Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Windows 10: Νέες λειτουργίες τουTechnical Preview

Μετά από μήνες με φήμες και διαρροές, τα νέα  Windows είναι επισήμως εδώ. Τα Windows 10 δεν θα είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές μέχρι τα μέσα του 2015, αλλά η Microsoft έχει ήδη αναπτύξει μία τεχνική προεπισκόπηση των  Windows 10 με όλων των ειδών νέων χαρακτηριστικών σχεδιασμένων να προσελκύσουν τους χρήστες PC και όχι των tablet.

Αν δεν θέλετε να ρισκάρετε μια εγκατάσταση της προέκδοσης των Windows 10, κάτι που σημαίνει ότι καταστροφικά λάθη είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα, ρίξτε μια ματιά παρακάτω.



Το Start menu

Τα Windows 10 ξαναζωντανεύουν το Start menu, αλλά αντί να αφοσιώνεται μόνο στα προγράμματα της επιφάνειας εργασίας, το νέο Start menu συγχωνεύει την παραδοσιακή διάταξη μενού με μία  mini-Start οθόνη, η οποία φιλοξενεί κουτιά των Windows Apps ή προγραμμάτων της επιλογή σας.

Υπάρχει η επιλογή για την απενεργοποίηση της λειτουργίας των “Live Tile” και για την αλλαγή των κουτιών σύμφωνα με την κρίση σας, όπως ακριβώς γινόταν και στην οθόνη έναρξης των Windows 8. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκαρφιτσώσετε όλα τα προγράμματα από το Start menu καταλήγοντας σε ένα Windows 7 Start menu ή να προσθέσετε κουτιά και αυτόματα θα επεκταθεί οριζόντια.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το μέγεθος ολόκληρου του Start menu, μικραίνοντας ή μεγαλώνοντας το ή να επαναφέρετε την οθόνη έναρξης των Windows 8. Η ίδια καρτέλα περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί προσαρμογής το οποίο σας επιτρέπει να πειράξετε την συμπεριφορά του Start menu και τις διάφορες συντομεύσεις.




Τα Metro apps γνωρίζουν την επιφάνεια εργασίας
Τα Windows Apps πλέον εμφανίζονται σε παράθυρα, αντί για της πλήρης οθόνης γίγαντες του Windows 8. Μπορούν  να μικρύνουν και να μεγαλώσουν όπως όλα τα υπόλοιπα παράθυρα. Παράλληλα, το φιλικό προς το ποντίκι Windows App menu bar, το οποίο παρουσιάστηκε στα Windows 8.1, βελτιώθηκε με περισσότερες επιλογές που δεν είναι κρυμμένες στο Charms bar.





Προτάσεις snapping
Τα προγράμματα μπορούν να προσκολληθούν σε μέρος της οθόνης δίπλα σε ένα άλλο πρόγραμμα. Ακόμα ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ότι αφού προσκολληθεί ένα πρόγραμμα, το λειτουργικό σύστημα εμφανίζει προτάσεις με ανοιχτά προγράμματα που μπορεί να επιθυμείτε να προσκολλήσετε μετά στον ελεύθερο χώρο της οθόνης.






Αναζήτηση στην επιφάνεια εργασίας
Ένα εικονίδιο μεγεθυντικού φακού έχει προστεθεί στην γραμμή εργασιών. Κάνοντας κλικ πάνω του, εμφανίζεται η λειτουργία αναζήτησης των Windows 10. Η συγκεκριμένη λειτουργία μιμείται σε μεγάλο βαθμό την αναζήτηση της  Start screen των Windows 8, επιστρέφοντας προγράμματα, αρχεία και ιστοσελίδες σχετικά με την αναζήτησή σας. Είναι πολύ γρήγορο και τρομερά χρήσιμο, ακριβώς όπως και στο χάος των Windows 8.





Task View
Δίπλα στο εικονίδιο της αναζήτηση υπάρχει ένα εικονίδιο με δύο παραλληλόγραμμα. Αυτό κουμπί εμφανίζει το Task View, τη νέα και πολυαναμενόμενη υποστήριξη εικονικών οθονών. Χρησιμοποιώντας το Task View μπορείτε να δημιουργήσετε πολλαπλές, εικονικές εκδόσεις της επιφάνειας εργασίας και κάθε μία από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει πολλά ανοιχτά προγράμματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε μια οθόνη για την δουλειά και μία για διασκέδαση.


Μία εφαρμογή, πολλαπλές οθόνες
Αν κοιτάξετε προσεκτικά την γραμμή εργασιών, θα δείτε ότι μερικές εφαρμογές είναι υπογραμμισμένες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη ανοιχτές σε μία άλλη οθόνη και κάνοντας κλικ πάνω τους θα μεταφερθείτε σε εκείνη την οθόνη, αντί να ανοίξει η εφαρμογή στην οθόνη που εργαζόσαστε εκείνη την στιγμή.

Ωστόσο, με δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής που είναι ανοιχτή σε άλλη οθόνη και επιλέγοντας το όνομά της, ανοίγετε την εφαρμογή στην τρέχουσα οθόνη σας.



ALT + TAB
Ο γνωστός και χρήσιμος Alt + Tab συνδυασμός ακόμα σας επιτρέπει να μεταφέρεστε μεταξύ των ανοιχτών προγραμμάτων, αλλά περιλαμβάνει τις εφαρμογές από όλες τις οθόνες και εμφανίζει μικρές προεπισκοπήσεις αυτών.






Επίπεδα εικονίδια, παράθυρα χωρίς περίγραμμα 
Ο πυρήνας των Windows αλλάζει στα Windows 10. Τα εικονίδια είναι περισσότερο επίπεδα, τα περιγράμματα των παραθύρων είναι ανεπαίσθητα και περισσότερο τετραγωνισμένα με έντονες γωνίες.






Κοινή χρήση
Στα Windows 8 η κοινή χρήση αρχείων σε διαφορετικές εφαρμογές γινόταν μέσω του Share Charm του Charms bar στα δεξιά της οθόνης. Αυτή η λειτουργία έχει προστεθεί στον File Explorer πλέον. Διαλέγοντας ένα αρχείο ή φάκελο και κάνοντας κλικ στο καινούριο 'Share' εικονίδιο, που βρίσκεται στα δεξιά της μενού κορδέλας στην καρτέλα Share, εμφανίζει τις διαθέσιμες εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να το μοιραστείτε.






Βελτιωμένο Command Prompt
Έχουν προστεθεί κάποιες νέες και χρήσιμες λειτουργίες, όπως  η αντιγραφή και επικόλληση με τα Crtl + C και Crtl + V αντίστοιχα, η επιλογή για αναδιάταξη του κειμένου ανάλογα με το μέγεθός του παραθύρου αφού του αλλάξετε μέγεθος και πολλά άλλα.






Η Γνώμη σας
Τέλος, το Technical Preview περιλαμβάνει μια εφαρμογή σχεδιασμένη ειδικά για τους χρήστες η οποία παρέχει πληροφορίες στους μηχανικούς της Microsoft. Αυτό είναι, βέβαια, και ο στόχος του προγράμματος Windows Insider. Χρησιμοποιώντας τα νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες για πρώτη φορά, η συγκεκριμένη εφαρμογή εμφανίζει ειδοποιήσεις που ρωτάνε για την εμπειρία σας.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου