Τα social media έχουν πλέον χαράξει ένα νέο δρόμο σε ότι αφορά το μάρκετινγκ και αυτό γιατί πλέον οι μαρκετίστες λόγω του social web δεν μιλάνε στο κοινό αλλά μιλάνε με το κοινό. Tα μέσα που διαθέτουν με τις κατάλληλες στρατηγικές μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη του κοινού μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργώντας ένα πανδαιμόνιο. Η προτίμηση του κοινού στα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης μειώνεται σταθερά ενώ οι χρήστες του internet αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 70%. Γι’αυτό όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται στο δικτυακό μάρκετινγκ, κατανοώντας πλέον τη στροφή του κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καταναλωτές στρέφονται στο internet γιατί αυτό τους δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση στο εκάστοτε προϊόν και την εταιρία που το παράγει και όσοι marketers δεν ακολουθήσουν την τάση που τους θέλει να αλληλεπιδρούν με το κοινό θα χάσουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού. Το web έχει τέτοια επίδραση στη ζωή των ανθρώπων, όπως είχε παλιά η τηλεόραση. Το κοινό απαιτεί πλέον άμεση πληροφόρηση για οποιαδήποτε ανάγκη του, ενώ η αληθινή δουλειά του marketer έχει γίνει η συγκέντρωση και ο πολλαπλασιασμός των πελατών με 2 τρόπους:
α)παρέχοντας ελκυστικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα και στο δικτυακό περιβάλλον που θέλουν να επισκεφτούν και
β) συμμετέχοντας σε δημόσιες συζητήσεις που γίνονται on line.
Παρακάτω απαριθμούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας μέσω των social media.
Παρακάτω απαριθμούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας μέσω των social media.
1. Παρακολούθηση των δικτυακών χώρων που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή και κίνηση από χρήστες. Αυτό μεταφράζεται στις εξής ερωτήσεις: ποιές είναι οι μεγαλύτερες δικτυακές κοινότητες και για ποιά πράγματα συζητάνε? Υπάρχει σχετικό περιεχόμενο που μας αφορά?
2. Στρατολόγηση ανθρώπων που θα δημιουργήσουν έναν πυρήνα που θέλει να συζητάει τα πάντα σχετικά με την εταιρία, τα προϊόντα της και οτιδήποτε άλλο την αφορά.
3. Αξιολόγηση των πλατφορμών, υπό την έννοια ότι πρέπει κανείς να κατανοήσει ποιά από όλες εξυπηρετεί τους στόχους της κάθε εταιρίας. Αυτό εξαρτάται από το ποιούς θέλουμε να προσεγγίσουμε, ενώ δεν υπάρχει συνταγή για το αν θα χρησιμοποιήσουμε ένα blog, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ( facebook), μια δικτυακή κοινότητα ή μηχανές κατάταξης μέσω της δημοφιλίας του website, όπως είναι το google, το yahoo και άλλα. Μπορεί στους δικούς μας στόχους να ταιριάζει ένα, δύο ή συνδυασμός και των τεσσάρων.
4. Εμπλοκή των ενδιαφερομένων. Αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία εκείνου του περιεχομένου που θα κάνει τους χρήστες να συζητούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
5. Μέτρηση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη από όσο νομίζουμε γιατί πρέπει να αξιολογηθούν οι μετρήσεις που όντως χρειάζεται να γίνουν και είναι σχετικές.
6. Προώθηση. Αν και κάποια sites όπως το you tube δεν χρειάζονται προώθηση, μια εταιρία πρέπει να προσεγγίσει πολλές και διαφορετικές κοινότητες, ώστε τα social media να έχουν αποτέλεσμα κάνοντας τους χρήστες να επισκεφτούν πολλές φορές τα sites και να κατεβάσουν περιεχόμενο.
7. Βελτίωση. Η βελτίωση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, προσθέτοντας συνεχώς νέα ενδιαφέροντα στοιχεία στο site κάνοντάς το όλο και πιο ελκυστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου