Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Sono,η απλή συσκευή απομόνωσης των ενοχλητικών ήχων των αστικών κέντρων

Ο Αυστραλός σχεδιαστής Rudolf Stefanich σχεδίασε κάτι που όλοι έχουμε σκεφτεί ότι θα το θέλαμε. Το Sono είναι μία πολύ απλή συσκευή που ο ρόλος της είναι να απομονώνει τους άσχημους και ενοχλητικούς ήχους και να ενισχύει μόνο τους απαλούς και ήρεμους.


Καθημερινά είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε ήχους που προκαλούν θέματα υγείας και διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας. Τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των συνεχόμενων οικοδομικών έργων αλλά και λόγω της πολυκοσμίας είναι γεμάτα από «θόρυβο»,ο οποίος πολλές φορές καθιστά αδύνατη την ηρεμία που αναζητά κανείς στο εσωτερικό του προσωπικού του χώρου. Το Sono είναι η συσκευή που θα μπορεί να αποβάλλει και να διατηρεί αυτούς τους ήχους εκτός του εσωτερικού χώρου και παράλληλα να δίνει ένταση στους ήχους που προτιμά ο καθένας να ακούει.

Η λειτουργία του είναι ως εξής: Το Sono τοποθετείται στο παράθυρο και μέσω ειδικών ευαίσθητων μετρητών απαριθμεί τις δονήσεις που φτάνουν στο τζάμι λόγω του θορύβου που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο.Με τον τρόπο αυτό το τζάμι μετατρέπεται σε ένα μεγάφωνο έχοντας όλη τη γκάμα των ήχων που επικρατούν. Κατά την πρωτότυπη μέτρηση οι αισθητήρες του Sono αρχίζουν να «ακυρώνουν» τους δυνατούς θορύβους και σαν αποτέλεσμα το ηχητικό σήμα μειώνεται μέχρι και 12decibels απελευθερώνοντας άλλους πιο απαλούς ήχους με ηχητικό φάσμα 30-80 decibels. Φυσικά σε τέτοιο επίπεδο ακόμα κάποιος θα ακούει τους ήχους της κίνησης ή και άλλους δυνατούς θορύβους.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Sono δεν είναι ότι μπλοκάρει τους ενοχλητικούς θορύβους αλλά ότι τους αντικαθιστά με τους ευχάριστους.Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω τεχνητών μέσων όπως ηχογραφημένα βίντεο του Διαδικτύου. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τους φυσικούς ήχους που παράγονται ακριβώς έξω από το παράθυρο του σπιτιού μας.

Η συσκευή είναι στρογγυλή και αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους που λειτουργούν σαν κεραίες και δίνουν την δυνατότητα να φορτίζει μέσω δικτύου Wi-Fi. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην σταματά ποτέ τη λειτουργία του και να μην αποδυναμώνεται.

Αν και η συγκεκριμένη συσκευή ακόμα είναι ιδέα και όχι προς πώληση έχει ήδη λάβει βραβεία ευρεσιτεχνίας όπως το James Dyson Award και είναι ήδη αρκετά γνωστό στο κοινό και αναγνωρίσιμο. Το Sono βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης και περαιτέρω ελέγχου και το επόμενο πλάνο του σχεδιαστή είναι η επέκταση της συσκευής σε εφαρμογή για τα κινητά ούτως ώστε να φιλτράρει κανείς το ηχητικό του περιβάλλον όπου κι αν βρίσκεται.

Παρακάτω ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο που παρουσιάζει την ευεργετική λειτουργία του Sono εμπνευσμένο από την καθημερινότητα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου