Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ 151 ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Κατατέθει χθες στη Βουλή από τον ειδικό γραμματέα των ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κυριακού, εγκύκλιος που θέτει 151 ΔΕΚΟ και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο νέο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας.

Στην πρώτη φάση του θεσμού αυτού θα πρέπει οι παραπάνω φορείς και οργανισμοί να υποβάλουν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2011 τις προτάσεις για το προσωπικό που θα οδηγηθεί στην εφεδρεία και το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αναλογεί σε τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα.

Τα έξι κριτήρια επιλογής του προσωπικού σε αυτή τη φάση, που προσδιορίζονται με την εγκύκλιο του κ. Κυριακού και οδηγούν σε εργασιακή εφεδρεία, είναι τα εξής:

  1. Οι έχοντες θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα
  2. Όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία
  3. Όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εδώ με λίγα λόγια πριμοδοτούνται οι κάτοχοι ειδικών γνώσεων,όπως είναι το διδακτορικό δίπλωμα, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών,η γνώση ξένων γλωσσών και ο χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή)
  4. Εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων
  5. Εργαζόμενοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και
  6. Εργαζόμενοι γραμματειακής υποστήριξης
Αν με τα πρώτα τρία κριτήρια δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό τουλάχιστον 10% του προσωπικού τους, τότε θα περάσουν και στα επόμενα τρία κριτήρια επιλογής.

Οι διοικήσεις των φορέων έχουν διορία δύο εβδομάδες και όπως είναι προφανές, οι πρώτοι εργαζόμενοι που θα περάσουν στο εργασιακό καθεστώς της εφεδρείας πιθανότατα διανύουν τον τελευταίο μήνα απασχόλησής τους. Από τον επόμενο μήνα οι υπάλληλοι που επιλέχτηκαν με τα παραπάνω κριτήρια, θα αμείβονται μόλις με το 60% του βασικού τους μισθού για 12 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, σε ποσοστό 10% των θέσεων τακτικού προσωπικού και 30% των θέσεων ορισμένου χρόνου, ενώ αν τελικά δεν επανενταχθούν θα οδηγηθούν σε απόλυση.

Σε δεύτερη φάση, αν οι φορείς απασχολούν πάνω από 100 εργαζομένους μετά τη μείωση του προσωπικού λόγω εργασιακής εφεδρείας, θα πρέπει προχωρήσουν στη διαδικασία αξιολόγησής των υπόλοιπων εργαζόμενων εντός δύο μηνών. Η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ ενώ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει το τελικό πόρισμα αξιολόγησης του προσωπικού. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από αυτή την αξιολόγηση θα περάσει και αυτό σε εργασιακή εφεδρεία.

Και όπως είναι φυσικό εδώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα όπως:
Θα «θυσιαστεί» αξιοκρατικά το «πλεονάζον» προσωπικό ή θα δουν την πόρτα χρήσιμοι υπάλληλοι, επειδή έτυχε η σύμβασή τους να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και ο μισθός τους να είναι ενός άλφα ποσού;
Ποιος θα κρίνει ποιοι θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία και θα λαμβάνουν, για ένα χρόνο το 60% του μισθού τους και μετά την παρέλευση χρόνου εφόσον δεν έχουν απορροφηθεί από το Δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας;

Ακόμα περισσότερο όμως υπάρχουν κι εκείνοι που χαρακτηρίζουν άκυρη την επιλογή ορισμένων εκ των παραπάνω φορέων. "Κενή περιεχομένου και ουσίας είναι η λίστα με τους οργανισμούς, που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καθώς το 20% εξ αυτών έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί, ενώ πολλοί εκ των φορέων δεν έπρεπε να βρίσκονται καν στον σχετικό κατάλογο, αφού εξαιρούνται των διατάξεων του Ν.  3986/2011." , δηλώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κουκάκης για την www.24h.gr.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων με τους υπαλλήλους σε εργασιακή εφεδρεία, τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του μέτρου θα είναι συνεχής, θα ανανεώνονται από το ΑΣΕΠ κάθε τρεις μήνες και ο Ενοποιημένος Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού θα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Ο χρόνος παραμονής του εκάστοτε υπαλλήλου στον Πίνακα εξαρτάται από το πού θα κατευθυνθεί στη συνέχεια. Το προσωπικό που μεταφέρεται σε φορείς του Δημοσίου καταλαμβάνοντας τακτικές θέσεις διαγράφεται από τον πίνακα. Όσοι όμως απασχοληθούν σε θέσεις ορισμένου χρόνου ή επιλέξουν τη μερική απασχόληση δεν διαγράφονται από τον πίνακα και ο χρόνος απασχόλησής τους δεν προσμετράται ως χρόνος παραμονής σε αυτόν. Ο χρόνος ένταξης στον πίνακα μοριοδοτείται μετά το πρώτο έτος με 70 μονάδες ανά έξι μήνες. Δημιουργείται έτσι μια νέα κατηγορία νομάδων υπαλλήλων οι οποίοι θα απασχολούνται διαδοχικά σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου καλύπτοντας καθορισμένες ανάγκες και εποχικά κενά. Στις περιπτώσεις που ισοβαθμούν περισσότεροι υπάλληλοι η επιλογή θα γίνεται βάσει ηλικιακών και οικογενειακών κριτηρίων.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα στο άρθρο για «Το Βήμα της Κυριακής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου