Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Στο "κυνήγι" για το εργόσημο!


Από τις 20 Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των περιστασιακά απασχολούμενων... και από σήμερα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η έκδοση του εργόσημου από τα ΕΛ.ΤΑ και στις 20 Σεπτεμβρίου από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Με την εφαρμογή αυτού του νόμου λοιπόν, παύει η οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μεταξύ παρόχου και αποδέκτη υπηρεσιών και αντικαθίσταται με το εργόσημο το οποίο ο περιστασιακά απασχολούμενος καλείται να εξαργυρώσει, με παρακράτηση ενός ποσού υπέρ του ασφαλιστικού του φορέα .

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το μέτρο έχει σκοπό να συμβάλλει στην προστασία του περιστασιακά εργαζόμενου και στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ποιους αφορά:
"α) Το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ. (...)
β) Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α΄)."

Ποια είναι η διαδικασία:
"Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπο πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου Φ.Κ.Α..
Το εργόσημο εκδίδεται, σε διπλότυπο ή σε δύο αποκόμματα, φέρει μοναδικό αλγοριθμικό αριθμό που εξασφαλίζει τη γνησιότητά του και αποτελεί τίτλο αξίας από τη στιγμή της έκδοσής του. Επί του αντιτύπου - αποκόμματος για τον εργοδότη αναγράφονται κατά την έκδοση του εργοσήμου τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Ο φορέας έκδοσης του εργοσήμου.
β) Ο αρμόδιος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΓΑ ή ΙΚΑ).
γ) Ο μοναδικός αριθμός του εργοσήμου.
δ) Ο ΑΜΚΑ του εργοδότη
ε) Τα ονομαστικά στοιχεία του εργοδότη,. 
στ) Το ποσό του εργοσήμου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και την ονομαστική αξία του εργοσήμου και κατ' επέκταση την αμοιβή του εργαζομένου.
ζ) Με βάση την επιλογή ΦΚΑ (φορέα κοινωνικής ασφάλισης) και το είδος της παρεχόμενης εργασίας, αναγράφονται στο εργόσημο οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές της συγκεκριμένης κατηγορίας
η) Η ημερομηνία έκδοσης του εργοσήμου.
θ) Η ημερομηνία λήξης του εργοσήμου.
Τα εργόσημα δύναται να διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα των Φ.Κ.Α., από τις συνεργαζόμενες με τους Φ.Κ.Α. τράπεζες και υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.
Εργόσημο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη μπορεί να ακυρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του. Στην περίπτωση αυτή επιστρέφεται το καταβαλλόμενο ποσόν. Η επιστροφή γίνεται αποκλειστικά από το φορέα έκδοσης, εντός του προβλεπόμενου χρόνου ακύρωσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομιστούν στο φορέα έκδοσης και τα δύο αντίτυπα - αποκόμματα του εργοσήμου
(αντίτυπο για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο).
Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζόμενους (...) ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές.
Ο εργοδότης ως αμοιβή για την παρεχόμενη σε αυτόν υπηρεσία/εργασία, παραδίδει στον εργαζόμενο το εργόσημο (το αντίτυπο για τον εργαζόμενο) αντί χρηματικής αμοιβής. Στο αντίτυπο που προορίζεται για τον εργοδότη συμπληρώνονται τα στοιχεία του εργαζομένου (ΑΜΚΑ ή ονομαστικά στοιχεία) και η ημερομηνία πληρωμής και ο εργαζόμενος υπογράφει επί του αντιτύπου για τον εργοδότη, επιβεβαιώνοντας την παραλαβή του εργοσήμου. Από τη στιγμή της παράδοσης ως εργόσημο νοείται το αντίτυπο-απόκομμα για τον εργαζόμενο.
Ο εργαζόμενος απευθύνεται για την εξαργύρωση στον πιστωτικό φορέα που εξέδωσε το εργόσημο - ή και σε άλλο πιστωτικό φορέα που έχει τη δυνατότητα εξαργύρωσης αυτού - με τον ΑΜΚΑ του, εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του εργοσήμου. Ο χρόνος ισχύος του ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής το εργόσημο δε μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το καθαρό πληρωτέο ποσό και μεταφέρονται σε πίστωση του λογαριασμού του αρμόδιου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οι αναλογούσες προεισπραχθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή εκ των οποίων το ένα τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί, το άλλο φυλάσσεται από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους ο Φ.Κ.Α. στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο."

Το ποσό του εργοσήμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 ευρώ. 
Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής εργοσήμου που δεν έχει εξαργυρωθεί, μόνο ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανέκδοση του εργοσήμου υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον φορέα έκδοσης καθώς και επίσημη δήλωση απώλειας.
"Οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου. Ως δικαιολογητικό για την εφαρμογή του παρόντος συνυποβάλλεται με την φορολογική δήλωση η ετήσια απολογιστική κατάσταση του Φ.Κ.Α. που έχει σταλεί στον εργοδότη."

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο του νόμου 3863 εδώ...

Πηγές:
ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α')
ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου