Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η έλευση του νέου iPad είναι γεγονός



Ποικίλες αντιδράσεις  προκάλεσε ,όπως αναμενόταν, η παρουσίαση του νέου προïόντος της Apple με την ονομασία νέο iPad ή απλώς…iPad! Ουδείς το χαρακτήρισε ως αποτυχία αλλά και λίγοι ήταν  αυτοί που το παρουσίασαν ως μία επανάσταση στο χώρο των tablets. Οι αναβαθμίσεις πάντως που έγιναν στο hardware του νέου iPAD ήταν εμφανής!


Καταρχήν, η οθόνη του νέου iPad έχει υψηλότερη ανάλυση, καθώς ανεβαίνει στα 2048x1536 pixels. Η διαγώνιος των 9,7 ιντσών  διατηρείται, οπότε η νέα ταμπλέτα έχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 264 pixels ανά ίντσα  ή των 3,1 εκατομμύρια  pixels  συνολικά.Η πυκνότητα της οθόνης είναι τόσο υψηλή που ο χρήστης της συσκευής δεν μπορεί να διακρίνει τα pixels μεταξύ τους. Να σημειωθεί,  ότι οι HD τηλεοράσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή υπολείπονται του νέου iPad σε ανάλυση.


Αυτό που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο νέο tablet είναι, ο σχεδιασμός της  iPad Retina Display.Κάθε pixel σε οποιαδήποτε οθόνη περιέχει πολλά σήματα για να ξέρει πότε θα ανάβει.  Όταν όμως, υπάρχουν τόσα πολλά pixels (3,1 εκατομμύρια σας θυμίζω)  τα σήματα μπερδεύονται μεταξύ τους και καταλήγουμε σε χαμηλής ποιότητας εικόνες. Οι μηχανικοί της Apple έκαναν κάτι επαναστατικό και «ανέβασαν» τα pixels σε διαφορετικό panel για να τα διαχωρίσουν από τα σήματα.

Επιπλέον αναβαθμίσεις έγιναν στον κεντρικό επεξεργαστή, ο οποίος πλέον είναι ο διπύρηνος A5X και  συνοδεύεται από τετραπύρηνο κύκλωμα γραφικών. Σε σύγκριση με έναν NVIDIA Tegra 3 ο A5X είναι τέσσερις φορές καλύτερος, όπως ισχυρίζεται η Apple.

Είναι σαφές ότι με τις αναβαθμίσεις σε οθόνη και επεξεργαστική ισχύ η Apple επιχειρεί να μετατρέψει το iPad σε παιχνιδομηχανή, με απώτερο στόχο να αποσπάσει μερίδιο από τις dedicated κονσόλες παιχνιδιών. Το αν θα τα καταφέρει είναι κάτι που θα το δούμε στο προσεχές μέλλον.Kατά τα λοιπά, το νέο iPad προσφέρει συνδεσιμότητα 4G LTE, ενώ η κάμερα αναβαθμίζεται στα 5 megapixels ίδια με αυτή του iPhone 4S και διαθέτει αισθητήρα 5MP, οπίσθιο φωτισμό, autofocus, white balance και face detection. Περιέργεια προκάλεσε το γεγονός της μη ύπαρξης του ψηφιακού βοηθού Siri στη νέα ταμπλέτα. Τέλος για όσους ήλπιζαν την αγορά του νέου tablet η Apple ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην τιμολογιακή της πολιτική.

Στην Ελλάδα η συσκευή  θα είναι διαθέσιμη στις 23 Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου