Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Καρδιακό... password σε υπολογιστές

Νέο σύστημα χρησιμοποιεί τους καρδιακούς παλμούς ως κωδικό ασφαλείας


Λονδίνο 
Ερευνητές στην Ταϊβάν ανέπτυξαν ένα επαναστατικό βιομετρικό σύστημα ασφαλείας για χρήση σε υπολογιστές. Το σύστημα «ακούει» τους καρδιακούς παλμούς και τους χρησιμοποιεί ως κωδικό ασφαλείας για να εισέλθει κάποιος στον υπολογιστή του. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να ακουμπήσει το χέρι του στον υπολογιστή του και το σύστημα θα αναγνωρίσει αμέσως το καρδιακό του «αποτύπωμα» και θα του επιτρέψει την πρόσβαση.
Καρδιακός κωδικός
«Επειδή τα σήματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα νέο εργαλείο βιομετρικής αναγνώρισης» υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Chung Hsing στην Ταϊβάν.


Οι ερευνητές μελέτησαν τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα διαφόρων ατόμων τα οποία είχαν διεξαχθεί με πολύ απλό τρόπο: ο χρήστης ακουμπούσε την παλάμη του στον υπολογιστή και εκείνος κατέγραφε τον καρδιακό παλμό του. Η μαθηματική ακολουθία του καρδιακού ρυθμού του κάθε ατόμου είναι μοναδική και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η ακολουθία μπορεί να μετασχηματιστεί σε έναν αριθμό που θα αποτελέσει τον κωδικό ασφαλείας ενός υπολογιστή.
Οι ερευνητές από την Ταϊβάν υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος βιομετρικός δείκτης είναι πιο ασφαλής από άλλους που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε υπολογιστές. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, έχουν αναπτυχθεί τρόποι πλαστογράφησης διαφόρων βιομετρικών μεθόδων ασφαλείας όπως αυτή των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Για να εισαχθεί το password της... καρδιάς στον υπολογιστή ο χρήστης ακουμπά την παλάμη του στο PC, το σύστημα καταγράφει τον καρδιακό του ρυθμό, τον συγκρίνει με το δείγμα που έχει καταχωρισμένο και του δίνει πρόσβαση στο μηχάνημα.
Επόμενος στόχος
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το σύστημα τους δουλεύει επιτυχώς σε υπολογιστές και προσπαθούν τώρα να ενσωματώσουν την τεχνολογία και σε άλλες συσκευές όπως σε φορητούς σκληρούς δίσκους κ.α. Αυτό που παραμένει αναπάντητο πάντως είναι το πώς διασφαλίζεται ένας χρήστης αν για κάποιο λόγο (π.χ εξαιτίας αρρυθμίας) ο καρδιακός του ρυθμός τη στιγμή που θέλει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του δεν είναι εκείνος που έχει καταχωριστεί.

του Θοδωρή Λαΐνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου