Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το Cloud Storage σε άνθηση


    Το Cloud Storage αναφέρεται στη χρήση ενός δικτύου από servers στο internet για την αποθήκευση αρχείων, αντί να γίνεται αυτό τοπικά. Για να το πούμε απλά οι υπηρεσίες cloud αυτό που κάνουν είναι να δίνουν στον χρήστη ένα δικό του σκληρό δίσκο στο internet (ή στο cloud).

    Τέτοιες υπηρεσίες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τελευταία επειδή είναι φθηνές, βολικές και προσφέρουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο. Αλλά το σημαντικότερο σε αυτές τις υπηρεσίες είναι η ευκολία πρόσβασης καθώς μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο internet. Στις υπηρεσίες cloud μπορεί κανείς να συνδεθεί στο σπίτι, στη δουλειά μέσω laptop, desktop ή και smartphone.

    Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες-κολοσσούς στη πληροφορική έχουν μπει στο παιχνίδι των cloud services όπως οι Apple, Amazon, Google και Microsoft. Εδώ θα εξετάσουμε τρεις από τις σημαντικότερες cloud services: το Dropbox, το Amazon Cloud Drive και το Google Drive.

Αποθηκευτικός χώρος
    Είναι κοινή πρακτική να δίνεται κάποιος δωρεάν αποθηκευτικός χώρος σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες cloud, ο οποίος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ειδικά για τον μέσο χρήστη. Στο Dropbox δίνονται αρχικά 2 GB αλλά με κάθε αναφορά ενός φίλου να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, κερδίζεις επιπλέον 500 MB έως συνολικά 18 GB. Για 50 GB και 100 GB η χρέωση ανά έτος είναι στα 2 $/GB ενώ για 1TB στα 0.80 $/GB. Τόσο στο Amazon Cloud Drive όσο και στο Google Drive δίνονται 5 GB δωρεάν και στη συνέχεια είναι περί τα 1 και 0.60 $/GB ανά έτος αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι στο Google Drive η μέγιστος αποθηκευτικός χώρος φτάνει τα 16 TB! Τώρα όσον αφορά στο μέγιστο μέγεθος αρχείου, Dropbox και Amazon δε βάζουν όριο ενώ το Google Drive το βάζει στα 10 GB.

Χρήση
    Το Dropbox έχει τη λογική του "μαγικού φακέλου". Η εφαρμογή που τρέχει είναι υπεύθυνη να συγχρονίζει τα περιεχόμενα του φακέλου με το cloud. Βεβαίως ο χρήστης μπορεί να ανεβάζει περιεχόμενο και μέσω web αν δεν υπάρχει η εφαρμογή στον υπολογιστή. Αυτή την εξαιρετικά εύχρηστη λύση ήρθε να αντιγράψει το Google Drive. Η υπηρεσία της Amazon από την άλλη δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του synchronize και υστερεί στο κομμάτι της ευκολίας χρήσης.

Δυνατότητα Offline χρήσης
    Πολλές φορές θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το cloud storage αλλά δεν έχουμε σύνδεση στο internet. Στο Dropbox και το Google Drive εφόσον έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή αυτό μπορεί να γίνει καθώς ο φάκελος έχει τα περιεχόμενα από τη τελευταία φορά που συγχρονίστηκε (δηλαδή τη τελευταία φορά που είχαμε internet). Στο Amazon Cloud Drive επειδή δεν υπάρχει synchronize folder θα έπρεπε να είχαμε προνοήσει και να είχαμε κατεβάσει τα περιεχόμενα που θέλαμε όταν είχαμε σύνδεση.

Συσκευές
    Η υποστήριξη και των τριών υπηρεσιών είναι ευρεία. Σε desktop οι χρήστες Windows, Mac μπορούν να χρησιμοποιούν και τις 3 υπηρεσίες μέσω εφαρμογών αλλά και μέσω web. Εφαρμογή για τους χρήστες Linux υποστηρίζει μόνο το Dropbox. Σε smartphone υπάρχουν εφαρμογές για android από όλες τις υπηρεσίες. Για τους χρήστες iOS υπάρχει εφαρμογή για Dropbox και Google Drive ενώ υπάρχει και μια unofficial για το Amazon. Τέλος το Dropbox έχει εφαρμογή και για BlackBerry ενώ υπάρχει πάντα και η λύση του mobile web.

    Συμπερασματικά, οι υπηρεσίες cloud είναι σε άνθηση και πλέον υποστηρίζονται ευρέως. Εκτός από τις αναφερθείσες, άλλες σημαντικές υπηρεσίες cloud είναι το Sky Drive της Microsoft, το iCloud της Apple και το ubuntu one που είναι πιο δημοφιλές στους χρήστες Linux.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου