Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Powerline: Μια εναλλακτική μορφή δικτύωσης.

  Εάν έχετε σκεφτεί να εγκαταστήσετε ένα οικιακό δίκτυο ή έχετε ήδη ένα εγκατεστημένο, το πιο πιθανό είναι να έχετε υπόψιν σας δύο λύσεις- ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση. Πιθανόν να έχετε επιλέξει την ασύρματη σύνδεση παρά τα προβλήματα ασφάλειας, για το λόγο ότι είναι πολύ πιο οικονομική επιλογή από την ύπαρξη των ακριβών καλωδίων Ethernet κατά μήκος του σπιτιού σας.

  Υπάρχει όμως και μια τρίτη επιλογή. Η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή ως Powerline δικτύωση και έχει πολλά δυνατά σημεία. Η εγκατάσταση γίνεται πολύ εύκολα και παρέχει δικτυακές αποδόσεις παρόμοιες με αυτές των ασύρματων δικτύων.


Πως λειτουργεί η Powerline Δικτύωση;

 

 Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί την ηλεκτρική καλωδίωση που υπάρχει στο σπίτι για να δημιουργήσει ένα δίκτυο. Βασίζεται στην ιδέα να μην χρησιμοποιηθούν καινούρια καλώδια. Η διευκόλυνση που προσφέρει είναι ακόμα πιο προφανής σε αυτή την περίπτωση διότι ενώ δεν υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου σε κάθε δωμάτιο, πάντα θα υπάρχει μια ηλεκτρική πρίζα κοντά στον υπολογιστή σας. 

  Έτσι στις ηλεκτρικές πρίζες που βρίσκονται σε όλα το σπίτι, τοποθετούνται προσαρμογείς δικτύου και έτσι γίνεται εφικτό να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση ως ένα είδος υποκατάστατου καλωδίου Ethernet. Πράττοντας αυτό δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονική λειτουργία των ηλεκτρικών καλωδίων και επιπλέον, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος Powerline δικτύωση;

 

 Τα Powerline δίκτυα λειτουργούν σαν τυπικά ενσύρματα δίκτυα όσον αφορά την ασφάλεια και τις επιδόσεις. Από τη στιγμή που ολόκληρο το δίκτυο δρομολογείται μέσα από καλώδια, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να αποκτήσει πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο. Η απόδοση δεν είναι τόσο γρήγορη όσο στο Ethernet αλλά, αναλόγως τους προσαρμογείς που θα χρησιμοποιηθούν, μπορεί επιτευχθεί υψηλή ταχύτητα (η τεχνολογία PowerPacket της εταιρίας Intellon μπορεί να επιτύχει ταχύτητες μέχρι 14 Mbps). 

  Επομένως επειδή δεν χρειάζεται εγκατάσταση κανενός καινούριου καλωδίου, η δημιουργίου ενός Powerline δικτύου είναι πολύ πιο εύκολη από τη δημιουργία ενός δικτύου που χρησιμοποιεί την Ethernet καλωδίωση. Η σύνδεση ενός υπολογιστή μέσω Powerline απαιτεί μόνο να συνδέσετε έναν powerline προσαρμογέα δικτύου σε μια πρίζα και έπειτα να συνδέσετε τον προσαρμογέα με τον υπολογιστή σας με ένα τυπικό καλώδιο Ethernet. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς powerline προσαρμογείς δικτύου στο ίδιο δίκτυο χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι της ίδιας εταιρίας.

Ποιό είναι το κόστος μιας τέτοιας δικτύωσης;

 

  Το κόστος μιας Powerline δικτύωσης έχει να κάνει αποκλειστικά με τους προσαρμογείς δικτύου που θα χρησιμοποιηθούν. Οι τιμές των προσαρμογέων κυμαίνονται από 20 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο καθένας. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης να αυξηθεί λίγο ακόμα, αν υπάρχει η ανάγκη απόκτησης μερικών καλωδίων Ethernet για τη σύνδεση των υπολογιστών στους προσαρμογείς.

Ποιοί είναι οι περιορισμοί μιας Powerline Δικτύωσης;

 

 Παρόλο που η powerline τεχνολογία αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική σε πιο δημοφιλείς μεθόδους δικτύωσης, διαθέτει κάποιους περιορισμούς που είναι καλό να αναφερθούν.

  Καταρχάς η πλειοψηφία των powerline προσαρμογέων δεν μπορούν να συνδεθούν σε πολύπριζο (εκτός αν υπάρχει αναφορά στο πολύπριζο ότι υποστηρίζει τέτοιου είδους προσαρμογείς). Επίσης τίθεται θέμα με το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών που θα συνδεθούν, καθώς οι περισσότεροι προσαρμογείς υποστηρίζονται από λογισμικό Windows και μόνο. Τέλος όπως αναφέρθηκε παραπάνω πρέπει οι προσαρμογείς να συνδεθούν με καλώδια Ethernet στους υπολογιστές, έτσι αν ένας υπολογιστής δεν είναι κοντά σε πρίζα, θα χρειαστεί ένα μεγάλο καλώδιο Ethernet.



  Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η Powerline δικτύωση συνδυάζει την ευελιξία και την απλότητα ενός ασύρματου δικτύου με την απόδοση ενός ενσύρματου. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από οικιακά δίκτυα αλλά και από επιχειρήσεις και αποτελεί πλέον μια πολύ αξιόλογη εναλλακτική.

2 σχόλια:

  1. τι γινεται σε περιπτωση που πεσει καποιος κεραυνος η υπαρχει γενικα θεμα με την ταση ρευματος σε ενα σπιτι?
    καιγεται?
    διορθωνεται?

    επανω σε apc surge protector p5bt-gr μπορουν να συνδεθουν τετοιοι ανταπτορες?
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περίπτωση κεραυνών ή γενικότερα προβληματικής τάσης, η συσκευή του powerline adapter όπως και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.Η καλύτερη λύση είναι όταν επικρατούν τέτοια καιρικά φαινόμενα, να αποσυνδέετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές βγάζοντας τις τελείως από τις πρίζες.

      Όσον αφορά το πολύπριζο που διαθέτετε επικρατεί η άποψη ότι σε πολύπριζα απλά δουλεύουν.Σε πολύπριζα ασφαλείας έχουν πρόβλημα.Κάποια powerline δεν δουλεύουν καθόλου ενώ μερικά δουλεύουν,αλλά με πολύ χαμηλή ταχύτητα.Αυτό συμβαίνει γιατί τα μηχανήματα αυτά δημιουργούν κάποιες αποσυνδέσεις, είτε υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είτε όχι, οι οποίες φθείρουν την αποδοτικότητα των συσκευών που είναι πάνω τους.

      Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε!

      Διαγραφή