Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Windows 8.1 vs Windows 8


Η Microsoft Corp. ανακοίνωσε στις 26 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για developers Build στο Σαν Φρανσίσκο, την έναρξη διάθεσης της preview έκδοσης των Windows 8.1, της επόμενης αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος Windows. Η πολυαναμενόμενη αυτή έκδοση των Windows παρέχει τόσο σχεδιαστικές όσο και οικονομικές ευκολίες στους χρήστες καθώς διαφέρει αισθητά από την πλήρη έκδοση των Windows 8. Παρακάτω παρατίθενται οι βασικότερες διαφορές μεταξύ των δύο προγραμμάτων


1.    Το κουμπί «Έναρξης»
Παραδοσιακά το κουμπί μετάβασης επέστρεψε στην κάτω αριστερή γωνία της αρχικής οθόνης αλλά περιορίζεται σε δύο μόνο λειτουργίες. Ο χρήστης μπορεί  με αριστερό κλικ να μεταβεί στο κλασσικό μενού των Windows. Με δεξί κλικ έχει την δυνατότητα να πάει απ’ευθείας στον Πίνακα Ελέγχου,στις Συνδέσεις ή ακόμη και να απενεργοποιήσει τον υπολογιστή. Το κουμπί «Έναρξης» δεν μπορεί να ανοίξει προγράμματα.Για να τα ανοίξει ο χρήστης πρέπει να τα «καρφιτσώσει» στην επιφάνεια εργασίας του ή να μεταβεί εκεί μέσω του Metro.

2.    Ενοποιημένη αναζήτηση
Ο χρήστης έχει την δυνατότητα με μία μόνο αναζήτηση να ψάξει για αρχεία,φακέλουςκαι εφαρμογές όχι μόνο μέσα στον προσωπικό του υπολογιστή αλλά και στο Διαδίκτυο μέσω της μηχανής αναζήτησης "Bing". Η διόρθωση αυτή επιτρέπει πιο ευέλικτη και γρήγορη αναζήτηση από το Windows 8 αφού στο ανωτέρω έπρεπε να οριστεί συγκεκριμένο φίλτρο αναζήτησης το οποίο περιοριζόταν σε αρχεία που υπάρχουν μόνο μέσα στον υπολογιστή.

3.    Αυτόματος cloud συγχρονισμός
Όλα τα έγγραφα αποθηκεύονται άμεσα και αυτόματα στο Microsoft SkyDrive cloud. Όλοι οι χρήστες έχουν στην διάθεση τους 7GB αποθηκευτικού χώρου και είναι δυνατή η αύξηση του επί πληρωμή.

4.    Βελτίωση ταυτόχρονης ύπαρξης πολλών καρτελών
Τα Windows 8 είχαν την δυνατότητα να ανοίγουν δύο μόνο καρτέλες στην οθόνη του υπολογιστή με την μία να καταλαμβάνει το 75% της οθόνης. Τώρα τα Windows 8.1 επιτρέπουν το άνοιγμα παραπάνω των τεσσάρων καρτελών ταυτόχρονα με το πλεονέκτημα της αναδιαμορφωσης του μεγέθους της καρτέλας σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη.


5.    Βελτιωμένη συνδεσιμότητα
Οι συσκευές που χρησιμοποιούν Windows 8.1 και έχουν σύνδεση 3G ή 4G μπορούν να λειτουργήσουν σαν hotspot και να παρέχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο και σε άλλους χρήστες. Επιπρόσθετα υπάρχει και η υποστήριξη εκτύπωσης μέσω ραδιοσυχνοτήτων NFC. Οι χρήστες με Windows 8.1 και δυνατότητα NFC θα μπορούν να εκτυπώνουν ασύρματα σε υπάρχοντες εκτυπωτές τοποθετώντας μόνο μια NFC ετικέτα στον εκάστοτε εκτυπωτή. Τέλος,είναι δυνατή η υποστήριξη ασύρματου προγράμμτος το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να κάνει μία παρουσίαση μέσω Bluetooth ή σύνδεσης NFC.

6.    Διαχείριση καρτελών
Με την χρήση των Windows 8.1 ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται όπως επιθυμεί τις καρτέλες που τον ενδιαφέρουν. Μπορεί να διαμορφώσει το μέγεθος των εικονιδίων των εφαρμογών, να τις ταξινομήσει ανάλογα με την συχνότητα της χρήσης τους,το όνομα τους ή την ημερομηνία εγκατάστασης τους  και να τις απεγκαταστήσει. Επιπρόσθετα με μία απλή κίνηση γλιστρώντας από κάτω προς τα πάνω την αρχική οθόνη έχει την δυνατότητα να δει συνολικά όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογες.

7.    Υποστήριξη των Windows 8.1 σε tablets με μικρή οθόνη
Ενώ τα Windows 8 υποστηρίζονται κυρίως από συσκευές με οθόνες απο 10 ίντσες και άνω, τα νέα Windows 8.1 έχουν επεκτείνει την λειτουργία τους και σε συσκευές με μικρότερο μέγεθος οθόνης. Οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες σε ποικιλία μεγεθών από 4:3,16:9 και 16:10.

8.    Υποστήριξη του “Bring Your Own Device”(BYOD)
Η  τάση BYOD προέρχεται από τους εργαζόμενους οι οποίοι φέρουν τις προσωπικές τους συσκευές στον χώρο εργασία τους όπως τους προσωπικούς τους υπολογιστές,τα smartphones και τα tablets τους. Τα Windows 8.1 παρέχουν ασφαλή πρόσβαση σε οποιαδήποτε σύνδεση δικτύου και οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται τις σελίδες της επιχείρησης ,τους φακέλους εργασίας καθώς και τις εφαρμογές που αφορούν την επιχείρηση. Η πρόσβαση στα παραπάνω θα μπορεί να γίνεται μόνο μέσα στον χώρο εργασίας του εκάστοτε υπαλλήλου με σκοπό της ασφαλή περιήγηση του στο διαδικτυακό χώρο της επιχείρησης.



Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες μεταξύ των δύο προγραμμάτων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου