Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η εποχή του Virtualization



Ένας από τους συχνότερα χρησιμοποιούμενους όρους στην βιομηχανία του IT αυτές τις ημέρες είναι o όρος virtualization. Το virtualization έκανε την τεχνολογική του εμφάνιση στις μάζες σχετικά πρόσφατα, αλλά οι εφαρμογή του μεταδίδεται ταχύτατα.


Πλέον υπάρχει ένα γιγαντιαίο κύμα αλλαγής της μορφής των datacentres παγκοσμίως. Από την παραδοσιακή τους μορφή όπου μία πλατφόρμα σχετίζεται με έναν server, υπάρχει μεταστροφή στη σύγχρονη μορφή της, αυτή της virtualization, όπου υλικό και πλατφόρμα παύουν να έχουν σχέση 1 προς 1. Στα πλεονεκτήματα του virtualization συγκαταλέγονται η καλύτερη απόδοση και εξοικονόμηση πόρων, το ευκολότερο και ταχύτερο restore από βλάβες, η ευκολότερη διαχείριση του συστήματος και πολλά άλλα. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε 3 από τις σημαντικότερες σουίτες virtualization, το Hyper-V της Microsoft, το VMware και το VirtualBox της Oracle.

Hyper-V
Το Hyper-V είναι ένα σύστημα virtualization ανεπτυγμένο από τη Microsoft για αρχιτεκτονικές x86-64. Τρέχει σε windows και τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζει είναι διάφορες εκδόσεις των windows και linux. Όπως όλα τα προϊόντα της microsoft έχει πολύ καλό integration με άλλα προϊόντα της εταιρίας και έτσι είναι πολύ καλή επιλογή για τις εταιρίες που βασίζονται σε τεχνολογίες της microsoft. Προς το παρόν υποστηρίζει virtual machines με μόνο 4 CPU και 64GB μέγιστη μνήμη αλλά βρίσκεται στη διαδικασία βελτίωσης σε διάφορους τομείς μιας και η microsoft δίνει μεγάλη βάση στην αναδυόμενη τεχνολογία του virtualization.

VMware
Το VMware κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς όντας πιο πολλά χρόνια από τους ανταγωνιστές της σε αυτή και θεωρείται δικαιολογημένα ο βασιλιάς στα virtual machines. Τρέχει σε μηχανήματα x86-64 και x86 και μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα λειτουργικά συστήματα (ακόμα και σε σύστημα χωρίς λειτουργικό) ανάλογα την έκδοση (ESX, Fusion, Server, Workstation, Player). Υποστηρίζει windows, linux, Solaris και FreeBSD. Το VMware εγκαθίσταται εύκολα, είναι εύκολο στη διαχείριση και διαθέτει μια ποικιλία προχωρημένων χαρακτηριστικών και plug-ins. Επίσης υπάρχει πολύ καλή υποστήριξη από φόρουμ. Το κόστος του είναι κάπως υψηλότερο αλλά υπάρχουν και εκδόσεις με περιορισμένες δυνατότητες free.

VirtualBox
To VirtualBox είναι free, open source προϊόν της Sun και πλέον της Oracle. Τρέχει σχεδόν παντού (windows, linux, Mac OS, Solaris, FreeBSD) και υποστηρίζει επίσης όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα σε x86 αλλά πλέον και σε x86-64. Είναι ελαφρύ, σταθερό και εύκολο στη χρήση. Είναι πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει για πρώτη φορά το virtualization. Ωστόσο αν οι απαιτήσεις είναι υψηλές όπως πχ σε κάποιον production server, δεν ενδείκνυται τόσο σε σχέση με τους ισχυρούς ανταγωνιστές του.

Εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλα σημαντικά προϊόντα στο χώρο του virtualization όπως το citrix XenServer και το KVM. Ότι και να επιλέξει κάποιος το βασικό κριτήριο επιλογής είναι το περιβάλλον που θα εργαστεί αλλά και οι απαιτήσεις που έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου