Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΟ FACEBOOK

Μετά από την τεράστια έκρηξη του Facebook έρχεται επιτέλους και η αναμενόμενη απάντηση από την πλευρά της Google με την προώθηση του δικού της κοινωνικού δικτύου πριν από λίγες μέρες, το Google+.

Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να γραφτεί στο Google+ μόνο κατόπιν πρόσκλησης ενώ λόγω της μεγάλης απήχησης έχει περιοριστεί ο αριθμός των προσκλήσεων αυτό το διάστημα για καλύτερη εποπτεία του δικτύου από τους διαχειριστές

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι βέβαια αμφιλεγόμενες όπως ήταν άλλωστε κι αναμενόμενο σε μια “σύγκρουση” ανάμεσα σε δύο τέτοιους “γίγαντες”.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά του Google+ είναι τα ακόλουθα:
  • “Cicles”, προσφέρουν οργάνωση των επαφών όπου μπορεί κανείς να τις ομαδοποιήσει εύκολα και γρήγορα σε διάφορους ”κύκλους” αλλά το σημαντικότερο μπορεί κανείς να  μοιράζεται με το καθένα διαφορετικές πληροφορίες και να παρακολουθεί μόνο αυτούς που τον ενδιαφέρουν, φιλτράροντας έτσι και τον όγκο των πληροφοριών που δέχεται. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα groups του Facebook αλλά σχετικά πιο εύχρηστο και φιλικό προς το χρήστη ως προς τη διαχείριση και την οργάνωση.
  • “Hangouts”, ένα χαρακτηριστικό που δίνει μεγάλο προβάδισμα στο Google+ καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να συνομιλεί κανείς με βίντεο-κλήση με πολλές επαφές ταυτόχρονα.
  • “Sparks”, εδώ μπορεί κανείς να προσθέσει και να ψάξει ενδιαφέροντα και διάφορα θέματα με ιδιαίτερη προτίμηση και του δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθεί ότι νέο υπάρχει σχετικό με αυτά στο διαδίκτυο καθώς και να τα μοιράζεται με όποιους φίλους επιθυμεί.

Από κει και πέρα περιλαμβάνονται και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά, όπως το προφίλ, οι φωτογραφίες με τη βοήθεια του Picasa, το γνωστό Buzz της Google καθώς και το Google Talk, ενώ συναντούμε πολλές από τις ίδιες δυνατότητες που έχουμε και στο Facebook με ελάχιστες έως και καθόλου διαφορές ως προς την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα.

Εδώ έρχεται βέβαια και ο αντίλογος πως το Google+ δεν έχει τίποτε καινούργιο να προσφέρει και δεν είναι παρά ένας κλώνος του Facebook. Υποστηρικτές του τελευταίου δηλώνουν μάλιστα πως το Google+ δεν φέρεται και λειτουργεί απλά σαν το Facebook αλλά είναι ακριβώς το ίδιο.

Υπάρχει και μια τρίτη άποψη όμως που υποστηρίζει πως αυτό που ήρθε να προσφέρει το Google+ εκτός των άλλων είναι και ένας διαχωρισμός από τους κοινούς χρήστες με αυτούς που ζητάνε και ψάχνουν συνεχώς περισσότερα από τις νέες τεχνολογίες. Υποστηρίζεται δηλαδή πως το Google+ είναι γι’ αυτούς που δεν αρκούνται απλά να προσθέτουν “φίλους” και να κάνουν “like” ενώ παράλληλα βομβαρδίζονται από πληθώρα συνδέσμων στον “τοίχο” τους και φοβούνται μην πέσουν οι φωτογραφίες τους σε λάθος χέρια. Με άλλα λόγια, το Google+ είναι το Facebook γι’ αυτούς  που δεν τους αρέσει το Facebook, όπως δηλώνει και η ίδια η Google με τη διεθνή διαφημιστική της καμπάνια.

Το σίγουρο είναι πως για το επόμενο διάστημα θα γίνονται πολλές συζητήσεις πάνω στο θέμα και θα ακουστούν πολλές απόψεις, ενώ όλοι περιμένουν φυσικά και το ποια θα είναι η ανταπόκριση του Facebook πάνω στο θέμα.

πηγές:
http://www.businessinsider.com/google-plus-tour-2011-6
http://www.businessinsider.com/google-plus-tour-2011-6#
http://googleblog.blogspot.com/2011/06/introducing-google-project-real-life.html
http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/06/google-makes-social-networking.html
http://scobleizer.com/2011/07/01/why-yo-momma-wont-use-google-and-why-that-thrills-me-to-no-end/

1 σχόλιο:

  1. Και το καλύτερο;; όπως διάβασα στο http://www.skai.gr/ ο δημοφιλέστερος χρήστης του Google+ είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, καθώς είναι ο χρήστης με τα περισσότερα “follow” σύμφωνα με τον μετρητή της υπηρεσίας Google statistics.

    http://www.skai.gr/news/technology/article/174101/o-dimofilesteros-hristis-tou-google-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή