Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ultra HD 4K Resolution


Ιστορικά  έχει επικρατήσει ότι οι όροι 2Κ και 4Κ αναφέρονται στην απόδοση μιας συστοιχίας ενός σαρωτή γραμμών προβολής ( line array scanner scanning film), έτσι λοιπόν κάθε πλαίσιο εικόνας που σαρώνεται σε 4Κ ανάλυση, θα αποτυπώνεται με τέσσερις χιλιάδες κόκκινα, τέσσερις χιλιάδες μπλε και τέσσερις χιλιάδες πράσινα εικονοστοιχεία. Όσων αφορά τους αισθητήρες κίνησης εικόνας στις κάμερες η λέξη pixel είναι πολύ πιο περίπλοκη. Παλιά υπήρχε στενή σχέση μεταξύ των όρων photosites και pixels.  Οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας λοιπόν που διέθεταν 3 αισθητήρες (ένα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα μπλε photosites) δημιουργούσαν  1 RGB pixel.
Στην έκθεση consumer electronic show του προηγούμενου μήνα παρουσιάστηκε η ανάλυση Ultra HD 4K που θα φέρει την επανάσταση στον κόσμο των τηλεοράσεων και των monitor μέσα στα επόμενα χρόνια. Για την ιστορία, 4K ή UHD αναλύσεις οθόνης αναφέρονται σε οθόνες με συστοιχία περίπου 4.000 οριζόντιων pixels. Αυτό είναι το διπλάσιο των οριζόντιων pixels μιας τυπικής 1080p full-HD οθόνης του υπολογιστή πράγμα που αποτελεί μεγάλο άλμα για την τεχνολογία.

Η τεχνολογία στην ανάλυση οθονών των υπολογιστών παρουσιάζει κάμψη τα τελευταία χρόνια και ειδικά στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Το HDTV είναι η ανάλυση 1920x1080 pixels (αλλιώς γνωστό και ως 1080p) . Αλλά αν πάρετε την αγορά στο σύνολό της, αυτό που βλέπετε είναι μια ενοποίηση γύρω από το 1080p. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε απλώς να αλλάξει. Μεγάλη επανάσταση μετά την εμφάνιση της full hd 1080p τεχνολογίας δημιουργήθηκε με την δημιουργία των IPS panels στις οθόνες των υπολογιστών και στις τηλεοράσεις καθώς υποστηρίζουν μεγαλύτερη γωνία θέασης αλλά και καλύτερη ποιότητα εικόνας που τείνει στο φυσικό κυρίως για οθόνες led που αναπαριστούν πιο έντονα τα χρώματα.
Το PC είναι η τέλεια πλατφόρμα 4K
Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία 4Κ θα είναι περισσότερο χρήσιμη σε έναν υπολογιστή από ότι σε μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας καθώς θα μπορούν να βελτιστοποιηθούν περισσότερες εφαρμογές μέσω του υπολογιστή. Θα μπορούσε να τρέξει τα παιχνίδια σε πάρα πολύ υψηλότερη ανάλυση , αν και θα χρειαστεί κάποια πολύ πιο ισχυρή δύναμη επεξεργασίας γραφικών για να οδηγήσει μια 4K οθόνη σε εγγενή ανάλυση. Με μια 4K τηλεόραση, λόγω του ότι δεν έχουν υιοθετήσει όλα τα τηλεοπτικά μέσα την τεχνολογία 4Κ, το πιο  πιθανό είναι να προβάλλει  με ανάλυση 1080p. Τα καλά νέα είναι ότι η προοπτική της προσιτής 4K οθόνης υπολογιστών αρχίζει να φαίνεται ρεαλιστική. Πριν από μερικά χρόνια, μια 4K οθόνη κόστιζε περίπου $ 50.000 ή περισσότερο. Στο CES τον Ιανουάριο, η Sharp επέδειξε μια 32-ιντσών οθόνη 4Κ που η τιμή της ήταν κοντά στα $ 5.000.
Η τιμή των pixels.
 Η Intel έχει έδωσε μεγάλο βάρος στην ιδέα αυτή. Τον περασμένο Απρίλιο προέβλεψε ότι το 2013 θα είναι η χρονιά που οι οθόνες υψηλής πυκνότητας pixel πραγματικά θα φέρουν την επανάσταση στον χώρο του υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου