Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πως θα παρακολουθώ τα μαύρα;


Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επαγγελματίες στο χώρο της μηχανογράφησης δέχονται πιεστικά και επίμονα, από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, την ερώτηση: «Πως θα παρακολουθώ τα μαύρα;»

Με την ερώτηση αυτή, αποτυπώνονται οι ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης για την παρακολούθησης της πραγματικής εμπορικής και χρηματοοικονομικής πληροφορίας σε σχέση με τα επίσημα-φορολογικά δεδομένα που καταχωρούνται στο  ERP.

Από πού πηγάζει όμως η ανάγκη των επιχειρήσεων για την απόκρυψη στοιχείων;

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η μη αποτύπωση των κερδών και κατʼ επέκταση η μικρότερη φορολογία. Η κατάσταση αυτή, κατά την άποψη του αρθρογράφου, διαμορφώνεται κυρίως λόγω της υψηλότατης φορολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων και λιγότερο λόγω του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου του μέσου έλληνα επιχειρηματία, της μη διαμορφωμένης φορολογικής συνείδησης, και του περίφημου ελληνικού πολιτισμού (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Greek statistics). Και στις περιπτώσεις όμως που η επιχείρηση έχει τη βούληση για φορολογική συνέπεια, το «τέρας» του κώδικα βιβλίων και στοιχείων (ΚΒΣ) λειτουργεί αποτρεπτικά. Ως μηχανογραφικό ανέκδοτο, αναφέρεται η ανάγκη για την έκδοση στοιχείου αυτοπαράδοσης, κάθε φορά που ο επιχειρηματίας πίνει καφέ στην καφετέρια που διατηρεί! Αλλιώς θα έχει παραβεί τον ΚΒΣ, αφού δεν αποδίδει ΦΠΑ. Οι παραπάνω τραγελαφικές καταστάσεις, οδηγούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε μη έκδοση παραστατικών είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω έλλειψης γνώσης του ΚΒΣ. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην επιλεκτική καταχώρηση στοιχείων στο ERP είναι η έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου, οι πελατειακές σχέσεις εφοριακού – επιχείρησης και πρόσφατα οι όροι του μνημονίου!

Πόσο έγκυρη και αξιοποιήσιμη είναι η  πληροφορία του μηχανογραφικού συστήματος για την ελληνική επιχείρηση;

Όσο περισσότερες «αλχημείες» συμβαίνουν μέσα στην επιχείρηση τόσο μικρότερη αξία έχει η πληροφορία του ERP. Η περιγραφή των προϊόντων με ασαφής όρους (π.χ. «ηλεκτρονικός υπολογιστής» χωρίς αλλά χαρακτηριστικά), οι υποτιμολογήσεις και οι υπερτιμολογήσεις ανάλογα με την ανάγκη (απόκρυψη ΦΠΑ και επιδοτήσεις αντίστοιχα), η μη αποτύπωση των χρηματικών ροών καθιστούν το σύνολο της εμπορικής πληροφορίας  σχεδόν άχρηστο. Πως θα μπορούσε να γίνει η πρόβλεψη επάρκειας αποθεμάτων όταν μεγάλο μέρος των πωληθέντων δεν αποτυπώνεται στο σύστημα? Είναι δυνατός ο υπολογισμός του μέσου χρόνου αποπληρωμής ενός πελάτη όταν μέρος των συναλλαγών γίνεται παράτυπα και άρα δεν καταχωρείται στο ERP? Τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα καταδεικνύουν ότι μέσα από τη «μαύρη διαχείριση» ο επιχειρηματίας χάνει πολύτιμες πληροφορίες ενώ υποχρεωτικά κάνει κοινωνούς των παρανομιών και τους εργαζομένους που χειρίζονται το ERP.

Πες μου τι υπόλοιπο έχει ο Παπαδόπουλος στο Excel;

Η παράλληλη παρακολούθηση των παράτυπων συναλλαγών γίνεται συνήθως σε φύλλα excel ή στις παραδοσιακές επιχειρήσεις, σε χειρόγραφα βιβλία (όπως τα περίφημα διπλά βιβλία των κομμάτων, που είναι και οι πρώτοι διδάξαντες της μαύρης διαχείρισης). Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο με την ανάπτυξη ενός παράλληλου ERP συστήματος όπου καταχωρούνται οι «κρυφές κινήσεις». Το παράλληλο ERP ορισμένες φορές διαθέτει και ειδικούς μηχανισμούς απόκρυψης και «αυτοκαταστροφής» σε περιπτώσεις έκτακτου ελέγχου από τις ελεγκτικές αρχές.
Με την πάροδο του χρόνου, η πληροφορία που καταχωρείται εκτός του επίσημου ERP γίνεται υπέρογκη και μη διαχείρισιμη προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και κυρίως στη σχέση με τους πελάτες.

Η πρόταση του μηχανογράφου

Όλα στο φως! Η απόδοση της μηχανογράφησης βασίζεται εξ ολοκλήρου στα δεδομένα. Ελλειπή ή ανακριβή δεδομένα έχουν ως συνέπεια την αποτυχία οποιουδήποτε μηχανογραφικού συστήματος. Πως θα μπορούσε να γίνει π.χ. η κοστολόγηση μιας οικοδομής στο ERP όταν οι μισοί εργαζόμενοι είναι αδήλωτοι, τα υλικά υποτιμολογούνται, οι δαπάνες για παροχή υπηρεσιών είναι «συμφωνίες κυρίων»; Ο σύμβουλος μηχανογράφησης πρέπει να προτείνει απαρέγκλιτα και κατηγορηματικά την ορθολογική παρακολούθηση του συνόλου των κινήσεων της επιχείρησης μέσα στο ERP. Σε συνεργασία με τον επιχειρηματία και τον λογιστή θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ελληνικής νομοθεσίας και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του ΚΒΣ. Η πρόταση αυτή, μπορεί να θεωρηθεί ρομαντική ή εξωπραγματική, είναι όμως ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το άγχος και τον όγκο εργασιών της μαύρης διαχείρισης έτσι ώστε να αφοσιωθούν στην ουσιαστική τους  εργασία δηλαδή στην εμπορική και χρηματοοικονομική διαχείριση. Αρκεί βέβαια άμεσα το ελληνικό κράτος να σταματήσει να αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό του επιχειρηματία, να καταργήσει τις δαιδαλώδεις διατάξεις με πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση του ΚΒΣ και στη συνέχεια να προχωρήσει στη δραματική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
(υπενθυμίζεται ότι η φορολογία για τις επιχειρήσεις στην ομοιοπαθούσα Ιρλανδία είναι μόλις 12,5%!) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου