Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Άρχισε να λειτουργεί αποδοτικά το ΕΣΠΑ;

1029 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,19 δις ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το τελευταίο εξάμηνο!




Τον τελευταίο καιρό όποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ και έχει ενημέρωση για τα επενδυτικά προγράμματα που ανακοινώνονται αλλά και για εκείνα που ήδη τρέχουν θα του έχει κάνει αίσθηση η πλειάδα των προγραμμάτων. Ειδικά αν είχε την αντίστοιχη εικόνα των προηγούμενων εξαμήνων. Οι πολυαναμενόμενες αλλαγές αλλαγές που ήδη υλοποιήθηκαν με σκοπό την απλοποίηση, αποκέντρωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του, φαίνεται πως άρχισαν να αποδίδουν, ώστε να γίνει πιο ευέλικτο και ένα δυναμικό εργαλείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα έχει αυξηθεί κατά πολύ και τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται:

  • Απεγκλωβισμός 2,4 δις € κοινοτικών πόρων από νεκρά έργα και εκχωρήσεις. (έργα που δεν προχωρούσαν, έργα που στο τέλος των χρονοδιαγραμμάτων δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί ή που δέσμευαν πόρους χωρίς αυτοί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα αυτά τα χρήματα προέρχονται:
    1. Από τη μείωση των νεκρών εντάξεων κατά 38% (Μέσα σε τρεις μήνες από 5,5 δις € το Μάιο, μειώθηκαν πλέον σε 3,4 δις €).
    2. Από τη μείωση των νεκρών εκχωρήσεων κατά 24% (εξοικονόμηση 320 εκ € από το Μάιο μέχρι σήμερα).
    3. Την ένταξη 1000 νέων έργων αξίας 2,23 δις € καθώς και νέων συμβάσεων (1,28 δις €), το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
    Αυτό γίνεται όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες για να υπάρξει χώρος για πραγματικά ώριμα και χρήσιμα έργα, τα οποία ήδη εντοπίζονται και έρχονται προς ένταξη.
  • Αύξηση του ετήσιου στόχου κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 19,5% το β΄ τρίμηνο του 2011 από 4,3% το α΄ τρίμηνο του 2011.
  • Τα Περιφερειακά προγράμματα που στο πρώτο τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,4 % του στόχου το δεύτερο τρίμηνο κάλυπταν το 17,3%, δηλαδή σημείωσαν αύξηση 293%.
  • Παράλληλα έχουν κατατεθεί προτάσεις για έργα  περίπου στο 60% των Προγραμμάτων μέχρι σήμερα, και θα επεκταθούν σε όλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Άλλα αξιόλογα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου που έγιναν γνωστά στις αρχές του μήνα:
  • Από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2011, εντάχθηκαν συνολικά 1029 νέα έργα στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 3,19 δις ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 966 έργα (προϋπολογισμού 3,18 δις ευρώ) και 63 δράσεις τεχνικής βοήθειας, απαραίτητες για την υλοποίηση των έργων.
  • Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται 90 νέα έργα για το περιβάλλον, 18 έργα για τις μεγάλες υποδομές και τα δίκτυα μεταφορών, 105 δράσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με νέα πληροφοριακά συστήματα και τεχνολογικά εργαλεία, αλλά και δεκάδες άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό
Για περισσότερα και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα (ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα ή ανά περιφερειακό πρόγραμμα) σας παραπέμπουμε στη σελίδα του ΕΣΠΑ .

Τέλος όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο 95% και με βάση τις πληρωμές που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει,  αναμένεται να επιστραφούν στον προϋπολογισμό αναδρομικά άμεσα 875 εκ €, ενώ με βάση τις πληρωμές που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ως το τέλος του 2011 υπολογίζονται άλλα 400 εκ €. Άρα, έχουμε μια συνολική εξοικονόμηση για το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) περίπου 1,275 δις €».

Το μέλλον βέβαια θα δείξει κατά πόσο θα συνεχιστεί η πορεία αυτή και κατά πόσο θα υπάρξουν τα αναγκαία για την οικονομία αλλά και για τους ανθρώπους της αποτελέσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου