Μετά από δεκαετίες επιτυχημένης εφαρμογής σε συνεργασία με την πλειονότητα των ΜΜΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την τεχνική του «σπιράλ της σιωπής» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τελευταίο δείγμα αυτής της τακτικής αποτελεί η πρωτοφανής αγωγή που κατέθεσε η σύμβουλος του πρωθυπουργού κα. Β.Σχοιναράκη κατά του δημοσιογράφου Ανδρικάκη, για σχόλια αλλά και “likes” που έκανε στον τοίχο του λογαριασμού του, στο Facebook. Η αγωγή κατά την άποψη μας, αποτελεί μοναδική μελέτη περίπτωσης για το νομικό κόσμο και για τους επαγγελματίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο).
Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία στο διαδίκτυο και στα ανεξάρτητα ΜΜΕ, ενώ έγκριτοι δημοσιογράφοι, πήραν σαφή θέση κατά της συγκεκριμένης πρακτικής στο Twitter:
Οι ενέργειες αυτές κάνουν εμφανή τα σημάδια του πανικού, καθώς οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πιστεύουν ότι οργανώνονται «κινήματα» και «επαναστάσεις» μέσα από τα Social Media. Το λάθος που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, σε κάθε μεριά του πλανήτη που βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις, είναι ότι τα κινήματα δεν γεννιούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτά χρησιμοποιούνται για λόγους επικοινωνίας.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν στα πλαίσια της "Αραβικής Άνοιξης" που με πάθος χειροκρότησε η Σοσιαλιστική Διεθνής, η οποία βέβαια μέχρι πρότινος είχε ως εξέχοντα μέλη τους εκδιωχθέντες δικτάτορες. Συγκεκριμένα, όταν οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τυνησίας, του Καΐρου και της Βεγγάζης, τα καθεστώτα διέκοψαν τις συνδέσεις στο Internet και στην κινητή τηλεφωνία σε μια προσπάθεια να κόψουν κάθε δυνατή γραμμή επικοινωνίας των νέων καθώς και να σταματήσουν την εικονική επανάσταση που ξεκίνησαν μέσω Facebook. Όπως η ιστορία κατέγραψε, απέτυχαν παταγωδώς.
H πρακτική της φίμωσης των Social Media, έχει περάσει ως σκέψη και από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Στις πρόσφατες αναταραχές σε διάφορες πόλεις, η κυβέρνηση του Cameron, μελέτησε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εταιρίες, τον αποκλεισμό των "νεαρών ταραξιών" από το Facebook, το Twitter ακόμα και από την υπηρεσία BlackBerry Messernger. (σχετικό άρθρο FT). Τελικά επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές και οι εταιρίες αρκέστηκαν σε δηλώσεις ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές για τον εντοπισμό και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα; Είναι έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση να βάλει «σιδερένιους φράχτες» εκτός από τα πέριξ της Βουλής και στα Social Media;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου