Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Managed switches, τι πρέπει να ξέρετε


Ο δικτυακός εξοπλισμός αποτελεί βασικό μέρος πολλών αν όχι των περισσότερων επιχειρήσεων σήμερα. Οι απαιτήσεις επικοινωνίας της επιχείρησης με το περιβάλλον της αλλά και οι εσωτερικές ανάγκες επικοινωνίας επιβάλουν την χρήση υποδομής που θα καλύπτει πολλές διαφορετικής φύσης απαιτήσεις.
Οι απλοί δρομολογητές (unmanaged switch) προσφέρουν βασικές υπηρεσίες δικτύωσης στους χρήστες τους χωρίς να παρέχουν την δυνατότητα παραμετροποίησης των χαρακτηριστικών της επικοινωνίας. Σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον θεωρείται ξεπερασμένο και ανεπαρκές, καθώς ακόμα και σε μία μικρή επιχείρηση είναι αρκετά συνηθισμένο να υπάρχει server για την φιλοξενία της ιστοσελίδας, τηλεφωνία VoIP, άμεση σύνδεση με λογιστήριο αλλά και επικοινωνία με προμηθευτές και πελάτες μέσω ειδικών εφαρμογών.


Τι είναι τα managed switches;

Τα managed switches επιτρέπουν στον υπεύθυνο του δικτύου να ρυθμίσει το κεντρικό δικτυακό υλικό ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της επιχείρησης. Από τις πιο βασικές δυνατότητες που προσφέρουν είναι η διαχείριση και διαμοιρασμός του bandwidth σε διαφορετικές υπηρεσίες ή εφαρμογές που χρησιμοποιούν το δικτύου. Για παράδειγμα μία τηλεσυνδιάσκεψη που ενδεχομένως να απαιτεί μεγαλύτερη ταχύτητα για να ρέει ομαλά, χωρίς διακοπές, από την κίνηση άλλων υπηρεσιών με μικρότερη σημασία. Αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο εύρος δημιουργώντας ομάδες συσκευών απομονώνοντας την κίνηση του δικτύου από και προς αυτές. Έτσι αφ’ ενός διασφαλίζεται η επικοινωνία σημαντικών εργασιών της επιχείρησης αφ’ εταίρου  μειώνεται η διακίνηση άχρηστης πληροφορίας μέσα στο δίκτυο.

Στα managed switches έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες πρωτοκόλλων όπως το STP για την εξάλειψη κύκλων μέσα στο δίκτυο αυξάνοντας την διεκπεραιωτική του ικανότητα και σε περίπτωση προβλήματος προσφέρουν εναλλακτικούς «δρόμους» επικοινωνίας. Το port mirroring, άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας, επιτρέπει στους διαχειριστές σε συνδυασμό με αναλυτή δικτύου να εντοπίζουν ευκολότερα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

Δείτε ένα σχετικό managed switch στο DotNetShop.gr

Δείτε σχετικές πληροφορίες στο παρακάτω video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου