Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ACTA μία παγκόσμια απειλή για την ελευθερία



Ενώ το Internet ξεκίνησε ως ένας τόπος όπου χρήστες από όλο  τον κόσμο μπορούν να διακινούν ιδέες και να ανταλάσουν πληροφορίες παντώς τύπου, αυτό φαίνεται να αλλάζει σήμερα. Εκατοντάδες διαδηλώσεις,  χιλιάδες άτομα που συμμετέχουν σε αυτές και δεκάδες χιλιάδες  uploads σε blogs,  Facebook , Twitter και  άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτύρονται για τη νέα Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης ,γνωστή και ως (ACTA).



Η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης γνωστή και ως (ACTA) είναι μια ολιγομερής διεθνής συνθήκη με σκοπό την εγκαθίδρυση διεθνών προτύπων για την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την στοχοποίηση της απομίμησης των αγαθών, των γενόσημων φαρμάκων  και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, και να δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό όργανο πέρα από τα ήδη υπάρχοντα, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων La Quadrature du Net αναλύοντας το κείμενο της τελικής συμφωνίας, αλλά και άλλες οργανώσεις που μάχονται εναντίον του περιορισμού των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών έχουν επισημάνει πολλά κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν με τη συμφωνία. Μεταξύ αυτών:
1. Δημιουργία ενός ιδιωτικοποιημένου δικτύου λογοκρισίας: Οι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης μετατρέπονται σε επιτηρητές των διαδικτυακών συμπεριφορών των χρηστών τους, καθώς γίνονται νομικά υπεύθυνοι γι’ αυτές. Αυτό θα αναγκάσει τους παρόχους να παρακολουθούν μαζικά και γενικευμένα τις δραστηριότητες των χρηστών τους, βάζοντας όρια εκεί όπου οι ίδιοι, αυθαίρετα, εκτιμούν πως πρέπει.
2. Στοχοποίηση εναλλακτικών δικτύων: Οι αναφορές σε «μέσα ευρείας διανομής για σκοπούς καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων» δημιουργούν εύλογες ανησυχίες πως κάθε πλατφόρμα όπου δυνητικά θα μπορούσαν να υπάρξουν «παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων» θα μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο των σχετικών νόμων. Από πλατφόρμες blogging, δίκτυα P2P μέχρι προγράμματα ελεύθερου λογισμικού…
3. Παράκαμψη ισχύοντος ποινικού δικαίου: Επιβάλλει ποινικές κυρώσεις που παρακάμπτουν τις νομοθετικές διαδικασίες και εγγυήσεις της Ε.Ε. και των κρατών – μελών τους, κάτι που καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο λόγω της ασάφειας των διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται.
4. Μόνιμη παράκαμψη της νομοθετικής διαδικασίας: Μια επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που ουσιαστικά την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη. Πρόκειται για παράδοση λευκής νομοθετικής επιταγής σε ένα αδιαφανές και ελεγχόμενο από ιδιωτικά συμφέροντα σώμα.
5. Οι τελωνειακές αρχές αποκτούν αποφασιστική δικαιοδοσία για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων των φορτίων που μεταφέρονται μέσα στην Ε.Ε. ή διά μέσου αυτής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα π.χ. να μπορούν οι αρχές να κρατούν ή να κατάσχουν εμπορεύματα γενόσημων φαρμάκων αλλά και σπόρων, απλά και μόνο με την καταγγελία, με κρισιμότατες συνέπειες για χώρες του Τρίτου Κόσμου και όχι μόνο…
Παρά τις δυνητικές  σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές  που αναμένεται να  επηρεαστούν άμεσα από τις διατάξεις της Συνθήκης δεν έχει δοθεί σχεδόν καμία πληροφορία για το πραγματικό περιεχόμενό της με αποτέλεσμα πολύ λίγοι να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με αυτό.

Αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτό! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου