Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία για την ονοματολογία των web browsers...


  Υπάρχουν πιθανότητες ο browser σας να είναι ανοικτός όλη μέρα και κάθε μέρα. Είτε πρόκειται για τον Internet Explorer, τον Mozilla Firefox, τον Chrome,τον Safari, τον Opera, ή τον Netscape,  ο browser είναι το σημαντικότερο κομμάτι λογισμικού που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν. Δεδομένου της κεντρικής θέσης που έχει το Internet πλέον στη ζωή μας , είναι ώρα να δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία. Αν κάποια στιγμή έχετε σταματήσει το “σερφάρισμα” αναρωτόμενοι τι σημαίνει η λέξη Mozilla, ή γιατί το Safari ονομάστηκε Safari, έχουμε κάποιες απαντήσεις για εσάς.


  Ο Mike Beeby, προγραμματιστής της Microsoft, έχει παραθέσει ενδιαφέρουσες ιστορίες σχετικά με τις ονομασίες των browsers. Κάποιες είναι αρκετά προφανείς, όπως αυτή του Internet Explorer, άλλες όμως όχι και τόσο. Με εξαίρεση τον Opera και τον Internet Explorer για τους οποίους οι ιστορίες για την προέλευση των ονομάτων τους έρχονται απευθείας από τις επιχειρήσεις, για τους υπόλοιπους κάνει απλά εικασίες ο αρθογράφος, οπότε αντιμετωπίστε τις απόψεις του με λίγη επιφυλακτικότητα.


Internet Explorer
  
  Αν ανατρέξουμε στο 1995, το να δώσεις ένα όνομα που θα δίνει στους ανθρώπους μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι κάνει το προιόν, ήταν μάλλον μια καλή ιδέα. Ειδικά όταν οι περισσότεροι μόλις είχαν αρχίσει να εξοικιώνονται με την ιδέα του Internet και ήθελαν να μάθουν πως θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν. Το όνομα Explorer επιλέχθηκε για να μεταδώσει την ελευθερία και τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσω του Web.







Netscape Navigator

  Για πολλούς ο Navigator ήταν ο πρώτος τους web browser.  Ήταν βασισμένος στον προγενέστερο Mosaic browser. Ο Navigator ήταν το πρώτο προιόν από τη στιγμή που η Netscape άλλαξε το όνομά της από Mosaic Communications Corporation και όπως για τον Internet Explorer, η ονομασία είναι αρκετά περιγραφική για την λειτουργία του.











Mozilla Firefox

  Ίσως το λιγότερο προφανές όνομα είναι αυτό της μητρικής εταιρίας του Firefox, δηλαδή το Mozilla. O Beeby αναφέρει μια γνωστή ιστορία που λέει ότι το όνομα προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “Mosaic Killer”. Η Webmonkey έχει μια άλλη εκδοχή για αυτήν την ιστορία και ισχυρίζεται ότι η λέξη “Godzilla” ήταν η έμπνευση για το “Mozilla”, δηλαδή μια δύναμη σαν αυτή του θρυλικού τέρατος που θα μπορούσε να καταστρέψει το Mosaic. Όσον αφορά την ονομασία Firefox αρχικά λεγόταν “Phoenix”, όμως αυτό προκάλεσε ζήτημα εμπορικού σήματος με την εταιρία Phoenix Technologies. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Firebird όμως πάλι λόγω πνευματικών δικαιωμάτων εγκαταλείφθηκε και κατέληξαν στην ονομασία Firefox που είναι μια δεύτερη ονομασία για το κόκκινο πάντα και δεν έχει καμία σχέση με αλεπού που μπορεί να φαντάζονται οι περισσότεροι.


Safari

  Για τον συκεκριμένο browser κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την προέλευση της ονομασίας του, αν και το album των Beach Boys SurfinSafari” φαντάζει σαν πιο πιθανή επιρροή. Επίσης το blog της μηχανής WebKit που χρησιμοποιεί ο Safari έχει την ονομασία “SurfinSafari”, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει αξιοπιστία στην παραπάνω θεωρία.









Opera

  Οι άνθρωποι της Opera έχουν δώσει τις εξηγήσεις του για την επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος. Μια εξήγηση είναι ότι το όνομα Opera είναι γνωστό και αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Επίσης η ονομασία Opera συνδέεται με την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές.






Chrome

  Ενώ στην αρχή υπήρχαν ανεπιτυχείς  ψηφοφορίες για την ονομασία του browser, σύμφωνα με τον Glen Murphy κατέληξαν στην ονομασία “Chrome” για τους εξής λόγους:
  • Οι σχεδιαστές του το είχαν συνηθίσει
  •  Το είχαν συνδέσει με την ταχύτητα και
  •  Απλοποιεί αρκετά το περιβάλλον διεπαφής χρήστη.





  Τώρα και αφού μάθατε αυτά τα ιστορικά στοιχεία, μπορείτε να συνεχίσετε ανενόχλητοι το
“σερφάρισμα” σας με τον browser της επιλογής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου