Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το Amazon s3


    Το Amazon s3 είναι μια υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων μέσω web service. Έτσι η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται σε προγραμματιστές και προσφέρει ένα αξιόπιστο, γρήγορο και φθηνό τρόπο να αποθηκεύουν δεδομένα στην ίδια cloud υποδομή που χρησιμοποιεί και η Amazon για το δίκτυο ηλεκτρονικού εμπορίου της. Το όνομα s3 προκύπτει από το Simple Storage Service.


    Τι δυνατότητες όμως προσφέρει το Amazon s3; Η Amazon υποστηρίζει τόσο το SOAP όσο και REST πρωτόκολλο αλλά και μια υλοποίηση μέσω BitTorrent. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με web services γνωρίζουν ότι η αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων γίνονται μέσω ενός συνόλου HTTP requests (PUT, COPY, POST, GET, DELETE) τα οποία η Amazon χρεώνει με το πλήθος τους. Τα αντικείμενα που μπορούν να αποθηκευτούν είναι από 1 byte έως 5 terabyte και ο αριθμός τους απεριόριστος. Ο προγραμματιστής μπορεί να επιλέξει στους servers ποιας περιοχής θα αποθηκεύσει τα δεδομένα του μέσα από κάποιες επιλογές όπως US West (Northern California), EU (Ireland), Asia Pacific (Singapore) κλπ αλλά αντικείμενα μιας περιοχής δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη. Επίσης δίνει πολλές δυνατότητες ασφάλειας όπως μηχανισμούς authentication και δικαιώματα χρήσης σε συγκεκριμένους χρήστες. Επίσης η Amazon εγγυάται 99.99999999% ανθεκτικότητα (durability) και 99.99% διαθεσιμότητα (availability).

    Η υπηρεσία χρεώνει ανάλογα με την περιοχή που έχει επιλέξει ο χρήστης. Αυτό που χρεώνεται, εκτός από τα HTTP requests που αναφέρθηκε πριν, είναι φυσικά το μέγεθος των δεδομένων. Όσο περισσότερα τα δεδομένα τόσο και η χρέωση σε δολάρια ανά GB μικραίνει. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρέωση δίνονται εδώ.

    Η Amazon θέλοντας να κάνει τη ζωή των προγραμματιστών ευκολότερη διαθέτει SDK τόσο για .ΝΕΤ όσο και για Java, αλλά και Toolkits για το Visual Studio και το Eclipse αντίστοιχα. Επίσης στο site της υπάρχουν και οδηγοί, ώστε να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον developer.

    Το Amazon s3 είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν με μεγάλες δυνατότητες και έμφαση στην αξιοπιστία, την ασφάλεια, το scalability αλλά και την απλότητα με χαμηλό κόστος. Δεν είναι τυχαίο πως υπηρεσίες όπως Dropbox, Ubuntu One, Tumblr αλλά και πλήθος άλλων χρησιμοποιούν το s3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου