Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Το safety stock και η σημασία του για τις σύγχρονες επιχειρήσεις

Το απόθεμα ασφαλείας (safety stock) ουσιαστικά αναφέρεται στην επιπλέον ποσότητα των αποθεμάτων  ή υλικών που πρέπει να διαθέτει μία επιχείρηση εκ των προτέρων προκειμένου να αποφύγει μία κατάσταση stock out,δηλαδή να ξεμείνει η αποθήκη από τα απαιτούμενα αποθέματα και τις απαιτούμενες προμήθειες. Κρατώντας επιπλέον  απόθεμα στην αποθήκη αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη πρακτική που χρησιμοποιούν εταιρίες  που ασχολούνται με βιομηχανία, εμπόριο καθώς και εταιρίες logistics.


ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Έχοντας εξασφαλίσει ένα επαρκές απόθεμα ασφαλείας οι επιχειρήσεις μπορούν άφοβα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ακόμα και αν η ζήτηση για τα παραγόμενα προϊόντα της επιχείρησης μεταβληθεί απροειδοποίητα. Ωστόσο, εκτός από τη ζήτηση των πελατών υπάρχουν και άλλες καταστάσεις οι οποίες  μπορούν να «σωθούν» έχοντας το απαραίτητο απόθεμα ασφαλείας και να γλιτώσουν την εκάστοτε επιχείρηση από την καταστροφή. Υλικοτεχνικές καθυστερήσεις, βλάβες μηχανημάτων, χαμηλή ποιότητα των παραγόμενων σειρών ή ακόμη και εργασιακές διενέξεις μπορούν να μεταβάλλουν τη ροή της  εφοδιαστικής αλυσίδας. Το απόθεμα ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει για να ανταποκριθεί η επιχείρηση στα προβλήματα που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις. Με λίγα λόγια το απόθεμα ασφαλείας συμβάλλει στην ικανοποίηση της ζήτησης των πελατών ακόμα και αν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω απρόβλεπτες καταστάσεις. 

ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού του αποθέματος ασφαλείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε επιχείρηση:

1.Μέθοδος σταθερού αποθέματος ασφαλείας
Ο τρόπος του σταθερού αποθέματος είναι η πιο κλασσική  μέθοδος που χρησιμοποιείται  από τις επιχειρήσεις. Πολύ σημαντική είναι η επικοινωνία με τους καθημερινούς πελάτες και αυτούς που συμμετέχουν στην παραγωγή για τη χρήση αυτής της μεθόδου. Βασισμένοι στην εμπειρία τους , οι υπεύθυνοι της επιχείρησης  αποφασίζουν για το ποια θα είναι η ποσότητα των επιπλέον πρώτων υλών και προμηθειών στην αποθήκη. Στη μέθοδο αυτή μετράει περισσότερο η εμπειρία του υπεύθυνου αποθήκης παρά οι υπολογισμοί στατιστικής . Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το ότι το απόθεμα ασφαλείας μπορεί να αλλάζει άνετα σε περίπτωση που υπάρχει έντονη εποχικότητα των προϊόντων  ή αλλαγή της φάσης ζωής του εκάστοτε προϊόντος. Φυσικά μία τέτοια μέθοδος δεν μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική σε μεγάλες επιχειρήσεις με εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα που χρειάζονται συγκεκριμένες  τιμές αποθεμάτων.

2.Μέθοδος υπολογισμού με βάση το χρόνο
Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο το απόθεμα ασφαλείας υπολογίζεται με βάση τον απαιτούμενο αριθμό αποθεμάτων ή προμηθειών που χρειάζονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επομένως , ο αριθμός των προϊόντων που πωλούνται τυπικά σε μία μέρα θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το 7 ή το 30 για να υπολογιστεί το απαιτούμενο στοκ για μία εβδομάδα ή ένα μήνα. Για να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός του απαιτούμενου αποθέματος ασφαλείας  χρησιμοποιούνται στατιστικά μοντέλα και αλγόριθμοι που υπολογίζουν την προβλεπόμενη και πραγματική ζήτηση και χρήση .

3.Μέθοδος του ποσοστού της ζήτησης κατά τη διάρκεια του χρόνου παράδοσης της παραγγελίας

Ως χρόνος παράδοσης παραγγελίας ορίζεται  ο χρόνος που χρειάζεται ένα προϊόν να παραγγελθεί και να φτάσει στην αποθήκη της επιχείρησης. Αποτελεί πολύ κρίσιμη περίοδο στο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς υπάρχει μεγάλο ρίσκο να μείνει η επιχείρηση χωρίς απόθεμα όσο οι παραγγελίες είναι στην διαδικασία της μεταφοράς. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας ο υπολογισμός της ζήτησης των προϊόντων που θα γίνει για εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τους ειδικούς των logistics,φυσικά με τη χρήση περίπλοκων υπολογιστικών,στατιστικών μοντέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου