Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Windows 8.1 Pro, RT, Enterprise: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Καταρχάς πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τις εκδόσεις των windows 8.1 καλό θα ήταν να δούμε τις διαφορές που έχουν με την προηγούμενη τους έκδοση. H κυριότερη διαφορά και αυτό που ζητούσαν όλοι οι χρήστες είναι το Start Menu. Αν και  δεν μιλάμε για το μενού που, ίσως, έχετε συνηθίσει από το Windows 7 η Microsoft προσθέτει ορισμένες επιλογές όταν ο χρήστης θα κάνει δεξί κλικ στο Start menu, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα τερματισμού της συσκευής. Επίσης, στο Windows 8.1 μπορείτε να θέσετε το desktop background σας και ως wallpaper για την Start Screen. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε boot απευθείας στο desktop παραλείποντας την Start Screen αν και η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη by default. Στο Windows 8.1 θα βρείτε, επίσης, και μερικές νέες εφαρμογές, όπως Metro εκδόσεις των Alarms, Calculator, Sound Recorder και τα νέα Bing Health & Fitness και Bing Food & Drink. Κάτι άλλο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι η ενσωμάτωση του SkyDrive στο Windows 8.1. Έτσι αφού αναλύσαμε τις νέες λειτουργίες των windows 8.1 παρακάτω θα δούμε και τις διαθέσιμες εκδόσεις τους.

Windows 8.1 Pro 

Τα Windows 8.1 Pro διαθέτουν ωραία εμφάνιση, μεγάλη ταχύτητα και ομαλή λειτουργία. Σας παρέχουν όλα τα πλεονεκτήματα των Windows 8.1, καθώς και νέα επίπεδα παραγωγικότητας, ασφάλειας και φορητότητας, χωρίς να θυσιάζουν τις επιδόσεις ή τη δυνατότητα επιλογής. Τα Windows 8.1 Pro έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις και είναι συμβατά με κάθε τομέα της ζωής σας. 
  • Τα Windows 8.1 Pro σάς επιτρέπουν να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας με γνώριμες εφαρμογές για υπολογιστές οι οποίες σας έχουν γίνει απαραίτητες. Εφαρμογές όπως η Αλληλογραφία, τα Μηνύματα και το Ημερολόγιο ή επισκεφτείτε το Windows Store όπου μπορείτε να αναζητήσετε, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε μια ευρεία γκάμα σύγχρονων εφαρμογών, οι οποίες αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες του υλικού και τη γρήγορη και ομαλή εμπειρία αφής. 
  • Κάντε τα πάντα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από σχεδόν οπουδήποτε με προηγμένες δυνατότητες δικτύωσης, όπως βελτιωμένο Wi-Fi, ενσωματωμένο κινητό Internet ευρείας ζώνης και VPN. Η πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή σας μέσω κάποιας άλλης συσκευής που βασίζεται σε Windows γίνεται εύκολα με την Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να εργάζεστε εκτός σύνδεσης και να συγχρονίζετε τα δεδομένα σας αργότερα με αρχεία εκτός σύνδεσης.
  • Από τη στιγμή της ενεργοποίησης έως τη στιγμή της απενεργοποίησης, η συσκευή σας είναι ασφαλέστερη από πιθανό λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας. Διατηρήστε τα σημαντικά δεδομένα σας ασφαλέστερα όπου κι αν βρεθούν, με την κρυπτογράφηση μονάδων δίσκου BitLocker και BitLocker To Go. 
  • Με τα Windows 8.1 Pro, μπορείτε να διαχειρίζεστε εύκολα ρυθμίσεις χρηστών, ενημερώσεις και επιλογές ασφάλειας. Η παροχή υπαρχουσών συσκευών με Windows 8.1 Pro σε νέους υπαλλήλους γίνεται ταχύτερα και ευκολότερα με ένα κλικ για επαναφορά του υπολογιστή σας στις αρχικές ρυθμίσεις του κατασκευαστή.


Windows 8.1 Enterprise

Τα Windows 8.1 Enterprise βασίζονται στα Windows 8.1 Pro, με την προσθήκη κορυφαίων λειτουργιών ειδικά σχεδιασμένων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες φορητότητας, ασφάλειας, διαχείρισης και αναπαράστασης των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Οι σύγχρονες λειτουργίες που θα απολαμβάνουν οι πελάτες ως μέρος των Windows 8.1 Enterprise είναι:
  • Windows To Go:  Οι οργανισμοί IT μπορούν να δημιουργήσουν μια πλήρως διαχειριζόμενη εταιρική επιφάνεια εργασίας Windows 8.1 σε μια εξωτερική μονάδα USB με δυνατότητα εκκίνησης. Η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις που το προσωπικό χρησιμοποιεί στο χώρο εργασίας τις δικές του συσκευές ή για να τη δώσετε στο μη μόνιμο προσωπικό ώστε να έχει πρόσβαση στο εταιρικό περιβάλλον χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια.
  • Έλεγχος οθόνης "Έναρξη": Τα τμήματα IT μπορούν πλέον να ελέγχουν τη διάταξη της οθόνης "Έναρξη" στις εταιρικές συσκευές, ώστε να διασφαλίζουν ότι η πρόσβαση σε βασικές εφαρμογές είναι εύκολη. Τα τμήματα IT μπορούν επίσης να μην επιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόζουν την οθόνη "Έναρξη" προκειμένου να διασφαλίζουν την ομοιογένεια μεταξύ των μεμονωμένων ομάδων εργασίας ή ολόκληρης της επιχείρησης.
  • DirectAccess: Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στους πόρους ενός εταιρικού δικτύου απομακρυσμένα, χωρίς να απαιτείται έναρξη ξεχωριστού VPN. Επίσης, οι διαχειριστές IT μπορούν να διατηρήσουν τους υπολογιστές των απομακρυσμένων χρηστών ενημερωμένους, εφαρμόζοντας τις πιο πρόσφατες πολιτικές και ενημερώσεις λογισμικού.
  • BranchCache: Οι εργαζόμενοι στα παραρτήματα δεν χρειάζεται πλέον να κατεβάζουν το ίδιο περιεχόμενο πολλές φορές μέσω WAN καθώς το BranchCache αποθηκεύει αρχεία, τοποθεσίες web και άλλο περιεχόμενο από τους κεντρικούς διακομιστές τοπικά σε διακομιστές ή υπολογιστές φιλοξενούμενης μνήμης cache.
  • Εικονική επιφάνεια εργασίας (VDI): Οι χρήστες θα απολαμβάνουν μια πλούσια εμπειρία επιφάνειας εργασίας και τη δυνατότητα να ψυχαγωγούνται με γραφικά 3D, να χρησιμοποιούν τις περιφερειακές συσκευές USB καθώς και να χρησιμοποιούν τις συσκευές με δυνατότητα αφής σε όλους τους τύπους δικτύων (LAN ή WAN) στις περιπτώσεις εργασίας με VDI, χάρη στις βελτιώσεις στα Microsoft RemoteFX και Windows Server 2012.
  • AppLocker: Οι επιχειρήσεις IT μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον περιορίζοντας τα αρχεία και τις εφαρμογές που μπορούν να εκτελέσουν οι χρήστες ή οι ομάδες σε έναν υπολογιστή, αυξάνοντας την ασφάλεια της συσκευής και των δεδομένων που διατηρεί.


Windows RT 8.1 

Τα Windows RT 8.1 είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στα Windows, το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί για λεπτούς και ελαφρούς υπολογιστές με εκτεταμένη διάρκεια ζωής μπαταρίας και ειδική σχεδίαση για τη ζωή εν κινήσει. Τα Windows RT 8.1 εκτελούν μόνο ενσωματωμένες εφαρμογές ή εφαρμογές που έχετε κατεβάσει από το Windows Store. Το Windows Update διατηρεί αυτόματα ενημερωμένο τον υπολογιστή σας και ο Windows Defender σάς προσφέρει πάντα ενημερωμένη προστασία από ιούς και λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας.

Τα Windows RT 8.1 περιλαμβάνουν πολλές από τις ίδιες δυνατότητες όπως τα Windows 8.1, αλλά προορίζονται για λεπτούς και ελαφρούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν επεξεργαστές ARM.

Ορισμένες από τις δυνατότητες των Windows 8.1 και των Windows RT 8.1 είναι οι εξής:

  • Ομαλή, διαισθητική και εύχρηστη σχεδίαση του περιβάλλοντος εργασίας, που μπορείτε εύκολα να εξατομικεύσετε
  • Ενσωματωμένες εφαρμογές, όπως Αλληλογραφία, Ημερολόγιο, Φωτογραφίες και OneDrive, με ακόμη περισσότερες εφαρμογές διαθέσιμες στο Windows Store.
  • Internet Explorer 11, για γρήγορη και διαισθητική περιήγηση
  • Σχεδίαση για αφή, ώστε να μπορείτε να αλληλεπιδράτε με τα Windows με έναν εντελώς νέο τρόπο
  • Σχεδίαση για ποντίκι και πληκτρολόγιο, για να είστε όσο παραγωγικοί θέλετε

Τα Windows RT 8.1 περιλαμβάνουν, επίσης, ορισμένες διαφορετικές δυνατότητες:
  • Το Windows Update και ο Windows Defender είναι πάντοτε ενημερωμένα, ώστε ο υπολογιστής σας να είναι πιο ασφαλής.
  • Η τεχνολογία BitLocker προσφέρει βελτιωμένη προστασία δεδομένων και διατηρεί ασφαλέστερα τα δεδομένα σας.
  • Όλοι οι υπολογιστές με Windows RT 8.1 χρησιμοποιούν το InstantGo για άμεση ενεργοποίηση και διατήρηση των πλακιδίων και των άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών πλήρως ενημερωμένων, ακόμη και όταν η οθόνη είναι σβηστή (δεν έχουν όλοι οι υπολογιστές με Windows 8.1 το InstantGo).
  • Περιλαμβάνεται το Office 2013 RT, το οποίο σας προσφέρει εκδόσεις επιφάνειας εργασίας βελτιστοποιημένες για αφή των εφαρμογών Word, Excel, PowerPoint, OneNote και Outlook.

Ορισμένες δυνατότητες δεν περιλαμβάνονται στα Windows RT 8.1:
  • Windows Media Player
  • Windows Media Center
  • Δημιουργία Οικιακής ομάδας (μπορείτε να συμμετέχετε σε μια υπάρχουσα Οικιακή ομάδα αλλά δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα)
  • Δυνατότητα σύνδεσης στον υπολογιστή σας Windows RT 8.1 από άλλο υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας
  • Συμμετοχή σε τομέα

Με τα Windows RT 8.1, μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές απευθείας από το Windows Store, αλλά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποιούσατε με προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο εκτυπωτές, ποντίκια, πληκτρολόγια και άλλες συσκευές που φέρουν το λογότυπο "Σχεδιασμένο για Windows RT".

Σύγκριση εκδόσεων των Windows 8.1


Όνομα δυνατότητας
Windows RT 8.1
Windows 8.1
Windows 8.1 Pro
Windows 8.1 Enterprise
Εμπειρία χρήστη
Εκκίνηση εφαρμογών από άλλες εφαρμογές (νέο)
x
x
x
x
Ταυτόχρονη προσαρμογή πολλών πλακιδίων (νέο)
x
x
x
x
Κλείδωμα οθόνης παρουσίασης (νέο)
x
x
x
x
Τέσσερα μεγέθη πλακιδίων (νέο)
x
x
x
x
Σύνδεση σε λογαριασμό Microsoft
x
x
x
x
Πολλές παρουσίες της ίδιας εφαρμογής (νέο)
x
x
x
x
Ταυτόχρονο άνοιγμα έως και τεσσάρων παραθύρων διαφορετικών μεγεθών(νέο)
x
x
x
x
Προαιρετική εκκίνηση σε επιφάνεια εργασίας/Οθόνη "Όλες οι εφαρμογές"/Οθόνη "Έναρξη" (νέο)
x
x
x
x
Βελτιώσεις ρυθμίσεων υπολογιστή (νέο)
x
x
x
x
Βελτιώσεις κατακόρυφου προσανατολισμού (νέο)
x
x
x
x
Αναζήτηση Bing (νέο)
x
x
x
x
Ορισμός της ταπετσαρίας της επιφάνειας εργασίας ως φόντο της οθόνης "Έναρξη" (νέο)
x
x
x
x
Το κουμπί "Έναρξη" (νέο)
x
x
x
x
Οθόνη "Έναρξη" και "ζωντανά" πλακίδια
x
x
x
x
Πληκτρολόγιο αφής και πληκτρολόγιο για αντίχειρες
x
x
x
x
Εφαρμογές
Αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών από το Windows Store (νέο)
x
x
x
x
Ενσωματωμένες εφαρμογές (Αλληλογραφία, Ημερολόγιο, Επαφές κ.ά.)i
x
x
x
x
Εγκατάσταση και εκτέλεση εφαρμογών επιφάνειας εργασίας (x86/x64)
x
x
x
Internet Explorer 11 (νέο)
x
x
x
x
Περιλαμβάνεται Microsoft Office Home & Student 2013 RTii
x
Windows Media Playeriii
x
x
x
Windows Store
x
x
x
x
Xbox SmartGlassiv με Play To / Play On
x
x
x
x
Συσκευές και περιφερειακά
Υποστήριξη εκτύπωσης 3D (νέο)
x
x
x
x
Εγγραφή βάσει βιομετρικών στοιχείων (νέο)
x
x
x
x
InstantGo v
x
x
x
x
Υποστήριξη ασύρματης οθόνης MiraCast (νέο)
x
x
x
x
Φορητό hotspot / Wi-Fi tethering (νέο)
x
x
x
x
Βελτιώσεις υποστήριξης πολλαπλών οθονών (νέο)
x
x
x
x
Χώροι αποθήκευσης
x
x
x
Υποστήριξη απευθείας εκτύπωσης μέσω Wi-Fi (νέο)
x
x
x
x
Σύστημα
Υποδοχές CPU
1
1
2
2
Μέγιστη RAM vi
4 GB
128 GB
512 GB
512 GB
Μοντάρισμα ISO / VHD
x
x
x
x
Επαναφορά και ανανέωση υπολογιστή
x
x
x
x
Γρήγορη εναλλαγή γλωσσών (πακέτα γλωσσών) vii
x
x
x
x
Εκκίνηση VHD
x
x
Windows Update
x
x
x
x
Διαχείριση
Εκχωρημένη πρόσβαση (νέο)
x
x
x
Hyper-V για υπολογιστή-πελάτη
x
x
Εγγραφή συσκευής (νέο)
x
x
x
x
Σύνδεση σε τομέα
x
x
Exchange ActiveSync
x
x
x
x
Πολιτική ομάδας
x
x
Υποστήριξη Open MDM (νέο)
x
x
x
x
Εφαρμογές LOB Sideloading
<πωλείται ξεχωριστά >
<πωλείται ξεχωριστά >
x
Έλεγχος οθόνης "Έναρξη"viii(νέο)
x
Windows To Go Creator
x
Φάκελοι εργασίας (νέο)
x
x
x
x
Workplace join (νέο)
x
x
x
x
Ασφάλεια
AppLocker
x
Σάρωση δυαδικών επεκτάσεωνix
x
x
x
x
BitLocker και BitLocker To Go
x
x
Κρυπτογράφηση συσκευώνx
x
x
x
x
Οικογενειακή ασφάλεια
x
x
x
x
Έλεγχος ταυτότητας πολλών παραγόντων για BYOD (νέο)
x
x
x
x
Κωδικός με χρήση εικόνας
x
x
x
x
Απομακρυσμένη κατάργηση επιχειρηματικών δεδομένων (νέο)
x
x
x
x
Ασφαλής εκκίνησηxi
x
x
x
x
Windows Defenderxii
x
x
x
x
Windows SmartScreen
x
x
x
x
Δικτύωση
BranchCache
x
Ενσωματωμένοι υπολογιστές-πελάτες VPNxiii
x
x
x
x
DirectAccess
x
Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας (υπολογιστής-πελάτης)
x
x
x
x
Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας (κεντρικός υπολογιστής)
x
x
Βελτιώσεις VDI
x

i) Στις ενσωματωμένες εφαρμογές περιλαμβάνονται: Ειδοποιήσεις, Αριθμομηχανή, Ημερολόγιο, Κάμερα, Οικονομικά, Συνταγές, Παιχνίδια, Υγεία και ευεξία, Αλληλογραφία, Χάρτες, Μουσική, Ειδήσεις, Επαφές, Φωτογραφίες, Reader, Λίστα ανάγνωσης, Ηχογράφηση, Αθλητικά, Ταξίδια, Βιντεο και Καιρός

ii)Περιλαμβάνει Word, Excel, PowerPoint, OneNote και Outlook. Ορισμένες λειτουργίες, μακροεντολές, πρόσθετα και άλλα προσαρμοσμένα προγράμματα ενδέχεται να μην λειτουργούν στα Windows RT 8.1. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://office.com/officeRT

iii)Για την αναπαραγωγή ταινιών DVD στα Windows 8.1, Windows 8.1 Pro και Windows 8.1 Enterprise Edition απαιτείται ξεχωριστό λογισμικό αναπαραγωγής. Τα Windows RT 8.1 δεν υποστηρίζουν την αναπαραγωγή ταινιών DVD

iv)Το Xbox SmartGlass διατίθεται για λήψη από το Windows Store

v)Σε όλες τις εκδόσεις που πληρούν τις απαιτήσεις πιστοποίησης InstantGo, κατά τη διακριτική ευχέρεια του OEM (στις εκδόσεις Windows 8 αναφέρεται ως "αναμονή με σύνδεση")

vi)Οι εκδόσεις 32 bit υποστηρίζουν έως 4 GB

vii)Η αλλαγή γλώσσας δεν περιλαμβάνεται στις εκδόσεις μίας γλώσσας των Windows 8.1

viii)Ο έλεγχος της οθόνης "Έναρξη" μπορεί να ενεργοποιηθεί στα Windows RT 8.1 με αριθμό-κλειδί μεταφόρτωσης

ix)Ο Internet Explorer σαρώνει τις δυαδικές επεκτάσεις (για παράδειγμα, ActiveX) χρησιμοποιώντας τη λύση προστασίας από κακόβουλο λογισμικό προτού τις εκτελέσει

x)Η Κρυπτογράφηση συσκευών ενεργοποιείται αυτόματα στις συσκευές με πιστοποίηση InstantGo μετά την πρώτη σύνδεση μέσω του λογαριασμού Microsoft

xi)Η Ασφαλής εκκίνηση απαιτεί TPM

xii)Το Windows Defender περιλαμβάνει πλέον παρακολούθηση συμπεριφοράς δικτύου

xiii)Εκτός από τον υπολογιστή-πελάτη VPN της Microsoft, το VPN περιλαμβάνει πλέον αυτόματα ενεργοποιούμενο VPN και ενσωματωμένους υπολογιστές-πελάτες VPN τρίτων κατασκευαστών


Πηγή: Microsoft.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου