Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Surface – Οι νέες ταμπλέτες της Microsoft!


Όργιο εικασιών και φημών είχαν ξεσπάσει στον τεχνολογικό κόσμο λόγω της μυστηριώδους εκδήλωσης που ανακοινώθηκε από το πουθενά από τη Microsoft για τα ξημερώματα  της 19 του Ιούνη. Όλοι μας περιμένουμε πλέον με αγωνία να δούμε τι κρύβει στο μανίκι του ο γίγαντας των λογισμικών, και κατά πόσο οι ταμπλέτες της (σ.σ. που βασίζονται σε λειτουργικό Windows 8 και θα κυκλοφορήσουν κάτω από το brand του κολοσσού του Redmond) θα μπορέσουν να κοντραριστούν και να αμφισβητήσουν το iPad της Apple. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Los Angeles, ανακοινώθηκαν  δύο σειρές προϊόντων, μία καταναλωτική και μία επαγγελματική.


H consumer σειρά θα τρέχει Windows RT σε Nvidia Tegra επεξεργαστές, ενώ η professional, θα ενσωματώνει επεξεργαστές Intel core i5. Τα tablets περιλαμβάνουν και ενσωματωμένη βάση, καθώς και κομψά, πολύχρωμα docking πληκτρολόγια με touchpad.

Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Surface

Surface for Windows RT
OS: Windows RT
Βάρος: 676 g
Πάχος: 9.3 mm
Οθόνη: 10.6” ClearType HD Display
Energized: 31.5 W-h
Connected: microSD, USB 2.0, Micro HD Video, 2x2 MIMO antennae
Productive: Office ‘15’ Apps, Touch Cover, Type Cover
Practical: VaporMg Case & Stand
Configurable: 32 GB, 64 GB

Surface for Windows 8 Pro
OS: Windows 8 Pro
Βάρος: 903 g
Πάχος: 13.5 mm
Οθόνη: 10.6” ClearType Full HD Display
Energized: 42 W-h
Connected: microSDXC, USB 3.0, Mini DisplayPort Video, 2x2 MIMO antennae
Productive: Touch Cover, Type Cover, Pen with Palm Block
Practical: VaporMg Case & Stand
Configurable: 64 GB, 128 GB

Δύο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα ταμπλέτα είναι τα παρακάτω:

Το πρώτο στοιχείο, αφορά στην επιλογή του υλικού και της διαδικασίας επεξεργασίας του για την κατασκευή της ταμπλέτας, με μια μέθοδο γνωστή ως VaporMg. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυτελών συσκευών με ανθεκτικό πλαίσιο (από μαγνήσιο), και μέρη με πάχος μικρότερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας (0,65 χιλιοστά). 

O Steve Ballmer (διευθυντικό στέλεχος της MS) προσθέτει πως η εταιρεία κυρίως συνεργάζεται με τρίτους κατασκευαστές αλλά έχει να επιδείξει και δικούς της σχεδιασμούς προϊόντων, με βέλτιστα αποτελέσματα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η ύπαρξη του Touch Cover, με το οποίο η Microsoft θεωρεί ότι κάνει ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά στην επικοινωνία χρήστη-μηχανής. Το Touch Cover με πάχος μόλις 3 χιλιοστά, φέρει αισθητήρες αφής που επιτρέπουν την χρήση του προστατευτικού καλύμματος ως πληκτρολόγιο, με αποτέλεσμα πολύ ταχύτερη πληκτρολόγηση σε σχέση με το εικονικό πληκτρολόγιο στην οθόνη αφής. Το Touch Cover θα κυκλοφορήσει σε πολλά χρώματα και θα φέρει μαγνητικό σύνδεσμο για να εφαρμόζει επάνω στην οθόνη του Surface. 


Εκτός από το Touch Cover, η Microsoft θα διαθέσει ένα ακόμα, το Type Cover, ως αξεσουάρ με μεγαλύτερο πάχος (5,5 χιλιοστά) που θα δίνει περισσότερο την αίσθηση των κανονικών πλήκτρων. Επιπλέον, ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί εικονικό πληκτρολόγιο, δηλαδή να «πληκτρολογεί» στην οθόνη.

Σε ότι αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Surface, το tablet της Microsoft φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλύτερα στην εκτέλεση τουλάχιστον δύο προγραμμάτων ταυτόχρονα, κάτι το οποίο δεν θεωρείται από τα δυνατά σημεία του iPad. Έτσι, το Surface ίσως έχει ένα πλεονέκτημα μεταξύ επαγγελματιών, αφού όπως είπε ο ίδιος ο Μπάλμερ κατά την παρουσίαση, το Surface θα τα καταφέρνει το ίδιο καλά στην δημιουργία εγγράφων όσο ένα PC.

Η εκτίμηση του Ράιαν Νακασίμα (δημοσιογράφος του CNN) καταλήγει με το ερώτημα εάν το Surface θα μπορεί να εκτελεί το ίδιο καλά εφαρμογές ενός laptop, αφού τουλάχιστον τιμολογιακά, θα κινείται στα επίπεδα των Ultrabook, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή η Microsoft, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη.



Αυτό που μένει είναι να δούμε τη πορεία του Surface στο χρόνο και κατά πόσο θα επιλύσει τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν ήδη από τη πρώτη του παρουσίασή του όπως το ότι κόλλησε η νέα ταμπλέτα να μπει στο Internet από τον Explorer.

πηγή: in.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου