Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το ‘’νόμιμο’’ είναι και ‘’ηθικό’’ ;


Δανείζομαι τον παραπάνω τίτλο για να σας παρουσιάσω όχι κάποιο πολιτικό θέμα αλλά για το μεγάλο διαζύγιο της Wikipedia με την Godaddy. Τα αίτια του διαζυγίου της μεγαλύτερης ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδειας  Wikipedia να σταματήσει τη συνεργασία της με την Godaddy ίσως τον μεγαλύτερο καταχωρητή domains στον κόσμο ήταν η διαφορά που δημιουργήθηκε σε θέματα ηθικής μεταξύ των δύο εταιρειών.



Ενώ βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου μία μεγάλη μερίδα από ανθρώπους του marketing  και του επιχειρηματικού κόσμου δίνει έμφαση στην ειλικρίνεια και την διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ της εταιρείας και των πελατών της, δεν μπορεί ένας κολοσσός όπως η  Godaddy να αδιαφορεί για το πώς αντιμετωπίζουν οι πελάτες της κάποια ευαίσθητα και σημαντικά θέματα. Με την κίνηση της εταιρεία να υποστηρίζει το Stop Online Piracy Act (SOPA), σε μετάφραση Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ» ή  «Νόμος κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο»  ήρθε σε αντίθεση με τον ιδρυτή της Wikipedia Jimmy Wale ή πιο συγκεκριμένα με την ηθική και την λογική του κ.Wale. Σαν αποτέλεσμα ήταν η απομάκρυνση των λογαριασμών της Wikipedia από την Godaddy στην εταιρεία  MarkMonitor. Η Wikipedia βλέπουμε ότι επέλεξε μία εταιρεία με μεγαλύτερο κόστος για αυτήν μεν, μένοντας όμως σταθερή στη νοοτροπία της  ως μία ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια για όλους δε. Μετά την αποχώρηση της Wikipedia ακολούθησαν και πάρα πολύς κόσμος που διαφωνούσε κι αυτός με την πολιτική της Godaddy.

H σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξηγώντας ότι η μεταφορά ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ενώ σε ό,τι αφορά τη σχέση της με το GoDaddy αναφέρει τα εξής:

"Η αποχώρηση από το GoDaddy ήταν εδώ και καιρό στις προθέσεις μας, γιατί το νομικό μας τμήμα θεωρούσε πως η εταιρεία δεν ανταποκρινόταν με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των domain μας, και γι’ αυτό αρχίσαμε να αναζητούμε ενεργά άλλους παρόχους τον Δεκέμβριο του 2011.’’



Κλείνοντας προς περισυλλογή όλων μας είναι τι στάση θα κρατήσουμε εμείς απέναντι στις εταιρείες που αδιαφορούν για τον κοινωνικό τους ρόλο εξυπηρετώντας μόνο τα διάφορα ‘’λόμπι’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου