Φανταστείτε να χρησιμοποιείτε τους προβολείς του αυτοκινήτου σας για να μεταδώσετε δεδομένα... ή να σερφάρετε στο διαδίκτυο με ασφάλεια, ενώ πετάτε με αεροπλάνο. Ο Harald Haas δουλεύει πάνω σε αυτό. Ένας καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο Haas εδώ και καιρό μελετά τρόπους για να μεταδίδουμε ηλεκτρονικά σήματα δεδομένων, το σχεδιασμό τεχνικών διαμόρφωσης που συσκευάζουν περισσότερα δεδομένα σε υπάρχοντα δίκτυα. Αλλά η πιο πρόσφατη δουλειά του πηγαίνει πέρα από καλώδια και ραδιοκύματα και ασχολείται με τη μετάδοση δεδομένων μέσω ενός λαμπτήρα LED που ανάβει και σβήνει γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.
Αδυναμίες του συστήματος ραδιοσυχνοτήτων, όπως η χωρητικότητα (τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούμε τώρα περιορίζονται από έλλειψη, έξοδα, και το εύρος), η αποδοτικότητα (οι σταθμοί βάσης κυψελών καταναλώνουν πολλή ενέργεια), η διαθεσιμότητα και η ασφάλεια, λύνονται με το Li -Fi(Light-Fidelity), το ασύρματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων μέσω LED φωτισμού. Ως ημιαγωγοί, η ένταση των LED μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλές ταχύτητες και να αξιοποιηθεί για τη παράλληλη μετάδοση χιλιάδων ροών δεδομένων μέσω SIM OFDM. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε υπάρχει φωτισμός LED, δηλαδή ακόμα και σε ορισμένα περιβάλλοντα στα οποία οι ραδιοσυχνότητες δεν επιτρέπονται επί του παρόντος.
Το σύστημα, το οποίο ο Haas αποκαλεί D-Light, χρησιμοποιεί ένα μαθηματικό τέχνασμα που ονομάζεται OFDM (ορθογώνια πολυπλεξία με διαίρεση συχνότητας), η οποία του επιτρέπει να αλλάζει την ένταση της εξόδου του LED με πολύ γρήγορο ρυθμό, αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Για το μάτι, η λάμπα θα είναι συνεχώς αναμμένη, παρέχοντας φως. Το σήμα μπορεί να διαβαστεί από απλούς δέκτες. Μέχρι σήμερα, ο Haas έχει αναφέρει ότι οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων φτάνουν έως και 10 MBit / s ανά δευτερόλεπτο (ρυθμοί γρηγορότεροι από ό, τι μια τυπική ευρυζωνική σύνδεση μπορεί να φτάσει), 100 MBit / s μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πολύ πιθανόν μέχρι και 1 GB στο μέλλον.
Για το σκοπό αυτό, η προσέγγιση του Haas προσθέτει αξία αντιμετωπίζοντας τους τέσσερεις περιορισμούς των σημερινών ασύρματων συστημάτων, καθώς και δημιουργώντας την ευκαιρία για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε αδιανόητα μέρη. Με την τοποθέτηση ενός μικροτσίπ σε κάθε πιθανή συσκευή φωτισμού, καλύπτονται δύο ανάγκες, ο φωτισμός και η ασύρματη δικτύωση, με μία συσκευή. "Χρησιμοποιώντας το ορατό φάσμα φωτός, το οποίο είναι σχεδόν δωρεάν, μπορείτε να στηρίξετε υπάρχουσες ασύρματες υπηρεσίες στον εξοπλισμό του φωτισμού.” Είναι μια συμβίωση, η οποία, σύμφωνα με τον Haas, μπορεί να λύσει τα τέσσερα βασικά προβλήματα των ασύρματων επικοινωνιών σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου