Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Fiber To The Home

Το  FTTH βασίζεται στην ιδέα για παροχή υψηλής ταχύτητας δικτύωση, ψηφιακή τηλεόραση και τηλεφωνικές υπηρεσίες σε κατοικίες με τη χρήση καλωδίων οπτικών ινών. Παρόλο που σήμερα θεωρούμε τo DSL υψηλής ταχύτητας υπηρεσία, σύντομα θα είναι πολύ αργή για να υποστηρίξει εφαρμογές, που ήδη αναπτύσσονται και αναμένεται να διαδοθούν ευρέως τα επόμενα χρόνια, όπως η IPTV(υποστηρίζει την εκπομπή σήματος τηλεόρασης μέσω του Διαδικτύου και του Internet Protocol). Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσουν την FTTH τεχνολογία κάνουν λόγο για ταχύτητες μεγαλύτερες από 100 Mbps.

Υπάγεται στις FTTx αρχιτεκτονικές δικτύου, που χρησιμοποιούν οπτικές ίνες, για να αντικαταστήσουν ολόκληρο ή μέρος του τοπικού βρόχου, που χρησιμοποιείται για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αναλυτικά οι τέσσερις τεχνολογίες, που ανήκουν στην οικογένεια FTTx, είναι οι εξής:

Fiber to the Node ή Fiber to the Neighborhood (FTTN) ή Fiber to the Cabinet (FTTCab)
Fiber to the Curb (FTTC)
Fiber to the Building (FTTB)
Fiber to the Home (FTTH)

Στην πράξη η διαφορά ανάμεσα στο FTTN και το FTTC είναι μικρή, και συχνά το δεύτερο θεωρείται υποκατηγορία του πρώτου.

Οι δύο κύριες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για FTTx δίκτυα είναι το VDSL/VDSL2 (χρησιμοποιείται στο FTTN, το FTTC και σε μερικές υλοποιήσεις του FTTB, το PON (χρησιμοποιείται στο FTTH και σε υλοποιήσεις του FTTB) καθώς και το Active Ethernet. Στο FTTN/C/P/B η οπτική ίνα δεν τερματίζεται σε τερματικό εξοπλισμό του τελικού χρήστη αλλά σε συσκευή συνήθως DSLAM με VDSL όπου στη συνέχεια με χάλκινο ζεύγος μεταφέρεται μέχρι τον τερματικό εξοπλισμό του χρήστη με τεχνολογία VDSL2. Στο FTTH η οπτική ίνα τερματίζεται σε τερματικό του χρήστη. Με τη μείωση του κόστους ή την υποχρεωτική προσθήκη οπτικών ινών στα νεόχτιστα σπίτια επειδή το κόστος της ίνας είναι πολύ μικρό το FTTH θα επικρατήσει έναντι των άλλων τεχνολογιών.
Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του πρώτου, πιλοτικού Fiber-to-the-Home δικτύου από τον Όμιλο Forthnet στο Δήμο Νέας Σμύρνης. Το FTTH αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως ο συγκεκριμένος δήμος, ώστε να αντισταθμίζεται το κόστος ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών. Απεναντίας σε ημιαστικές περιοχές και προάστια υπερισχύει η λύση του VDSL, καθώς η εγκατάσταση καμπινών είναι πιο εύκολη, αλλά και η πυκνότητα των συνδρομητών συγκεκριμένη.
Στην περαιτέρω σύγκριση μεταξύ των δύο τεχνολογιών πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
Σε αντίθεση με τα δίκτυα VDSL, τα δίκτυα FTTH φέρνουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του συνδρομητή αντικαθιστώντας τα δίκτυα χαλκού, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στα δίκτυα FTTH η ταχύτητα πρόσβασης που επιλέγει ο πελάτης είναι εγγυημένη ανεξαρτήτως απόστασης από το κέντρο. Οι δυνατότητες του δικτύου FTTH για πραγματικές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι απεριόριστες, φθάνοντας σε ταχύτητα 1 Gbps download / 100 Mbps upload. Επιπλέον οι συνδρομητές των νέων αυτών δικτύων, εκτός από τις υπηρεσίες φωνής και υπέρ-γρήγορου Internet, θα απολαμβάνουν και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως τηλεόραση, gaming, cloud services και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες που θα προστίθενται εν καιρώ.  
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη και όπως είναι άλλωστε γνωστό από την εμπειρία στο εξωτερικό, ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει η συνεργασία μεταξύ της εταιρείας, που αναλαμβάνει την υλοποίηση του δικτύου των οπτικών ινών και των τοπικών δημοτικών αρχών, μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυδάπανο έργο. 
Κλείνοντας να αναφέρουμε το σχέδιο Digital Agenda 2020, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται,μέχρι το 2020 το 50% των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι συνδεδεμένα σε δίκτυα οπτικών ινών. Πάντως το έργο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών ναι μεν παραμένει ανοιχτό, αλλά τελικώς δεν θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου