Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

3 tips για υλοποίηση του ERP στην ώρα του

Η επιτυχία στον έλεγχο του ERP, αποτελεί πρωταρχικό στόχο των επιχειρήσεων. Πώς όμως μπορούμε να το πετύχουμε;

#1

#1
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για επιτυχία της υλοποίησης του ERP είναι ξεκάθαροι σκοποί και στόχοι του project, προτού αυτό ξεκινήσει. Ο Project Manager πρέπει να διατυπώσει αυτούς τους στόχους, αφού έχει συζητήσει με τα διοικητικά στελέχη, πριν την υλοποίηση. Έτσι διασφαλίζεται ότι: 
α) όλοι όσοι συμμετέχουν στο project, γνωρίζουν πού και πώς προχωράει, 
β) κανείς δεν πρόκειται να εμφανιστεί στη μέση της διαδικασίας, αλλάζοντας τις κατευθύνσεις του project. 
Τέτοιες αλλαγές αποδεικνύονται ακριβές, εκτροχιάζουν το timeline και οδηγούν πιθανότατα στην αποτυχία του. Εφόσον ο σκοπός και οι στόχοι της υλοποίησης είναι σαφείς εξαρχής, είναι σχεδόν απίθανο να προκύψουν προβλήματα αυτού του είδους.

#2
Εάν το ξεκάθαρο ξεκίνημα αποτελεί το πρώτο βήμα, οι ρεαλιστικές προσδοκίες εξαρχής, είναι εξίσου σημαντικές. Συχνά, μια ομάδα υλοποίησης του ERP να είναι πιο επιθετική σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης. Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού γίνεται σε βάση το best-case-scenario, ενώ η εκτέλεση του έργου λαμβάνει χώρα στον πραγματικό κόσμο, όπου συμβαίνουν πιο μεγάλες καθυστερήσεις. Όλοι μας επιθυμούμε το καλύτερο αποτέλεσμα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, αλλά κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικές δυνατότητες. Αυτό είναι κάτι που η ομάδα θα πρέπει να έχει υπόψη της όταν εκπονεί ένα πλάνο υλοποίησης.

#3
Αν και τελευταία στη λίστα, η επικοινωνία δεν είναι σίγουρα η λιγότερο σημαντική. Από το να επικοινωνήσετε σε αρχικό στάδιο το σκοπό και τους στόχους του project μέχρι να θέσετε επιτυχώς τις προτεραιότητες σε κάθε μέλος της ομάδας, η επικοινωνία είναι ο συνεκτικός ιστός που θα συγκρατήσει το project. Όποιος διαχειρίζεται την υλοποίηση του ERP, πρέπει να έχει κατά νου ένα πλάνο για να διασφαλίσει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται τα tasks τους και με ποια σειρά αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν, καθώς και τα deadlines για την ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα τα τακτικά meetings με το σύνολο της ομάδας υλοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των principals και των executives) ώστε να ενημερώνονται όλοι σχετικά με την πρόοδο του project, καθώς και να σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου