Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Βελτίωση της χρήσης πολλαπλών οθονών στα Windows 8.


  Όσο πλησιάζει η έκδοση του νέου λειτουργικού συστήματος από την Microsoft, βγαίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες που αφορούν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες του. Ένα νέο πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη πολλαπλών οθονών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με τη σύνδεση μιας δεύτερης οθόνης στον υπολογιστή σας έχετε αυτόματα δύο επιφάνειες εργασίας όπου μπορείτε να εργαστείτε παράλληλα!

  Μια εγκατάσταση πολλαπλών οθονών σας επιτρέπει να είστε πιο παραγωγικοί με τη χρήση περισσότερων παραθύρων. Το σκεπτικό των προγραμματιστών της Microsoft ήταν να διευκολύνουν τους χρήστες αλλά και τους ίδιους στις εργασίες τους. Για παράδειγμα θα μπορείτε να τρέχετε μια εφαρμογή σε μία οθόνη και σε μία άλλη θα μπορείτε να περιηγείστε στο διαδίκτυο ή να γράφετε ένα email.

  Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Microsoft οι κυριότερες διαφορές με παλιά λειτουργικά συστήματα είναι:
  • Η δυνατότητα προσαρμογής της επιφάνειας εργασίας τώρα υποστηρίζεται σε όλες τις οθόνες.
  • Βελτίωση της πρόσβασης εφαρμογών στις διάφορες οθόνες.
  • Σε αντίθεση με τα Windows 7, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην Έναρξη, στο ρολόι και σε όποια άλλη εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από κάθε οθόνη.
  • Υποστηρίζεται η δυνατότητα μεταφοράς μιας εφαρμογής από μία οθόνη στην άλλη, χάρη στη Metro-style διεπαφή χρήστη.

Επεξεργασία του φόντου της επιφάνειας εργασίας σε πολλές οθόνες

  Η προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας είναι πολύ δημοφιλές χαρακτηριστικό στα Windows 7. Στη χρήση όμως πολλών οθονών υπάρχει ένας περιορισμός: Μπορείτε να επιλέξετε μόνο μια εικόνα φόντου και αυτή αντιγράφετε και στις άλλες οθόνες. Στα νέα Windows η επεξεργασία της επιφάνειας εργασίας είναι προσαρμόσιμη σε κάθε οθόνη ξεχωριστά.

 
  • Εμφάνιση διαφορετικής επιφάνειας επεξεργασίας σε κάθε οθόνη. Με την επιλογή ενός προσωπικού θέματος, τα Windows 8 αυτόματα τοποθετούν διαφορετικό φόντο σε κάθε οθόνη. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια προβολή παρουσίασης εικόνων που θα αλλάζουν κυκλικά στις οθόνες ή να επιλέξετε συγκεκριμένη εικόνα για κάθε οθόνη.

  • Προβολή παρουσίασης πολλαπλών οθονών. Είναι φυσικό όλες οι φωτογραφίες να μην δείχνουν το ίδιο σε οθόνες διαφορετικού μεγέθους ή προσανατολισμού. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι προγραμματιστές της Microsoft πρόσθεσαν κατάλληλο κώδικα παρουσίασης που επιλέγει τις εικόνες που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε οθόνη.

  • Διαμοιρασμένο φόντο σε όλες τις οθόνες. Μπορείτε πλέον να επεκτείνεται ένα ενιαίο φόντο σε πολλές οθόνες. Υπάρχει επίσης ένα νέο πανοραμικό θέμα στις επιλογές προσωποποίησης των Windows 8.

 

Επιλογές γραμμής εργασιών πολλαπλών οθονών

 

  • Εμφάνιση κουμπιών εργασιών στην γραμμή εργασιών όταν ένα παράθυρο είναι ανοικτό. Με αυτή τη ρύθμιση, οι γραμμές εργασιών μιας οθόνης περιέχουν εικονίδια μόνο για τα παράθυρα βρίσκονται στη συγκεκριμένη οθόνη.
  •  Εμφάνιση κουμπιών εργασιών στην κύρια γραμμή εργασιών όταν ένα παράθυρο είναι ανοικτό.  Σε αυτή τη ρύθμιση η κύρια οθόνη έχει μια ειδική γραμμή εργασιών που περιέχει τα ενεργά παράθυρα όλων των οθονών. Όλες οι άλλες οθόνες έχουν μοναδικές γραμμές εργασιών.
  • Εμφάνιση κουμπιών εργασιών σε όλες τις γραμμές εργασιών.  Σε αυτή τη ρύθμιση, όλα τα παράθυρα είναι διαθέσιμα σε όλες τις γραμμές εργασιών. Αυτό βοηθά στην ενεργοποίηση οποιουδήποτε παραθύρου σε οποιαδήποτε οθόνη.

 Εκκίνηση και μεταφορά εφαρμογών τύπου Metro σε οποιαδήποτε οθόνη

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

  • Έναρξη. Μπορείτε να εμφανίσετε το κουμπί της έναρξης σε οποιαδήποτε οθόνη, απλά μετακινώντας το ποντίκι στη κάτω αριστερή γωνία. Πατώντας το κουμπί Windows από το πληκτρολόγιο ξεκινά την Έναρξη στην τελευταία οθόνη που εμφανίστηκε.
  • Μετάβαση σε εφαρμογή από οποιαδήποτε οθόνη. Μπορείτε να επιστρέψετε σε μια εφαρμογή σε οποιαδήποτε οθόνη, μετακινώντας το ποντίκι στην πάνω αριστερή γωνία.Πατώντας στη σμίκρυνση της εφαρμογής σας μεταφέρει στην εφαρμογή και στην οθόνη που αυτή εκτελείται.
  • Συντομεύσεις πληκτρολογίου. Εισάγονται νέες συντομεύσεις που στηρίζονται σε συντομεύσεις των Windows 7. Για παράδειγμα, Win+Pg Up ή Win+Pg Dn μετακινούν τις Metro εφαρμογές μεταξύ των οθονών.
  • Drag and Drop. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθέσετε μια Metro εφαρμογή σε οποιαδήποτε οθόνη.
 
  Σύμφωνα με τους προγραμματιστές της εταιρίας, στόχος τους είναι με τα Windows 8 να προσφέρουν μια μεγάλη εμπειρία Metro Style εφαρμογών και με νέες λειτουργίες να κάνουν την συνολική εμπειρία των χρηστών πραγματικά ξεχωριστή.

 
Πηγή: Microsoft Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου