Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Αλλαγές στη φορολογία ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εσόδων θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος. Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζει μείωση φόρου σε κάποιες οικονομικές δραστηριότητες και αύξηση σε άλλες.
Στο 4ο επικαιροποιηµένο µνηµόνιο υπάρχει σαφής αναφορά για αλλαγές στη φορολογία. Ειδικότερα αναφέρει: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει µέτρα απλοποίησης του φορολογικού συστήµατος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη µείωση των φορολογικών συντελεστών µε τρόπο δηµοσιονοµικά ουδέτερο. Τα µέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και τον ΦΠΑ ». Τα µέτρα αναµένεται να έχουν θεσµοθετηθεί ως το τέλος Σεπτεµβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:
  • Μείωση του μεγάλου συντελεστή από το 23% στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
  • Μείωση του μικρού συντελεστή από το 13% στο 10%, με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
  • Πιθανότητα κατάργηση του 6,5%. και κάποια από τα αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα) μπορεί να μεταπηδήσουν στο 10%.
  • Όσο αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων το υπουργείο σχεδιάζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο συντελεστής φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ), που σήμερα σήμερα ανέρχεται στο 20% εξετάζεται να μειωθεί στο 15%.Η μείωση της φορολογίας θεωρείται αναγκαία καθώς οι γειτονικές χώρες έχουν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση και για αυτό θεωρούνται πιο ανταγωνιστικές στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Τα παραπάνω φαίνεται να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας με τον όρο της δραστικής περικοπής της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών νομικών και φυσικών προσώπων, που κοστίζουν στο Προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. €.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου