Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Samsung Galaxy S4: Δύο νέες λειτουργίες SmartPause και Floating Touch


Οι πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες του νέου Samsung Galaxy S4 είναι οι Floating touch και SmartPause λειτουργίες. Το SmartPause είναι μια επέκταση του SmartStay, δηλαδή μια λειτουργία face-tracking, χαρακτηριστικό που έκανε το ντεμπούτο του με το Galaxy S3. Με τη λειτουργία SmartStay παρατηρούσαμε το σβήσιμο της οθόνης όταν απομακρύναμε το πρόσωπο μας από το τηλέφωνο ή κοιτούσαμε προς μια άλλη κατεύθυνση, τώρα με το SmartPause σταματάει αυτόματα η αναπαραγωγή πολυμέσων-βίντεο όταν απομακρυνόμαστε ή κοιτάμε αλλού.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν το SmartPause είναι προέκταση του SmartStay το οποίο και χρησιμοποιεί την ανίχνευση του προσώπου ή αν διαθέτει κάποια λειτουργία παρακολούθησης-ανίχνευσης του ματιού. Μια πληροφορία που έχει διαρρεύσει υποστηρίζει ότι η Samsung με το νεο μοντέλο της το S4 έχει στόχο να συμπεριλάβει την αναγνώριση-παρακολούθηση των ματιών και επίσης η Samsung έχει επινοήσει τις εντολές για την μετακίνηση και την παύση των δεδομένων-πολυμέσων μέσω των ματιών. Μέχρι στιγμής όμως καμία από τις πληροφορίες που έχουμε δεν μπορεί να το υποστηρίξει με βεβαιότητα.
Μια ακόμη αξιόλογη λειτουργία του νέου Galaxy S4 είναι το floating touch που στην πραγματικότητα  εφευρέθηκε από τη Sony και έκανε το ντεμπούτο της το 2012 στο Xperia Sola. Το floating touch είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η λέξη, δηλαδή αντί να αλληλεπιδρά το δάχτυλο με την οθόνη, θα μπορεί από απόσταση περίπου 20mm να διαβάζει την κίνηση του δάχτυλου.
Η φιλοσοφία πίσω από την τεχνολογία του floating touch είναι πραγματικά αρκετά απλή. Όπως ίσως γνωρίζετε, τα περισσότερα smartphones και tablets χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως χωρητική αφή(capacitive touch) -δηλαδή ένα αόρατο πλέγμα των ηλεκτροδίων XY μπροστά από την οθόνη. Όταν αγγίζετε την οθόνη, το δάχτυλό σας αλλάζει την τάση διασταυρώνοντας τα ηλεκτρόδια και προκαλώντας αυτό που είναι γνωστό ως μια εκδήλωση αφής (το οποίο στη συνέχεια εκτελείται-γίνεται από το λειτουργικό σύστημα). Βασικά, αν κάνετε τα ηλεκτρόδια αρκετά ευαίσθητα, και τρέχουν με αρκετή ταχύτητα μέσα τους,  μπορείτε να αυξήσετε το εύρος στο οποίο εντοπίζεται και απευθύνεται το δάχτυλό σας. Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές κατά την προσπάθεια για την υποστήριξη τόσο του multitouch (αμοιβαία χωρητικότητα) όσο και floating touch(αυτό χωρητικότητα) στην ίδια οθόνη, αλλά ούτε η Sony (και τώρα η Samsung) δεν μπορεί να τα ξεπεράσει αυτά με το λογισμικό.
Έχουμε τώρα σχεδόν μια πλήρη ιδέα για το τι να περιμένουμε κατά την άφιξη του Galaxy S4. Ένα smartphone που είναι ουσιαστικά το ίδιο με το Galaxy S3, αλλά λίγο μεγαλύτερο (4,99-ίντσες έναντι 4,8-ιντσών οθόνη) και αρκετά γρηγορότερο τέσσερις Cortex-A15 πυρήνες και τέσσερις Cortex-A7 έναντι τεσσάρων πυρήνων Cortex-A9 πυρήνες). Το S4 θα υποστεί μερικές τροποποιήσεις λογισμικού, αλλά τα SmartPause και floatingtouch θα  είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου