Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Είναι το Google Drive η απάντηση στα προβλήματά σας;

Η ανάπτυξη του cloud computing συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς. Ο τελευταίος σημαντικός παίκτης που προστέθηκε στο "σύννεφο αποθήκευσης" είναι η Google με την υπηρεσία της, Google Drive. Η νέα αυτή υπηρεσία εντάσσεται σε έναν αναπτυσσόμενο τομέα παρόχων που συμπεριλαμβάνει το SkyDrive της Microsoft, το Dropbox, το Amazon Cloud, το iCloud της Apple και άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Sygarsync


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε cloud υπηρεσίες.

  •  Η αποθήκευη σημαντικών εγγράφων στο "σύννεφο" είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα ένα αξιόπιστο αντίγραφο ακόμα και αν ο υπολογιστής σας κλαπεί ή υποστεί κάποια σοβαρή ζημία.
  • Χρησιμοποιώντας μια online υπηρεσία email όπως το Gmail, δεν καθιστά απλώς εύκολη την πρόσβαση των emails σας από οποιοδήποτε μέρος, επιπλέον θα είστε ήσυχοι επειδή θα έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας αυτών.
  • Τοποθετώντας τις φωτογραφίες σας στο "σύννεφο" με υπηρεσίες όπως η Picasa και το Flickr, εκτός των αντιγράφων, δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
  • Τέλος η χρησιμοποίηση του "σύννεφου" για διαχείριση εγγράφων του Microsoft Office, επιτρέπει καλύτερη συνεργασία και συγχρονισμό.
  Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι είναι μια καλή επιλογή η χρησιμοποίηση των cloud υπηρεσιών. Αποτελεί όμως το Google Drive την ιδανική υπηρεσία στο "σύννεφο";


Οι cloud υπηρεσίες είναι πολύ εύκολες στην εγκατάσταση και στη χρήση τους.

   Το Google Drive και άλλες υπηρεσίες όπως το Dropbox και το SkyDrive της Microsoft εργάζονται μέσω μιας εφαρμογής στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας τηλέφωνο. Στον υπολογιστή σας ο cloud δίσκος εμφανίζεται ως ένας συνηθισμένος δίσκος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φάκελος. Μπορείτε επίσης να συγχρονίσετε επιλεγμένους φακέλους σε διαφορετικές συσκευές, έτσι ώστε οι αλλαγές που κάνετε σε μία συσκευή να εμφανίζονται και στις άλλες. Με το Google Drive υπάρχει επίσης η δυνατότητα πρόσβασης σε αρχεία του Google Docs. Αν χρησιμοποιείτε Microsoft Office θα πρέπει να γίνει αλλαγή της μορφής των αρχείων και να δοθεί προσοχή στον ονοματισμό τους.


Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να δώσουν προβάδισμα στο Google Drive.

  Παρά τις αρχικές κριτικές στις οποίες υπήρξαν επιφυλάξεις σχετικά με θέματα ευχρηστίας της υπηρεσίας, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Καταρχάς υπάρχει η ισχυρή μηχανή αναζήτησης της Google που μπορεί να κάνει αρκετά αξιόλογα πράγματα, όπως η αναζήτηση με βάση μια εικόνα. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα πρόσθετα που προσφέρουν κάποιες ελκυστικές βελτιώσεις. Για παράδειγμα η εταιρία WeVideo προσφέρει συλλογική επεξεργασία βίντεο με τη βοήθεια του "συννέφου". Είναι σημαντικό τέλος να αναφερθούμε ότι η Google έχει δικαιώματα πάνω στα δεδομένα και στα αρχεία σας μόνο για λόγους λειτουργίας και βελτίωσης των υπηρεσιών της.


Ποια υπηρεσία προσφέρει τον περισσότερο δωρεάν αποθηκευτικό χώρο;

  Οι περισσότεροι πάροχοι cloud υπηρεσιών προσφέρουν έναν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο δωρεάν και για επιπλέον χώρο θέτουν μια τιμή που κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος αυτού. Ενδεικτικές τιμές είναι από 0.5 έως 2 $ για κάθε GB τον χρόνο, με το Google Drive να προσφέρει ετήσια για το ποσό των 600 $ αποθηκευτικό χώρο της τάξης του 1 TB. Παρακάτω φαίνονται οι διαθέσιμοι δωρεάν αποθηκευτικοί χώροι των δημοφιλέστερων υπηρεσιών.
              
Dropbox
2GB (Επεκτάσιμη στα 18GB )
Amazon Cloud
5GB
Google Drive
5GB
Microsoft SkyDrive
7GB
Apple iCloud
5GB

Το συμπέρασμα για τις cloud υπηρεσίες.

  Αν αυτό που ψάχνετε είναι μια αξιόπιστη λύση αντιγράφων ασφαλείας για τα σημαντικά σας έγγραφα, τις φωτογραφίες ή τη μουσική σας, ή αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα έγγραφά σας είναι συγχρονισμένα και προσβάσιμα από διαφορετικές μηχανές, τότε οι υπηρεσίες στο σύννεφο είναι αυτό που αναζητάτε. Η Google και η Microsoft είναι οι καλύτερες επιλογές για πολλαπλούς τύπους αρχείων. Παρακάτω φαίνεται ποια υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε κάθε λειτουργικό σύστημα.


iOS
Android
Windows Phone
Dropbox
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
Amazon Cloud
ΟΧΙ
ΝΑΙ
--
Google Drive
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
Microsoft SkyDrive
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
Apple iCloud
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΟΧΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου