Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τα “άγνωστα” εισερχόμενα μηνύματα του Facebook


Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του Facebook δεν μπαίνουν συχνά στο κόπο να ελέγξουν τις ενημερώσεις-ειδοποιήσεις τους. Είναι εκείνη η περιοχή πάνω στην αριστερή γωνία της οθόνης με τα μικρά «άσπρα» διακριτικά γραμματάκια μέσα σε ένα κόκκινο μικρό πλαίσιο  Κοιτάζοντας από αριστερά προς τα δεξιά, αυτά τα μικρά εικονίδια μεταφράζονται ως εξής: Αιτήματα φιλίας (friend requests), Εισερχόμενα μηνύματα (inbox), και Ειδοποιήσεις (notifications).
Κανονικά τα τρία αυτά εικονίδια θα πρέπει να έχουν την ίδια σημασία για τον χρήστη, σαν τα εισερχόμενα μηνύματα, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να ελέγχονται και εκκαθαρίζονται σε τακτική βάση.

Αλλά ας μιλήσουμε για τα Εισερχόμενα μηνύματα για μια στιγμή. Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το εικονίδιο, θα δείτε μια λίστα με τα μηνύματα (e-mail, inbox), που έχετε λάβει από άτομα που γνωρίζετε ή ακόμη και τις συνομιλίες που έχετε πραγματοποιήσει με τα άτομα από τις πιο πρόσφατες έως και τις πιο παλιές.
Ωστόσο, αυτό που είναι πολύ εύκολο να παραβλέψουμε στο χώρο των μηνυμάτων είναι το "Άλλο" (other) μια επιλογή, η οποία είναι ανενεργή και μετά βίας ορατή από την κορυφή του πλαισίου των inbox. Αν κάνετε κλικ εκεί, μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Έχετε μεταβεί στα άγνωστα εισερχόμενα inbox του Facebook . Έκπληκτος,αντιλαμβάνεστε ότι έχετε έναν ακόμη φάκελο εισερχομένων που δεν ξέρατε ότι είχατε. Σύμφωνα με το Facebook, ο Άλλος αυτός φάκελος είναι η περιοχή όπου θα βρείτε τα μηνύματα inbox αλλά και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που έχουν φιλτραριστεί από τα εισερχόμενα σας με άλλα λόγια, τα μηνύματα από χρήστες  που ίσως δεν γνωρίζετε. Τώρα, μπορεί να μην έχετε καθόλου τέτοια μηνύματα. ή μπορεί να έχετε έναν τόνο από αυτά, όλα μη αναγνωσμένα και αναπάντητα. Κι όμως ελπίζατε ότι δεν υπήρχε τίποτα σημαντικό εκεί, όπως, πριν από δύο χρόνια.
Αυτό είναι μια μαύρη τρύπα που πηγαίνει χέρι-χέρι με την τιμολογιακή πολιτική που πρόκειται να υιοθετήσει το Facebook για τα μηνύματα όπου οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν ένα μήνυμα με αντίτιμο 1$ και το μήνυμα αυτό να παραδοθεί στον παραλήπτη αλλά στον φάκελο με τα εισερχόμενα και όχι με τα “άλλα”. Αυτό εκτιμάται ότι είναι σχέδιο των τραπεζών για να συγκεντρώσουν χρήματα αφού μέχρι τώρα ελάχιστοι χρήστες γνωρίζουν για την ύπαρξη αυτού του φακέλου.
Έτσι, παρουσιάζουν αυτήν την ανακοίνωση ως μια υπηρεσία ειδοποίησης αλλά και αν κάποιος χρήστης θέλει να αλλάξει τις επιλογές-προτιμήσεις του στα μηνύματα το Facebook προσφέρει έναν πολύ πρακτικό τρόπο και ο χρήστης μπορεί να μεταβεί στην ενότητα “φιλτράρισμα”για να κάνει τις αλλαγές του όπως αυτός επιθυμεί. Εκτός από αυτό, θα δείτε και την επιλογή “Επεξεργασία προτιμήσεων”, αφού πρώτα κάνετε κλικ σε ένα από τα μηνύματα μέσα στο φάκελο σας. Διατυπώνονται κατά καιρούς πολλές σκέψεις σχετικά με την ομαλή εξέλιξη αυτής της πλατφόρμας μηνυμάτων ώστε να μην προκαλέσει ξαφνικά τη σύγχυση των χρηστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου