Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η MICROSOFT ΚΑΙ ΤΟ “ΣΥΝΝΕΦΟ”


Με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση του cloud και τα οφέλη που έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος απαιτήσεων και αναγκών δε θα μπορούσε να λείπει η Microsoft από τις εξελίξεις. Κι όχι μόνο δεν λείπει αλλά κάνει αισθητή την παρουσία της στο χώρο πρωτοπορώντας με νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες πάνω στο cloud.

Ο λόγος γίνεται για τα Data Centers της που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη απήχηση λόγω των καινοτόμων τεχνολογιών και τις υψηλές επιδόσεις τους.

Η εταιρεία της Microsoft έχει επενδύσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξέλιξη της υποδομής των Κέντρων Δεδομένων της και την ανάπτυξη πρακτικών για καλύτερη αξιοπιστία, αποδοτικότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα.

Έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τη δημιουργία του πρώτου Data Center το 1989 κι έχει φτάσει σήμερα να έχει δημιουργήσει κι άλλα κέντρα παγκοσμίως τα οποία υποστηρίζονται από εκατοντάδες online υπηρεσίες, όπως Windows Azure, Office 365, Bing, MSN, Windows Live, Hotmail και Xbox Live.

Περισσότεροι από  ένα δισεκατομμύριο χρηστές και 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε παραπάνω από 70 χώρες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο η Microsoft, από το 2007, να σχεδιάζει η ίδια τους δικούς της servers και την αρχιτεκτονική των data center της αλλάζοντας- και βελτιώνοντας!- τα πρότυπα της αγοράς.

Με μια σύντομη περιήγηση στο ιστορικό της που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, έχει φτάσει σήμερα στην 4η γενιά Data Centers, ξεκινώντας από τη 2η γενιά ακόμα να επεμβαίνει στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και καταλήγοντας σήμερα με μια καινοτόμο modular προσέγγιση που αποτελείται από servers μέσα σε containers!


Πιο αναλυτικά, η τέταρτη γενιά των container φαίνεται να έχουν βελτιστοποιηθεί πλήρως για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ένα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους είναι ότι βασίζονται σε φυσικό αέρα ("δωρεάν ψύξη") παρά σε τεχνητό κλιματισμό. Χάρη σ’ αυτή τη νέα αρχιτεκτονική η Microsoft κατάφερε να μειώσει το χρόνο στην αγορά κατά 50%, να βελτιώσει την Αποτελεσματικότητα Χρήσης Ενέργειας (Power Usage Effectiveness - PUE) και να ρίξει κατά πολύ το κόστος ιδιοκτησίας. Ένα απλό σενάριο αντιμετώπισής προβληματικού container θα είχε να κάνει απλά με μεταφορά των δεδομένων σε γειτονικά και την αποστολή του για επισκευή στον κατασκευαστή.




Όσο αυξανόταν ο αριθμός των χρηστών, η υπεροχή στη λειτουργικότητα και τις υπηρεσίες απαιτούσε όλο και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στην επίβλεψη και ανταπόκριση προβλημάτων, στην υποστήριξη υπηρεσιών και την προστασία των δεδομένων. Όλες οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονται από τα Microsoft Operations Centers που είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο και λειτουργούν 24 x 7 x 365. Κι επειδή η αξιοπιστία είναι το δυνατό σημείο στο οποίο το cloud προσπαθεί να υπερισχύσει, η ασφάλεια στα Data Centers της Microsoft επεκτείνεται τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε φυσική προστασία στις εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, πληρούν τις προδιαγραφές των ISO και PCI πιστοποιήσεων, την SAS70 Τύπου II θεώρηση, και την FISMA πιστοποίηση κι επικύρωση.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με περισσότερες λεπτομέρειες για τα Data Centers και που στον κόσμο βρίσκονται.



Windows Azure.
Η Windows Azure, μία από τις υπηρεσίες των Data Centers της Microsoft, παρέχει την κόλλα που ενώνει το “σύννεφο“. Κάνει τα τρισεκατομμύρια των συνδεδεμένων servers να εργαστούν από κοινού ως μια συνεκτική μονάδα και παρέχει ένα περιβάλλον που έχει αυτοματοποιημένη διαχείριση των υπηρεσιών, τεράστιο δυναμικό πληροφορικής, σχεδόν απεριόριστη αποθήκευση και την πλούσια εμπειρία των προγραμματιστών. Παρέχει επίσης 24 / 7 διαθεσιμότητα και τη δυνατότητα να δουλέψει κανείς σε διάφορες κλίμακες με πολύ λίγα γενικά έξοδα. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας εφαρμογής παρά στην υποδομή του υλικού που χρειάζονται για να εργαστούν.

Με άλλα λόγια, η  Azure ™ Services Platform (Azure) είναι μια διαδικτυακής κλίμακας πλατφόρμα cloud υπηρεσιών που φιλοξενείται στα κέντρα δεδομένων (data centers) της Microsoft και παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα και ένα σύνολο υπηρεσιών για προγραμματιστές τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή και στο σύνολό τους. Η ευέλικτη και δια-λειτουργική πλατφόρμα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων εφαρμογών που θα τρέχουν από το “σύννεφο” ή για την ενίσχυση των υπαρχουσών εφαρμογών με cloud-based δυνατότητες, ενώ η ανοιχτή αρχιτεκτονική της δίνει στους προγραμματιστές την δυνατότητα να δημιουργήσουν web εφαρμογές, εφαρμογές που τρέχουν σε συνδεδεμένες συσκευές, υπολογιστές, servers, ή και υβριδικές λύσεις που προσφέρουν ότι καλύτερο on-line αλλά και on-premises.

Η Azure δηλαδή μειώνει την ανάγκη για εκ των προτέρων αγορές τεχνολογικού υλικού, και επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν γρήγορα και εύκολα εφαρμογές που εκτελούνται στο cloud χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δεξιότητές τους στο περιβάλλον ανάπτυξης της Microsoft Visual Studio και στο Microsoft. NET Framework. Ωστόσο, εκτός από τη διαχείριση των γλωσσών που υποστηρίζονται ήδη από την. NET, η Azure θα υποστηρίζει περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού και περιβάλλοντα ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Τέλος, η Azure παρέχει ένα ανοικτό και βασισμένο σε πρότυπα δια-λειτουργικό και ασφελές περιβάλλον, με υποστήριξη σε πολλά πρωτόκολλα Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των HTTP, REST, SOAP, και XML.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στη Windows Azure μπορείτε να μεταβείτε στην επίσημη ισοσελίδα της εδώ http://www.microsoft.com/windowsazure/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου