, ζώνης ώρας και δικτύου

Επιλέξτε τη χρήση προτεινόμενων ρυθμίσεων όσον αφορά τα Updates των Windows.


Βάλτε τη σωστή ζώνη ώρας. Το ρολόι συνήθως θα δείχνει τη σωστή ώρα, γιατί τη διαβάζει από το BIOS. Αν όχι (σε νέο υπολογιστή), φτιάξτε και σε αυτό την ώρα.


Τέλος, είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας

Πηγή: pcsteps.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου