Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Drupal Vs Joomla! Vs Wordpress Vs DNN

Ο όρος Content Management Systems (CMS, Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου) αναφέρεται στις εφαρμογές που επιτρέπουν στον πελάτη να διαχειρίζεται το δικτυακό του περιεχόμενο, όπως κείμενα, εικόνες, πίνακες κ.λπ., με εύκολο τρόπο, συνήθως παρόμοιο με αυτόν της χρήσης ενός κειμενογράφου. Οι εφαρμογές διαχείρισης περιεχομένου επιτρέπουν την αλλαγή του περιεχόμενου χωρίς να είναι απαραίτητες ειδικές γνώσεις σχετικές με τη δημιουργία ιστοσελίδων ή γραφικών. 

Τα τέσσερα πιο διαδεδομένα δωρεάν συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ιστού είναι:



Wordpress

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Σήμερα περισσότερο από 40% των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν CMS προτιμούν το Wordpress. Παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό είναι η ευκολία στην εγκατάσταση του, τα περισσότερα θέματα και πρόσθετα που υπάρχουν για αυτό και η εκτεταμένη κοινωνία του.
Φυσικά το Wordpress δεν είναι τέλειο. Κάποια από τα πιο κοινά παράπονα είναι ότι αν ο ιστότοπος γίνει πολύ μεγάλος, τότε αυτό απαιτεί σημαντικούς πόρους από τον server για να μπορεί διατηρηθεί. Το framework που χρησιμοποιεί είναι επίσης δύσκολο να αλλάξει, οπότε αυτοί που επιθυμούν να εμβαθύνουν στον κώδικα μπορεί να έχουν πρόβλημα. 
Αυτά τα προβλήματα είναι πιο σημαντικά για ιστότοπους, οι οποίοι έχουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα, κάτι που απαιτεί δυνατότερο server. Για τους αρχάριους όμως, είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα για να ξεκινήσουν.

Drupal

Ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που προτιμάται από πολλούς ανθρώπους, ειδικά από αυτούς που έχουν περισσότερη πείρα στον προγραμματισμό, είναι το Drupal. Η πλατφόρμα αυτή είναι εξαιρετικά δυνατή και καταναλώνει λιγότερους πόρους από το WordPress.  Σελίδες Drupal τυπικά φορτώνουν γρηγορότερα και έχουν καλύτερο χρόνο απόκρισής από αυτές των WordPress και Joomla. Φυσικά αν προστεθούν plug-ins και γίνουν άλλες αλλαγές, αυτό μπορεί να αλλάξει. Το Drupal είναι εύκολο να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καθένα, με πολλά διαφορετικά θέματα και άλλα πρόσθετα. Για αυτούς που έχουν επαρκή γνώση προγραμματισμού, είναι  δυνατό να επεξεργαστούν ακόμα και τα αρχεία ρίζας του προγράμματος. 
Η ανάγκη για τουλάχιστον την βασική γνώση HTML, PHP και άλλων κοινών γλωσσών προγραμματισμού ιστού είναι ένας από τους περιορισμούς του Drupal. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, αλλά το να είναι ικανός να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζει θα ήταν ένα πλεονέκτημα.

DNN (DotNetNuke)

Μερικές από τις καλύτερες ιστοσελίδες έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας DNN. Η πλατφόρμα είναι πολύ δυναμική όσον αναφορά την λειτουργικότητα, τα χαρακτηριστικά και την ασφάλεια του. Η δυνατότητα των εργαλείων διαχείρισης να ενσωματωθούν πλήρως στην ιστοσελίδα είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του. Επιπλέον, η κοινωνία υποστήριξης του αποτελείται από developers που ασχολούνται ειδικά με αυτό. 
Όπως το WordPress, ιστότοποι που δημιουργήθηκαν με DNN μπορεί να απαιτούν πολλούς πόρους από τον server. Επίσης, είναι επιθυμητές έως απαραίτητες οι τεχνικές γνώσεις προγραμματισμού. Άλλα μειονεκτήματα είναι ότι το DNN δουλεύει καλύτερα σε περιβάλλον Windows και οι DNN ιστοσελίδες λειτουργούν καλύτερα στον Internet Explorer. Βελτιώσεις πραγματοποιούνται, αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα όταν φορτώνεται σε Firefox ή Chrome.

Joomla!

Το Joomla! θεωρείται συχνά ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο WordPress και στο Drupal. Είναι ένα ισχυρό CMS, το οποίο μπορεί να τρέξει απρόσκοπτα στους περισσότερους web servers. Δεν είναι απαραίτητο το ίδιο επίπεδο τεχνικής γνώσης όπως το Drupal, αλλά προσφέρει πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά. Θέματα και άλλα πρόσθετα είναι διαθέσιμα και η κοινωνία του είναι πολύ μεγάλη και εξαιρετικά καλή στην υποστήριξη. Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι η ευκολία στην δημιουργία social networks και online καταστημάτων.
Μειονεκτήματα του Joomla! είναι  ότι δεν συνεργάζεται πολύ καλά με τα Windows, ειδικά σε σύγκριση με το DNN και οι λειτουργίες διαχείρισης είναι δυσκολότερες στο να συνηθιστούν. Επίσης, υστερεί στο θέμα της ασφάλειας.

SEO

Ο όρος Search Engine Optimization (SEO, Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης) χρησιμοποιείται για την περιγραφή της διαδικασίας συνεχούς βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας, έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί ευκολότερα και γρηγορότερα από τις μηχανές αναζήτησης.
URL φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης, προσαρμοσμένα data σελίδων και ιστοτόπων και XML χάρτες ιστότοπου είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να τηρεί μια ιστοσελίδα έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί εύκολα από μηχανές αναζήτησης.
Πλατφόρμες όπως το WordPress και το Drupal χρησιμοποιούν πρόσθετα plugins για να μπορούν να θεωρηθούν φιλικά προς το SEO, ενώ στο Joomla! και στο DNN ότι λειτουργίες χρειάζονται έρχονται εγγενώς με την εγκατάσταση. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει την χρήση plugins, εάν αυτό είναι απαραίτητο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου