Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΠΟΛ 1160 για τις αλλαγές ΦΠΑ βάσει του ν.4334/2015

Διευκρινιστική ΠΟΛ, στην οποία δίνονται λεπτομέρειες και παραδείγματα για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ βάσει του ν.4334/2015. Το κειμενο της ΠΟΛ1160 μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

Από την ΠΟΛ προκύπτει ξεκάθαρα η προχειρότητα αλλά και η πολυπλοκότητα του νόμου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα δίνονται παρακάτω:

  • Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό - μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα - άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%.  (Σε περίπτωση τριπλού μίγματος μάλλον θα χρειαστεί μαθηματικός τύπος!)
  • Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια : 23% (το αρνάκι για το Πάσχα 13%, τα έντερα από το αρνάκι 23%. Άρα όταν το αρνάκι θα πωλείται με τα έντερα θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μαθηματικός τύπος)
  • Όλα τα καταστήματα εστίασης θα πωλούν τα προιόντα τους με 23% ΦΠΑ εκτός από την περίπτωση του εμφιαλωμένου νερού, το οποίο αν ο πελάτης δεν καταναλώσει επί τόπου θα πρέπει να το πουλήσουν με 13%. Συνεπώς, για την τήρηση του νόμου θα πρέπει τα καταστήματα εστίασης να προσλάβουν security για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου